OSM Koło stawia na produkcję naturalnych wyrobów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

OSM Koło stawia na produkcję naturalnych wyrobów

21.08.2020autor: . .

– Obecne trendy rynkowe są takie, że wracamy do produktów podstawowych, mało przetworzonych, a my takie w swojej ofercie mamy od zawsze. Do produkcji naszych wyrobów nie stosujemy konserwantów czy polepszaczy smaku. Społeczeństwo coraz bardziej dba o zdrowie i odporność, dlatego też w planach mamy uruchomienie produkcji serków zawierających dodatki wzmacniające odporność, które pozwolą nam wejść w ten segment rynku – stwierdza Karoliną Mikołajczyk, dyrektor ds. Handlu i Eksportu w OSM w Kole.

Z Karoliną Mikołajczyk – Dyrektor ds. Handlu i Eksportu w OSM w Kole – rozmawia Ireneusz Oleszczyński

r e k l a m a

Jak długo pracuje pani w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole?

– W OSM w Kole pracuję od 2003 r., początkowo w dziale marketingu, a od 2009 r. pełnię funkcję dyrektora działu handlu. Praca w marketingu dała mi wiedzę, w jakim kierunku mleczarnia powinna się rozwijać, jakie są oczekiwania klientów. Początek mojej przygody w handlu związany był ze współpracą z sieciami handlowymi, do których dostarczamy produkowaną przez nas galanterię mleczarską. Zajęłam się eksportem naszej produkcji na rynki europejskie (głównie galanteria mleczarska) oraz rynek afrykański (mleka w proszku). Obecnie nasza spółdzielnia skupuje i przerabia ok. 1 mln l mleka dziennie. Z tego mleka produkujemy określoną gamę produktów. W naszej ofercie nie znajduje się zbyt dużo produktów, ale wszystkie jej elementy cieszą się ogromną popularnością. Produkujemy ich na tyle dużo, że możemy współpracować z wielkimi operatorami rynkowymi, takimi jak sieci handlowe, dla których produkujemy wyroby zarówno pod ich markami, jaki i po marką własną – OSM Koło.

Co się cieszy popularnością?

– Ostatnią naszą perełką jest kefir w ekologicznym kartonowym opakowaniu z unikatowymi 13 kulturami bakterii. Ich szczepy są dedykowane kolskiej mleczarni. W opakowania przyjazne środowisku pakowane są również maślanki: naturalna, truskawkowa. Wyroby te są najwyższej jakości, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia.

Czy pandemia COVID-19 negatywnie wpływa na handel?

– Z uwagi na fakt, że mleczarnia w Kole w głównej mierze eksportuje do krajów afrykańskich mleko w proszku z dodatkiem tłuszczu roślinnego (w całym wolumenie produkcji ok. 80%), nie odczuwamy problemów ze zbytem. Afryka jest kontynentem, w którym COVID-19 nie poczynił dużego zamieszania na rynku, jak to ma miejsce na Dalekim Wschodzie czy w Europie, gdzie niektóre rynki były całkowicie zamknięte. A więc w tzw. kwestii eksportowej nie odczuwaliśmy problemów. Mieliśmy natomiast bardzo duże problemy logistyczne, nie mogliśmy wysyłać towarów, mieliśmy problem z dostępnością kontenerów, ten problem nie został jeszcze rozwiązany. Nie ma „normalnej” wymiany handlowej pomiędzy Europą, USA a Chinami, jaka była przed pandemią. Nadal obserwujemy ograniczony dostęp do kontenerów. Zdarzają się sytuacje, że mamy problem ze znalezieniem i załadowaniem 40 kontenerów. Niestety, armator nie jest w stanie nam takiej ilości zaoferować. Większość kontenerów utknęła w Chinach. Jeśli mówimy o stronie eksportowej, to mogę powiedzieć, że mieliśmy miękkie lądowanie. Jeśli mówimy o sprzedaży galanterii mlecznej, to na początku pandemii ledwo nadążaliśmy z produkcją. Zapotrzebowanie rynku na produkty nabiałowe było olbrzymie. Po nasyceniu rynku zaobserwowaliśmy duży jego spadek. Nasza mleczarnia bez przerwy skupowała mleko, przerabiała je, a następnie szukała zbytu. Tak samo działały inne zakłady mleczarskie. W tym czasie duża część produktów mleczarskich, m.in. masła, śmietan trafiała do magazynów powodując duże roztrojenie rynku w tym okresie. To był doskonały czas dla handlowców, którzy kupowali towar w niskich cenach.

W jaki sposób OSM w Kole może bronić się przed ewentualną powtórką takiej sytuacji?

– Z naszym profilem produkcji, gdzie w ofercie mamy produkty świeże, z krótkim terminem przydatności do spożycia (serek wiejski – 14 dni, maślanki, kefiry, masło w kostkach – 30 dni), jesteśmy bezbronni. Musimy reagować i produkować pod zamówienia z rynku, na które wpływ mają klienci. Na szczęście produkcja mleka w proszku i handel nim rządzi się innymi zasadami.

Załóżmy czarny scenariusz, w którym sytuacja rynkowa zmusza OSM w Kole na chwilowe zaprzestanie produkcji galanterii mlecznej i produkcję wyłącznie mleka w proszku. Czy jest to możliwe?

– Przy założeniu takiego scenariusza jest to możliwe, aczkolwiek na krótki okres. Wykorzystując wszystkie nasze proszkownie, moglibyśmy przerobić całość skupionego mleka. To jeden z elementów naszej siły, mleczarnie nieposiadające proszkowni wpadłyby w poważne tarapaty.

Jak wygląda eksport produkowanego przez OSM w Kole mleka w proszku?

– Produkowane przez nas mleko w proszku w 80% eksportujemy bezpośrednio, nie korzystamy z pośredników, co pozwala nam osiągać lepsze spieniężenie. Zapotrzebowanie na „proszek” w Afryce jest olbrzymie, to bowiem podstawowy produkt żywieniowy. Ciągłość pracy naszej proszkowni jest zatem zagwarantowana. Sytuacja związana z pandemią spowodowała z jednej strony ograniczenie kontaktów osobistych pomiędzy mleczarnią a klientem, z drugiej strony rozwinął się kontakt wirtualny. Coraz częściej umowy są omawiane i zawierane w ten sposób. To z kolei ogranicza działanie firm pośredniczących.

Czy kolska mleczarnia byłaby w stanie sprzedać więcej mleka w proszku?

– Na pewno moglibyśmy zwiększyć sprzedaż o 40%. Nasz produkt cieszy się renomą. Jest to zasługa w dużej mierze parametrów fizykochemicznych.

Czy w ofercie działu handlu kolskiej spółdzielni pojawią się nowe wyroby?

– Obecne trendy rynkowe są takie, że wracamy do produktów podstawowych, mało przetworzonych, a my takie w swojej ofercie mamy od zawsze. Do produkcji naszych wyrobów nie stosujemy konserwantów czy polepszaczy smaku. Społeczeństwo coraz bardziej dba o zdrowie i odporność, dlatego też w planach mamy uruchomienie produkcji serków zawierających dodatki wzmacniające odporność, które pozwolą nam wejść w ten segment rynku.

Dziękuję za rozmowę.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sławomir Izdebski skazany na 4,5 lat więzienia

Sąd Okręgowy w Siedlcach skazała na karę 4,5 lat więzienia Sławomira Izebskiego, przewodniczącego OPSSRiOR.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)