Jakie są korzyści posiadania banku siary w gospodarstwie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie są korzyści posiadania banku siary w gospodarstwie?

30.01.2023autor: Beata Dąbrowska

O tym, że siara jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie cieląt w pierwszych tygodniach życia wie każdy hodowca. Niestety, nadal w znacznej liczbie mlecznych gospodarstwach nie zwraca się należytej uwagi na jakość pobranej przez cielęta siary oraz nie docenia dobrej praktyki, jaką jest tworzenie banku siary.

Z artykułu dowiesz się

  • Od czego zależy jakość krowiej siary?
  • Jak ocenić jakość siary?
  • Jakie korzyści płyną z posiadania banku siary?

Odpowiednio szybkie odpojenie cieląt dobrej jakości cieląt znacznie zwiększa szansę na ich przeżycie

Wszystkie cielęta muszą być odpojone dobrej jakości siarą jak najszybciej po urodzeniu, ponieważ ze względu na budowę łożyska krów nie posiadają przeciwciał chroniących je przed zachorowaniem. Jedną z przyczyn zachorowań cieląt jest niedostateczne zapewnienie immunoglobulin, a co za tym idzie, niedostateczne zapewnienie ich odporności. Cielęta odpajane zbyt małą ilością siary lub siarą złej jakości są bardziej podatne na infekcje o zazwyczaj ciężkim przebiegu. Cielęta, które po odpojeniu siarą otrzymały na poziomie dobrym lub bardzo dobrym przeciwciała matczyne, mają dwa razy większe szanse przeżycia do okresu odsadzenia. Ale siara siarze nierówna, bowiem istnieje wiele czynników wpływających na pogorszenie jakości siary. Należą do nich np. wiek krów (z reguły wieloródki dają siarę bogatszą w immunoglobuliny), sezon wycielenia, ilość pierwszej siary czy liczba godzin po wycieleniu.

r e k l a m a

Jaka siara nadaje się do banku siary i jak ocenić jej jakość?

W trosce o zapewnienie cielętom jak najlepszej odporności oraz zmniejszenia częstotliwości ich upadków, bardzo dobrą praktyką jest stworzenie banku siary, czyli mrożenie porcji siary o najlepszym składzie i najwyższej jakości. Do banku powinna trafić siara przede wszystkim prawidłowa pod względem organoleptycznym, czyli oceniona wizualnie na podstawie barwy i konsystencji. Metoda ta (chociaż najmniej dokładna) opiera się na założeniu, że siara gęsta, o żółtawym zabarwieniu posiada większą zawartość immunoglobulin. Założenie to obarczone jest jednak błędem, gdyż np. rasa bydła i zawartość tłuszczu w siarze mogą wpływać na jej wygląd niezależnie od zawartości Ig. Ponadto, siara w temperaturze pokojowej jest też bardziej gęsta.

Dobra siara powinna zawierać powyżej 100 g Ig /l co oznacza, że jej gęstość powinna wynosić powyżej 1,064 g/ ml

  • Dobra siara powinna zawierać powyżej 100 g Ig /l co oznacza, że jej gęstość powinna wynosić powyżej 1,064 g/ ml

Niemniej przeprowadzenie oceny wizualnej jest lepsze niż jej brak. Oczywiście do oceny jakości siary możemy wykorzystać proste urządzenie, jakim jest siaromierz (kolostrometr) lub bardziej precyzyjny refraktometr, który mierzy zawartość immunoglobulin na podstawie współczynnika załamania światła. Pomiaru refraktometrem można dokonywać zarówno dla siary świeżej, jak i mrożonej, a wyniki odczytujemy w skali Brix.

Jak  określić jakość siary za pomocą kolostrometru?

Kolostrometr pozwala na orientacyjne określenie zawartości immunoglobulin w siarze na zasadzie zależności pomiędzy ciężarem właściwym siary, a stężeniem immunoglobulin w niej zawartych. To proste, ale jakże przydatne urządzenie jest idealnym narzędziem do tworzenia banku siary. Po jej zdojeniu należy odczekać 10–20 minut, aby temperatura siary w momencie mrożenia wynosiła około 22℃. Po ustabilizowaniu się, zanurzonego w siarze kolostrometru odczytujemy jej gęstość na trójkolorowej skali.

Podanie siary o niskiej zawartości immunoglobulin nie zapewni cielęciu prawidłowego nabycia odporności biernej

  • Podanie siary o niskiej zawartości immunoglobulin nie zapewni cielęciu prawidłowego nabycia odporności biernej

Im gęstsza jest siara, tym większe jest stężenia immunoglobulin. Siarę dobrej i bardzo dobrej jakości wskazuje kolor zielony. I taką właśnie siarę należy przeznaczyć do mrożenia, w temperaturze -20℃, najlepiej w foliowych woreczkach, tak by porcje były małe (0,5–1 l), gdyż taka objętość umożliwia szybkie rozmrożenie. I na koniec bardzo ważna uwaga – zalecenia mówią, że siara w formie mrożonej może być przechowywana do 6 miesięcy. Po tym czasie zmianie ulega jej skład oraz właściwości fizykochemiczne. Siarę najlepiej jest rozmrażać w wodzie o temperaturze nie większej niż 40°C. Wyższe temperatury mogą bowiem przyczynić się do denaturacji białek (w tym Ig), a więc do uszkodzenia ich struktury.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 4/2023 na str. 42. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ile rolnik może naprawdę zarobić na ekoschematach? Wyliczenia Wielkopolskiej Izby Rolniczej

Już niebawem rolnicy będą składali wnioski o dotacje w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Jednym z jej filarów są ekoschematy. Przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej przygotowali przykładowe analizy możliwych zysków, jakie rolnik może odnieść, korzystając z ekoschematów. Gdzie warto składać wnioski?

czytaj więcej

Im lepiej rosną cielęta, tym więcej mleka będą dawać

Przyrosty większe niż 750 gramów dziennie w pierwszych dwóch tygodniach życia cielęcia prowadzą do wyższej 305-dniowej produkcji mleka z wyższą zawartością tłuszczu w pierwszej laktacji.

czytaj więcej

Jak chronić cielęta przed chorobami układu oddechowego podczas zimy?

Chociaż jeszcze jesień, to w ubiegłym tygodniu zima już nam o sobie przypomniała. Niestety, zimowe miesiące to czas wzrostu zachorowań cieląt na choroby układu oddechowego. Jedną z najważniejszych kwestii bezpośrednio związanych ze zdrowiem cieląt jest właściwa wentylacja pomieszczeń, w których przebywają.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)