- Która inwestycja okazała się kluczowa dla OSM Garwolin
- Jakiej tematyki dotyczyły prelekcje dla rolników
Koronawirus w Polsce
Na wstępie Waldemar Paziewski, prezes zarządu OSM Garwolin, przywitał wszystkich uczestników konferencji.
– Jesteśmy już po zebraniach rejonowych. Będziemy prowadzić weryfikację bilansu i zbliżać się do Walnego Zgromadzenia. Chciałem jeszcze powiedzieć, że rozpoczyna się gorący okres dla was i dla nas, i życzyłbym, aby koniec tego był dla wszystkich pomyślny. Pojawienie się koronawirusa w naszym kraju skutkuje tym, że nie wszystkie firmy, które miały się wystawiać podczas dzisiejszego szkolenia pojawiły się w Miętnem. Niektóre wydały zakaz uczestnictwa w takich imprezach. Myślę, że następne przypadki tej choroby są tylko kwestią czasu i coraz częściej będziemy się spotykali z podobnymi decyzjami – powiedział Waldemar Paziewski.
Inwestycja w proszkownię OSM Garwolin była dobrą decyzją
Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego w Warszawie, przedstawił aktualną sytuację na rynku mleka. Pochwalił także OSM Garwolin za to, że zainwestowała w proszkownię mleka.
– Porównując ceny masła z wczorajszego dnia i sprzed roku to można stwierdzić, że obecnie jest ono tańsze o 3 zł na kg. Na rynku sytuacja mleka w proszku jest jeszcze niezła. Muszę tutaj pochwalić zarząd, a zwłaszcza prezesa za podjętą we właściwym czasie decyzję o budowie proszkowni mleka. Były wówczas niskie ceny mleka i decyzje o tej inwestycji napotykały na głosy krytyki. Gdyby nie te dalekosiężne działania zarządu, dzisiaj byłoby o wiele gorzej. Spółdzielnia znajduje się w takiej sytuacji dzięki temu, że cena mleka w proszku jest lepsza niż ma to miejsce w przypadku innych produktów mleczarskich. Nie jest to cena taka jak była wcześniej, ale jest o 2 do 3 zł za kg wyższa niż w roku ubiegłym – powiedział Waldemar Broś.
Po wystąpieniu Waldemara Brosia ponownie głos zabrał prezes Waldemar Paziewski.
– Za ubiegły rok mamy dynamikę skupu mleka wynoszącą 105%. Taka dynamika cieszy, ale z drugiej strony należy pamiętać, że aby rynek mleka w Polsce racjonalnie funkcjonował, to co trzeci litr mleka musi być wyeksportowany, gdyż nie spożywamy w całości naszej produkcji. Mówię to w kontekście tego co się obecnie dzieje. Już 2 tygodnie temu podjąłem decyzję o konieczności czyszczenia magazynów, gdyż wiedziałem, że ta choroba prędzej czy później do nas przyjdzie. Można powiedzieć, że wyczyściliśmy magazyny z masłem do zera, a zostało jeszcze trochę mleka w proszku – powiedział Waldemar Paziewski.
Pasze NON GMO od 1 kwietnia 2020 roku
Od 1 kwietnia br. dostawcy OSM Garwolin rozpoczynają żywienie krów mlecznych w gospodarstwach paszami bez organizmów modyfikowanych genetycznie (NON GMO), w związku z tym jeden z wykładów dotyczył właśnie tego zagadnienia. O kryteriach wymogów w gospodarstwach produkujących mleko po wprowadzeniu programu NON GMO w żywieniu krów mlecznych mówił Bartłomiej Podpora z BP Consulting.
Prof. dr inżynier Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie opowiedział o zależnościach pomiędzy wielkością stada, a ekonomią w produkcji mleka.
– Nieefektywne zarządzanie dużym stadem generuje duże straty. Natomiast efektywne zarządzanie mniejszym biznesem w perspektywie czasu, ekonomicznie może przynieść więcej korzyści – powiedział na wstępie prof. Marcin Gołębiewski.
Najnowsze metody eliminacji mikotokstyn z pasz i ograniczenie stosowania antybiotykoterapii
Z kolei Krzysztof Ciastek z firmy Vit-tra przedstawił nowoczesne metody eliminacji mikotoksyn.
– Mikotoksyny oddziałują negatywnie na żwacz. Dochodzi przez nie między innymi do obniżenia wypełnienia żwacza, słabszego wykorzystania paszy. Mikotoksyny doprowadzają do niewłaściwej mikroflory żwacza, czego efektem jest między innymi: szybsze usuwanie treści pokarmowej, wchłanianie mikotoksyn w dwunastnicy do krwi i transport do narządów docelowych – powiedział Krzysztof Ciastek.
Ponadto Roman Jędryczko z Weterynaryjnego Laboratorium Diagnostycznego Gietrzwałd opowiedział o sposobach zmniejszania wykorzystania antybiotyków w odchowie cieląt i krów.
– Począwszy od 28 stycznia 2022 roku wejdą przepisy ograniczające dostępność antybiotyków w całej UE. Obecnie w niektórych państwach wprowadzono ograniczenie ilości antybiotyków na stado. Będziemy mieli ograniczony dostęp do antybiotyków. Co można zrobić w takiej sytuacji? To nie jest tak, że będziemy pozbawieni antybiotyków, ale będą one reglamentowane i dopuszczone tylko w koniecznych i potwierdzonych laboratoryjnie przypadkach. Alternatywą pośrednią jest organizacja gospodarstwa. Zasady bioasekuracji, żywienie, środowisko, udój, wpływają na zmniejszenie poziomu komórek somatycznych u krów. W USA wprowadzony został program, polegający na redukcji komórek somatycznych co najmniej o połowę tylko poprzez wprowadzenie określonych zasad – powiedział Roman Jędryczko.
Marcin Jaroń, kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Garwolinie wspomniał o bieżących zagadnieniach BP ARiMR koncentrując się na zasadach przyznawania płatności dobrostanowej dla bydła mlecznego.
O aktualnych wymogach weterynaryjnych w produkcji mleka mówił Andrzej Koryś, powiatowy lekarz weterynarii w Garwolinie.
Więcej informacji z wykładów w Miętnem, w szczególności uwarunkowania związane z uzyskaniem jak najwyższego dochodu z produkcji mleka, przekażemy w następnych numerach TPR.
Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski