Czy warto hodować bydło simentalskie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy warto hodować bydło simentalskie?

19.04.2021

Rasa simentalska ma w naszym kraju wielu zwolenników. Z powodzeniem używana jest także do krzyżowania z bydłem mlecznym. Mieszańce cechują się lepszym tempem wzrostu i jakością tuszy oraz mięsa, a cieliczki coraz częściej pozostają w oborach jako przyszłe krowy mleczne.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto hodować bydło simentalskie?
  • Czym różni się bydło simentalskie od hf-a?
  • Za co głównie jest cenione bydło simentalskie przez hodowców?

Rośnie liczba hodowców simentali

Według danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, przeciętna liczba ocenianych krów rasy simental za 2020 rok wyniosła 10 016 sztuk, o średniej wydajności 6531 kg mleka, przy 4,16% zawartości tłuszczu i 3,45% białka. Hodowców rasy simentalskiej spotkać można w każdym zakątku kraju. Przekonujemy się o tym odwiedzając gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka, w których to coraz częściej spotykamy bądź czystorasowe bydło simentalskie, bądź mieszańce pochodzące z krzyżowania rasy holsztyńsko-fryzyjskiej z buhajami wycenionymi na cechy mleczności.

r e k l a m a

Czym różni się bydło simentalskie od hf-a?

Na Zachodzie, ale również w naszym kraju, hodowcy hf-ów często wprowadzają do stada krowy simentalskie, aby podnieść procentową zawartość białka i tłuszczu w produkowanym mleku. W badaniach dotyczących zależności między koncentracją i typem białek mleka, a ilością i jakością mleka udowodniono, że u krów różnice w wydajności i zawartości poszczególnych składników oraz we właściwościach fizykochemicznych i technologicznych mleka związane są m.in. z frakcją allelu kazeiny. Częstotliwość występowania allelu kazeiny jest wyższa u bydła simentalskiego niż u innych ras, co pozwala z tej samej ilości mleka uzyskać znacznie więcej sera.
W procesie produkcji wołowiny najważniejszym czynnikiem jest płodność. Stosunek wskaźników płodności do tempa wzrostu i do jakości tuszy jest jak 10:2:1, co oznacza, że płodność z ekonomicznego punktu widzenia jest pięć razy ważniejsza niż przyrosty i dziesięć razy ważniejsza niż jakość tuszy. W rasie simentalskiej także krowy wysokowydajne wykazują znakomitą płodność. Nawet w stadach o najwyższej intensywności selekcji okres międzywycieleniowy może być krótszy niż 390 dni, co pozwala wyprodukować więcej mleka w całym okresie użytkowania krowy. Jak podaje PFHBiPM, średni okres międzywycieleniowy dla krów rasy simentalskiej objętych oceną użytkowości mlecznej wyniósł w 2020 r. 413 dni. W ostatnich latach wielu hodowców rozpoczęło opas uzyskiwanych cieląt w celu zwiększenia dochodów. Ceny uzyskiwane za cielęta simentalskie są znacznie wyższe niż za cielęta ras mlecznych.

Długowieczne i wysokowydajne

Simentale to rasa długowieczna, a wiadomo, że dłuższy okres użytkowania krów zwiększa dochody gospodarstwa. Ponadto krowy starsze należą do wyższej grupy produkcyjnej, a większa liczba tych krów zwiększa średnią ilość pozyskiwanego mleka i dochody producenta. Zapewniając simentalom prawidłowe żywienie można uzyskać bardzo wysokie wydajności ciesząc się jednocześnie długim okresem ich użytkowania. Potwierdzeniem może być chociażby gospodarstwo Agnieszki i Jarosława Wiśniewskich z Kręćkowa (woj. mazowieckie), których 1/3 z liczącego 170 krów stada, to właśnie czystorasowe simentale. Gospodarstwo hodowców odwiedziłam w ubiegłym roku, wówczas to średnia wydajność całego stada wynosiła 9400 kg mleka od sztuki, przy czym w rasie simental była nieznacznie – bo o 200 litrów mleka – mniejsza. W stadzie simentali nie brakowało jednak krów, które dawały ponad 11 000 kg mleka w laktacji, a rekordzistka przekroczyła 12 000 kg.


Dobra mleczność to jedno, jednak nie mniej ważna jest jakość produkowanego przez tę rasę mleka, które cechuje się wyższą niż u hf-a zawartością białka i tłuszczu. W hodowli Wiśniewskich średnia zawartość białka w mleku kształtuje się na poziomie 3,55%, a tłuszczu 4,50%.

Odporne na mastitis

Hodowcy cenią rasę simentalską przede wszystkim za dobrą odporność na zapalenia wymion. Udowodniono, że rasa simentalska ma genetycznie uwarunkowaną mniejszą wrażliwość na występowanie mastitis. Simentale charakteryzują się również zdecydowanie mocniejszymi kończynami i lepszym wykorzystaniem paszy dzięki czemu sprawdzają się w warunkach mniejszej intensywności produkcji mleka.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Nie zapłacił rolnikom za bydło, ale nadal prowadzi skup

Arkadiusz Piątkowski (Rostkowice w powiecie płockim) jeszcze 2 lata temu zajmował się produkcją bydła mięsnego. Rocznie sprzedawał 20 sztuk. W 2019 roku sprzedał 5 byków firmie z Glinojecka. Pieniędzy nie zobaczył do dziś. Strata ponad 26 tys. zł spowodowała, że musiał porzucić produkcję bydła. Dziś dorabia jako pracownik ochrony.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)