Choroba Mortellaro - jak ją leczyć?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Choroba Mortellaro - jak ją leczyć?

22.03.2021

Zapalenie skóry palców, czyli tzw. choroba Mortellaro (znana również jako truskawkowa pięta) to powszechny i trudny w zwalczaniu problem w mlecznych stadach. Występuje zarówno w oborach wolnostanowiskowych, jak i alkierzowych.

Jak rozpoznać chorobę Mortellaro?

Ta zakaźna forma zapalenia skóry palców występuje między raciczkami i szczeliną między piętką opuszki, w tylnym odcinku szpary międzypalcowej. Chorobę wywołuje ponad 20 różnorakich patogenów i w ponad 90% przypadków atakuje kończyny tylne. Szacuje się, że straty z powodu choroby Mortellaro wynoszą od 300 do 500 złotych na krowę w laktacji. Początkowo choroba ma łagodny przebieg, obejmujący owłosioną skórę, na której obserwuje się wypadanie włosów, palce są wilgotne, czerwone lub brązowe z tendencją do krwawienia. W miarę rozwoju schorzenia zmiany robią się większe i głębsze, przechodząc we wrzodziejąco-ziarninowe zapalenie sięgające skóry międzyracicowej. W konsekwencji powstaje bolesny wrzód rozchodzący się do szpary międzyracicowej, który częściowo niszczy róg piętki lub przenosi się na tkankę wewnętrzną. Dochodzi do rozluźnienia struktury warstwy rogowej, co ułatwia wnikanie bakterii w naskórek do warstwy brodawkowej. Chore krowy zaczynają kuleć i unoszą nogę nad podłoże lub też chodzą „obcinając” wierzchołek racicy.

r e k l a m a

Czynniki sprzyjające występowaniu zakaźnego zapalenia skóry palców

Zachorowaniom sprzyjają takie czynniki jak:
  • wilgotne środowisko,
  • nadmierne zagęszczenie zwierząt w oborze i niedobór tlenu,
  • duże stężenie bakterii,
  • czy też obniżona odporność, niedobór mikroelementów i witamin,
  • u niektórych zwierząt mogą występować również predyspozycje genetyczne.

Jeżeli choroba nie zostanie szybko rozpoznana, uszkodzenia w czasie kilku tygodni mogą zająć ponad 80% piętki i przerodzić się we wrzodziejący stan zapalny. Zwierzęta z silnymi objawami chorobowymi należy poddać indywidualnemu leczeniu.

Zwróć uwagę na higienę w oborze!

Bardzo duże znaczenie w rozwoju choroby mają warunki utrzymania zwierząt. Niewygodne, zbyt krótkie legowiska powodują, że krowa częściej stoi w wilgotnych odchodach. Racice nie mają wówczas szans na wyschnięcie i stają się bardziej podatne na agresywne działanie patogenów. Z tej przyczyny najlepszą profilaktyką Mortellaro są suche i czyste racice. Zasady profilaktyki schorzenia zalecają dobre wietrzenie obór, ponieważ im wyższa jest wilgotność, tym więcej zarazków znajduje się w oborze.

Ważna regularna korekcja i kąpiele racic

Konieczna jest również regularna korekcja racic, której zadaniem jest usunięcie luźnego rogu racicowego, gdzie najczęściej umiejscawiają się patogeny. Korekcja ma także na celu zapewnienie prawidłowej postawy i uniknięcie wadliwego obciążenia szpary międzyracicowej.

Powszechnym działaniem zapobiegającym kulawiznom – szczególnie w większych stadach – jest regularne stosowanie kąpieli racic. Trzeba jednak zawsze mieć na uwadze, że im większa ilość zwierząt przejdzie przez wannę ze środkiem dezynfekującym, tym skuteczność jego spada, bowiem jest już on mocno zanieczyszczony. Tak więc zamiast leczyć, taki preparat staje się źródłem zakażenia. W opinii prof. Adama Traczykowskiego zaleca się przepuszczanie 80 krów przez roztwór, a następnie ponowne napełnienie basenu roztworem dla kolejnej grupy.

Chorobę Mortellaro, zwaną również truskawkową piętą, wywołuje ponad 20 różnych patogenów. W ponad 90% przypadków atakuje kończyny tylne
  • Chorobę Mortellaro, zwaną również truskawkową piętą, wywołuje ponad 20 różnych patogenów. W ponad 90% przypadków atakuje kończyny tylne

Jak leczyć chorobę Mortellaro?

Jednym ze sposobów leczenia zmienionej chorobowo piętki jest opryskiwanie jej (2 razy w tygodniu co 3 dni) profesjonalnym preparatem, jak np. Eimu Hoof-Sprint, który tworzy na zmienionym chorobowo miejscu swoistą powłokę ochronną, dzięki czemu reguluje wilgotność skóry i rogu racicowego. Warstwa chroni przed nowymi infekcjami i przyspiesza wyleczenie.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Co powinien zrobić hodowca, gdy w jego stadzie pojawi się choroba zakaźna?

Do naszej redakcji zwrócił się stały Czytelnik – hodowca bydła mlecznego – z prośbą o szczegółowe wyjaśnienie obowiązków, jakie spoczywają na właścicielu zwierząt podejrzanych o wystąpienie w stadzie choroby zakaźnej, ze szczególnym uwzględnieniem zasad, jakie obowiązują po przybyciu do gospodarstwa lekarza weterynarii.

czytaj więcej

Jak szybko wykryć kulawiznę u krowy? 4 najważniejsze objawy

Kulawizna krów stanowi jedną z trzech największych przyczyn brakowania stada. Z powodu problemów z nogami, brakowanych jest aż 21% krów, a konsekwencje zbyt późno wykrytych schorzeń kosztują krocie. I nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Oszacowano bowiem, iż koszt jednej kulawizny może wynieść nawet 850 euro.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)