6 najczęstszych błędów przy korekcji racic krów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

6 najczęstszych błędów przy korekcji racic krów

28.07.2021autor: Andrzej Rutkowski

Dużo mówi się o konieczności regularnej korekcji racic najlepiej 2–3 razy w roku. Ale mało kto zwraca uwagę na to, jakich błędów należy się ustrzec przy jej wykonywaniu. Takie błędy niestety są dość często spotykane w praktyce i skutkują nieodwracalnymi oraz bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Tylko profesjonalnie wykonana korekcja racic pomoże krowom

Korekcja racic to czynność precyzyjna, która wymaga pewnej ręki, wiedzy i doświadczenia, dlatego nie we wszystkich oborach jest przeprowadzona tak jak należy. Z rozmów z hodowcami wynika, że niejeden z nich miał w życiu podobną historię do tej: Przyjechał młody człowiek, z którego usług jeszcze nie korzystano. Usługę korekcji wykonał szybko i wydawałoby się fachowo, otrzymał za nią zapłatę i pojechał. Hodowca natomiast został z dużym problemem, który dał o sobie znać już niebawem.

r e k l a m a

Jakie błędy są najczęściej popełniane podczas korekcji racic?

Korekcja polega na usunięciu nadmiernie przerośniętego rogu racicowego, nadaniu racicom właściwego kształtu, który zapewnia zwierzęciu równomierne rozłożenie nacisku ciała na racice. W wyniku korekcji skrócony zostaje wierzchołek racicy i zmniejszona grubość przedniej części podeszwy, przywraca się naturalne ustawienie osi palca i przenosi główny nacisk ciężaru ciała z piętki i tylnej części podeszwy na jej przednią część, zapobiegając tworzeniu wrzodu.

Najczęściej popełnianymi błędami podczas korekcji racic są:

  • Zbyt mocno przycięta podeszwa (prawidłowo 6–7 mm). Spowodować to może zmiażdżenie tworzywa podeszwy, pęknięcia wzdłuż linii białej, a następnie infekcje (wrzód linii białej, martwica wierzchołka kości racicowej).
  • Zbyt mocno zaokrąglone zewnętrzne brzegi, co powoduje przeciążenie na podeszwie, a nie na brzegu nośnym i przyczynia się do pęknięcia linii białej
  • i infekcji.
  • Zbyt mocne przycięcie piętki lub wewnętrznego brzegu podstawowego.
  • Zbyt mocne przycięcie wewnętrznej racicy (trzeci palec) na tylnej kończynie, bez wyprofilowania, co sprawia, że biomechanika racicy jest upośledzona i powoduje zaburzenia mikrokrążenia
  • w tworzywie.
  • Dachowaty profil podeszwy.
  • Niefachowe opracowanie racicy poochwatowej.


Kiedy przeprowadzić pierwszą korekcję racic u młodej krowy?

O racice naszych zwierząt powinniśmy dbać od ich najmłodszego wieku. Właściwa pielęgnacja w tym okresie może nawet całkowicie wyeliminować wady postawy, ze względu na dużą elastyczność kończyn. Pierwszej kontroli stanu racic dokonujemy u jałówek w wieku 12–16 miesięcy. Im wcześniej zaobserwujemy i zdiagnozujemy problem, tym większą będziemy mieć szansę na szybką reakcję i jego rozwiązanie. U zwierząt bez wad postawy, pierwszą korekcję wykonujemy w wieku 18–20 miesięcy. Od tego czasu zabieg powinien być wykonywany regularnie, minimum 2 razy w roku (obory wolnostanowiskowe, o wydajności do 9000 kg).

W przypadku obór, gdzie schorzenia racic są częste (powyżej 40%) oraz takich, gdzie wydajność przekracza 9000 kg, korekcja powinna być robiona 3–4 razy do roku. U krów korzystających z pastwiska, korekta racic powinna być wykonana na 4–6 tygodni, zarówno przed wyjściem na pastwisko, jak i przed powrotem do obory na okres zimy. W obu sytuacjach istotne jest, aby podeszwy racic były grubsze, ze względu na zmianę rodzaju podłoża.

Wyrównanie podeszwy polega na precyzyjnym jej zestruganiu (warstwa po warstwie), w trakcie którego podeszwę uciskamy kciukiem sprawdzając, czy jest wystarczająco miękka. Także róg kopytowy powinien być strugany, a nie szlifowany

  • Wyrównanie podeszwy polega na precyzyjnym jej zestruganiu (warstwa po warstwie), w trakcie którego podeszwę uciskamy kciukiem sprawdzając, czy jest wystarczająco miękka. Także róg kopytowy powinien być strugany, a nie szlifowany


Jak szybko rośnie racica?

Racice zbudowane są z kości racicowej i koronowej, skóry właściwej, ściany, obwódki, puszki rogowej, piętki, podeszwy i struktur dodatkowych (ścięgna, staw racicowo-koronowy, kaletka trzeszczki racicowej). Róg ściany racicy rośnie od korony (owłosiona część racicy) w dół w kierunku wierzchołka, w tempie 5 mm miesięcznie (lub 60–80 mm rocznie). Wyrastanie przedniej części racic uniemożliwia zwierzętom naturalny chód (staje się sztywny i krótki), podeszwa przedniej części racicy grubieje, co powoduje załamanie osi palca w kierunku piętki, a w konsekwencji nacisk ciężaru ciała przenoszony jest na podeszwę i piętkę, gdzie powstają wrzody.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcie główne: Archiwum
Zdjęcia w artykule: Andrzej Rutkowski

autor Andrzej Rutkowski

Andrzej Rutkowski

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Co zrobić, gdy krowa ma cichą ruję?

Jedno z najczęściej zadawanych pytań przez gospodarstwa mleczne uczestniczące w programie Krowie na Zdrowie dotyczy postępowania w przypadku, gdy krowy mają cichą ruję. Eksperci De Heus – partnera projektu Krowie na Zdrowie, przygotowali wskazówki, które mogą pomóc w obserwacji rui i identyfikacji przyczyn tego zjawiska.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)