Żywność najbardziej drożeje w krajach Europy Wschodniej. Jak wypada Polska?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Żywność najbardziej drożeje w krajach Europy Wschodniej. Jak wypada Polska?

05.06.2022autor: Magdalena Szymańska

Jak wynika z danych opublikowanych przez Europejski Urząd Statystyczny (Eurostat), rosnące ceny żywności najmocniej uderzają w gospodarstwa domowe w Europie Wschodniej. One znajdują się w czołówce krajów, w których na żywność wydaje się najwięcej z budżetów domowych.

Na jedzenie najmniej wydają w Irlandii i Niemczech, a najwięcej w Rumuni

Jak wynika z danych opublikowanych przez Europejski Urząd Statystyczny (Eurostat), rosnące ceny żywności najmocniej uderzają w gospodarstwa domowe w Europie Wschodniej. One znajdują się w czołówce krajów, w których na żywność wydaje się najwięcej z budżetów domowych.

Najmniejszy odsetek w wydatkach gospodarstw domowych żywność stanowi w Irlandii, Luksemburgu oraz w Niemczech – wynosi on tam odpowiednio: 10,8%, 10,9% oraz 11,1%.

W Polsce udział ten jest wyższy o 0,8% od średniej unijnej, która jest na poziomie 15,9%, i wynosi 16,7%, czyli można powiedzieć, że mieściny się w unijnej średniej.

Zdecydowanie najgorzej jest w Rumunii, gdzie na żywność przeznacza się prawie 29% wydatków. Nieco niższy, ale nadal wysoki, jest ten wskaźnik na Łotwie (23,4%), na Słowacji (21,0%) i w Bułgarii (20,6%). Wśród państw Europy Zachodniej ponad 20% wydatków gospodarstw domowych przeznacza się na żywność także w Hiszpanii (20,6%) i w Portugalii (20,4%). W czeskich gospodarstwach domowych żywność zajmuje 18,6%. Gorzej niż w Polsce jest ponadto jeszcze m.in. w Grecji (19,8%), w Chorwacji (18,6%) oraz we Włoszech (17,9%).

Udział żywności w wydatkach gospodarstwa domowego

r e k l a m a

W Polsce ceny żywności powyżej średniej unijnej

Gdzie natomiast w ostatnim czasie żywność zdrożała najwięcej? Ceny żywności na Litwie wzrosły w kwietniu br., w porównaniu z kwietniem ub.r., o 22,1%. W Bułgarii konsumenci musieli wydawać na żywność o 21% więcej, na Łotwie o 17,7%. Ceny żywności znacznie wzrosły również w porównywanym okresie na Węgrzech, w Estonii, Rumunii i na Słowacji.

W Polsce w ujęciu rocznym żywność zdrożała o 12,3%, co jest wynikiem o 3,4 punktu procentowego gorszym od średniej unijnej. Tę z kolei w dół ciągną takie kraje, jak Irlandia, gdzie żywność zdrożała zaledwie o 3,6%, Francja (4,3%) oraz Finlandia, Belgia i Luksemburg, gdzie ten wzrost wahał się wokół 5%. W Niemczech żywność zdrożała o 8,5%.

O ile zdrożała żywność w krajach UE?

Tłuszcze i oleje w czołówce

Wśród grupy produktów, które w ciągu roku zdrożały najbardziej, w czołówce znalazły się tłuszcze i oleje. Ich ceny wzrosły średnio o 23%. W takich krajach, jak Hiszpania, Portugalia i Bułgaria, stopa inflacji dla tej grupy towarów przekroczyła 40%. W Polsce tłuszcze i oleje zdrożały od kwietnia ub.r. do kwietnia br. o prawie 29%, a np. w Niemczech cena wzrosła o 27%.

W porównaniu z kwietniem 2021 r. istotny był również skok cen warzyw, które średnio w UE zdrożały o 10,7%, oraz pieczywa i produktów zbożowych, których ceny wrosły o 10%. Na kolejnych miejscach znalazły się mięso (9%) i produkty mleczne, łącznie z jajkami (8,9%). Również tutaj najbardziej podwyżki dały się we znaki konsumentom z krajów Europy Wschodniej.

W kwietniu 2022 r. konsumenci w Bułgarii, na Litwie i na Węgrzech musieli wydać na pieczywo i produkty zbożowe o ponad 20% więcej niż rok temu, w Polsce natomiast o 14% więcej, ale np. w Niemczech – o 8,8%. Mięso i jego przetwory o ponad 15% wzrosły w Polsce (18%), Bułgarii i na Węgrzech. Niemieccy konsumenci musieli wydać na te produkty o niecałe 12% więcej. Z kolei mleko, sery i jajka zdrożały w Polsce w analizowanym czasie o 11,6%, a u naszych zachodnich sąsiadów o 9,3%.

Magdalena Szymańska

autor Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska

Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki

Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Odstępstwo od zakazu produkcji na ugorach oficjalnie zatwierdzone

Komisja Europejska przygotowała rozporządzenie wprowadzające odstępstwo od zakazu produkcji na ugorach oraz od obowiązku zmianowania upraw. Na czym ma to polegać w praktyce i od kiedy będzie obowiązywać?

czytaj więcej

Jakie zmiany są potrzebne w systemie kontroli żywności?

W Polsce za kontrolę żywności odpowiadają odpowiednie instytucję, które nie mają wzajemnego dostępu do swoich danych. Praca tym samym wykonywana jest parokrotnie, dodatkowo nie są w pełni przygotowania do wykorzystania narzędzi e-commerce. Potrzebne są zmiany, ale jakie? 

czytaj więcej

Polska jako jeden z nielicznych krajów UE nie zdecydowała się na konsolidację krajowych systemów bezpieczeństwa żywności

Instytucje odpowiadające za kontrolę żywności nie mają wzajemnego dostępu do swoich danych, nie są też w pełni przygotowane do realizacji zadań z wykorzystaniem narzędzi e-commerce. Sytuacja ta powoduje, że pomimo licznych kontroli, można mieć wątpliwości co do efektywności działań tych organów. Potrzebne są zmiany, jakie? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)