r e k l a m a
Partnerzy portalu
Fonterra zaczyna nadrabiać spadki
23.09.2019autor: Magdalena Szymańska
Po trzech z rzędu aukcjach GDT z wynikiem ujemnym, 17 września br. indeks cen wzrósł o 2%. W porównaniu do aukcji z 3 września br., odbiło się to spadkiem sprzedaży o 2,4 tys. t, w rezultacie czego sprzedano 37,3 tys. t produktów mlecznych. Na korzyść wzrostu indeksu cen oddziaływały: laktoza, masło, mleka w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar.
Cena laktozy ostro w górę
Najbardziej wzrosła cena laktozy, tj. o 5,6% do 770 dolarów/t. O 3,4% do 2599 dolarów/t zdrożało odtłuszczone mleko w proszku. Masło zyskało na wartości 2,7%, sprzedano je średnio za 4129 dolarów/t. Pełne mleko w proszku natomiast o 1,9%, sprzedano je za 3133 dolarów/t.
0,6% zyskał z kolei na wartości bezwodny tłuszcz mleczny, zbyto go za 5030 dolarów/t. Nieznacznie, tzn. o 0,4% do 3846 dolarów/t, wzrosła cena sera cheddar.
Nieznacznie spadła cena kazeiny
Kazeina była jedynym produktem, który na aukcji 17 września stracił na wartości, jej cena spadła o 0,1% do 6636 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a