r e k l a m a
Partnerzy portalu
Fonterra – ceny produktów mlecznych poszybowały w górę
15.07.2020autor: Magdalena Szymańska
Większe obroty i wyższe ceny, tak zakończyła się kolejna aukcja GDT, która odbyła się 7 lipca. Indeks wzrósł o 8,3%, był to największy wzrost indeksu od listopada 2016 r. W porównaniu do ostatniej aukcji, sprzedano o 20% więcej towarów tj. 25,7 tys. t.
Ceny prawie wszystkich produktów poszły w górę
Głównym sprawcą tak wysokiego wzrostu indeksu cen było pełne mleko w proszku, które zdrożało o 14% do 3208 dolarów/t. Ceny PMP wzrosły we wszystkich okresach kontraktowych, aczkolwiek najsilniejszy wzrost dotyczył kontraktów krótkoterminowych, co wskazuje na silny bieżący popyt. Jak wskazują nowozelandzcy analitycy, o tej porze podaż WMP w kraju jest ograniczona, a nowy sezon jeszcze się nie rozkręcił.
r e k l a m a
Na wartości zyskały również kolejno: sproszkowana maślanka, OMP, cheddar, masło oraz laktoza. Sproszkowana maślanka zdrożała o 3,8% do 2417 dolarów/t, cena OMP wzrosła o 3,5% do 2694 dolarów/t. Z kolei cheddar umocnił się o 3,3%, sprzedano go za 3762 dolarów/t.
Na wartości stracił tylko bezwodny tłuszcz mleczny
Po pięciu z rzędu spadkowych notowaniach, masło zyskało na wartości 3% osiągnąwszy cenę na poziomie 3717 dolarów/t. Natomiast laktoza zdrożała o 1,9% do 1309 dolarów/t. Jedynym produktem, który stracił na wartości był tym razem, bezwodny tłuszcz mleczny, jego cena spadła o 0,2% do 3981 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcia: Pixaby
Magdalena Szymańska
Zdjęcia: Pixaby
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a