Z Żuławskiej na salony. Jak producentka kwiatów jadalnych podbiła najlepsze restauracje?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Z Żuławskiej na salony. Jak producentka kwiatów jadalnych podbiła najlepsze restauracje?

10.11.2020autor: Kamila Szałaj

– Kiedy po raz pierwszy jeden z kucharzy użył naszych jadalnych kwiatów podczas konkursu, przypłacił tu ujemnymi punktami – wspomina Zofia Zienkiewicz. Dziś trudno znaleźć dobrą restaurację, która nie okrasza dań kwiatami.

Przy ulicy Żuławskiej w Gdańsku Oruni spotykamy siostrę Pawła Mikołajczyka (o którym pisaliśmy TUTAJ) Zofię Zienkiewicz, nazywaną z sympatią i podziwem Zofią Lawendą, właścicielkę firmy „Ogrodnictwo Lawenda”. Ogrodniczka z wykształcenia i zamiłowania. Na początku zawodowej drogi projektowała i zakładała ogrody. Zaczęła uprawiać potrzebne do nasadzeń rośliny, w tym zioła, bo herbaria były częstym elementem tworzonych przez nią założeń.

Na początku lat 90. od szefa kuchni hotelu Heweliusz (dziś Mercure) dostała propozycję dostarczania ziół. Kolejne pojawiały się jak grzyby po deszczu.

Potem przyszedł pomysł na kwiaty jadalne. Nie był to zresztą pomysł nowy, bo zastosowanie kwiatów można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. 

– W moim gospodarstwie są obecne od 27 lat. Dopiero po latach stały się modne – mówi pani Zofia.

Dziś produkty od pani Zofii istnieją w najlepszych restauracjach. 

– Aksamitka ma właściwości podobne do kurkumy, wzmacnia też odporność, można nią barwić ryż – wymienia pani Zofia. 

- Kwiaty ogórecznika mają świeży smak. Lubię je mrozić w kostkach lodu, by potem dodawać do napojów – zaznacza.

r e k l a m a
– W ofercie mamy ponad 200 produktów: rzadkie odmiany ziół, kwiaty jadalne i mniej znane warzywa – zdradza pani Zofia. I dodaje, że jej produkty można znaleźć w sklepach sieci Makro Cash and Carry w całej Polsce.

Pani Zofia prowadzi uprawy ogrodnicze w tunelach i w polu, ogólnie na powierzchni 2,5 ha.
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Krzywe Koło prosto się toczy, czyli produkcja owoców na Pomorzu

Do czterdziestki prowadził hurtownię Gala. Po – już od 11 lat – również produkuje owoce i warzywa do swojej hurtowni. Sad chciał mieć od zawsze. Zmobilizowała go przełomowa czterdziestka.

czytaj więcej

Gdańscy ogrodnicy. Czy gospodarowanie w metropolii jest plusem?

Czy gospodarowanie w metropolii jest plusem? Na miejscu jest hurtowy rynek zbytu, pod nosem każda śrubka do wymiany. Ale to działalność schyłkowa. Miasto wchłania tereny rolnicze w szybkim tempie.

czytaj więcej

Koper włoski - Fenkuł - kiedy zasiać, kiedy zbierać?

Czym różni się koper włoski od popularnego kopru ogrodowego? Chociażby tym, że potrafi osiągnąć wysokość nawet 2 metrów. Końcówka lipca to natomiast ostatnia szansa na jego wysianie w przydomowym ogrodzie. Jakich warunków potrzebuje do wzrostu? Jakie odmiany najlepiej wybrać? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)