Nowa broń w walce ze szkodnikami. Affirm z rozszerzoną rejestracją
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowa broń w walce ze szkodnikami. Affirm z rozszerzoną rejestracją

15.07.2020autor: Kamila Szałaj

Na to czekali producenci warzyw – rozszerzenie rejestracji preparatu Affirm o szeroką paletę szkodników atakujących uprawy kapusty, brokułu, kalafiora i wiele innych gatunków!

Tantniś, bielinki i inne gąsienice motyli to szkodniki występujące bardzo często w uprawie kapusty, kalafiora czy brokułu. Gąsienice powodują duże szkody na liściach, a kapusta czy brokuł zaatakowane przez szkodnika automatycznie mają niższy plon, a w skrajnych przypadkach nie nadają się do sprzedaży. Dlatego skuteczne zwalczanie gąsienic ma kluczowe znaczenie w produkcji warzyw kapustnych.

Zwalczanie gąsienic przy jednoczesnym zachowaniu równowagi biologicznej

Gąsienice motyli nie należą do wybrednych. Żerują na wszystkich gatunkach roślin kapustowatych. Bywają bardzo liczne, zawsze żarłoczne, a tym samym wyjątkowo szkodliwe. Gąsienic motyli na plantacji roślin kapustnych można się spodziewać w ciągu całego okresu wegetacji, ale największe straty powoduję, gdy rośliny są młode, w ciągu pierwszych tygodni po posadzeniu.
Substancja aktywna preparatu Affirm (benzoesan emamektyny) zalicza się do awermektyn i jest pochodzenia naturalnego. Syngenta wyodrębniła ją z metabolitów powstałych w wyniku fermentacji mikroorganizmów glebowych Streptomyces avermitilis. W uprawach sadowniczych Affirm jest z powodzeniem stosowany już od 2011 roku.
r e k l a m a

Jak działa Affirm?

Affirm jest produktem dopuszczonym do stosowania w uprawach polowych do ochrony przed gąsienicami motyli wielu gatunków warzyw, w tym kapusty głowiastej i pekińskiej, brokułu, kalafiora, jarmużu i kapusty brukselskiej. Działa kontaktowo, wgłębnie i translaminarnie, na wszystkie stadia rozwojowe gąsienic, już od fazy wygryzania się z jaj. Środek należy stosować w jak najwcześniejszych stadiach rozwojowych tak, aby uniknąć znaczących uszkodzeń.

Znaczenie Affirm w zapobieganiu powstawania odporności

Ryzyko uodpornienia się szkodników na środki ochrony roślin zawsze istnieje. Do powstania odporności dochodzi przy niewłaściwym stosowaniu środków z tej samej grupy chemicznej. Ryzyko jest tym większe, im bardziej dana substancja aktywna czy grupa chemiczna jest podatna na powstanie odporności oraz im częściej jej używamy, zwłaszcza bez prawidłowej rotacji. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy do dyspozycji coraz mniej środków, każda kolejna utrata substancji aktywnej (wskutek uodpornienia lub regulacji prawnych) może mieć poważne konsekwencje dla producentów. Dlatego niezwykle istotne jest, aby w zwalczaniu gąsienic stosować środki z różnych grup chemicznych, do tego koniecznie w rotacji.
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Głosowanie nad reformą nowej WPR już w październiku?

Głosowanie nad reformą nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021–2027 powinno odbyć się w październiku. Tego chce Komisja Rolnictwa AGRI Parlamentu Europejskiego.

czytaj więcej

Jak poprawić opłacalność produkcji malin? Wyjaśnia dr Agnieszka Orzeł

Opłacalność produkcji malin w Polsce spada. Jest to związane przede wszystkim z pojawianiem się chorób i wirusów na plantacjach, a co za tym idzie ze spadkiem plonowania.

czytaj więcej

Przy ochronie malin trzeba być zawsze krok do przodu

Plantacje malin potrafią przynieś zbiory wysokiej jakości przy prawidłowym prowadzeniu. Trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego stanowiska, dobrej jakości krzewów i skutecznej ochrony. Brak zabezpieczenia przed chorobami to nie tylko straty w plonie, ale możliwość utarty całych roślin.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)