r e k l a m a
Partnerzy portalu
Dlaczego sezon przechowalniczy 2019/2020 nie należy do udanych?
04.07.2020autor: Kamila Szałaj
W przeciwieństwie do lat poprzednich pozytywnym zjawiskiem w mijającym sezonie przechowalniczym jest systematyczne upłynnianie zapasów, czyli rzadziej niż zwykle zapominanie o szybko postępującej utracie jakości. Jednakże nadal zbyt często sprzedażą jabłek kieruje przypadek. Dlaczego sezon przechowalniczy 2019/2020 nie należy do udanych?
Rozpatrując wpływ warunków pogodowych w sezonie wegetacyjnym 2019 już od początkowych faz rozwojowych można było przewidzieć potencjalne problemy z jakością – nie tylko w sadzie, ale przede wszystkim w komorach chłodniczych po okresie przechowywania jabłek i podczas obrotu nimi. Sucha i chłodna wiosna wraz z seriami przymrozków spowodowała znaczące straty w plonie.
Mimo wczesnych ostrzeżeń oraz pozostającego w pamięci bardzo trudnego sezonu przechowalniczego 2017/2018 (również z przymrozkami), kiedy to wiosną „odsort” standardowo wynosił nie mniej niż 20–30%, sadownicy po raz kolejny wypełnili komory chłodnicze w dużym stopniu towarem wątpliwej jakości.
Polska jabłkiem stoi, ale…
W ostatnich dekadach w polskim sadownictwie zaszły istotne zmiany. Możemy mówić o dużym sukcesie w naszej produkcji owoców.
Kamila Szałaj
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a