NeemAzal®-T/S – nowa strategia zwalczania mączlika warzywnego i skośnika pomidorowego
Mączlik warzywny (Aleyrodes proletella) jest coraz większym zagrożeniem w uprawach warzyw kapustnych. Szkody wyrządzają wszystkie stadia rozwojowe: larwy, nimfy i postacie dorosłe. Mączliki wysysają soki z liści, a także wydzielają rosę miodową, na której rozwijają się grzyby sadzakowe. Z kolei skośnik pomidorowy (Tuta absoluta) zasiedla pomidory i inne warzywa psiankowate.
W obiektach szklarniowych ze względu na całoroczny charakter upraw, skośnik może wytworzyć kilkanaście pokoleń w roku. Jego gąsienice żerują w liściach, owocach lub łodygach, minują je lub drążą korytarze.
Mączlik warzywny i skośnik pomidorowy są szkodnikami, które trudno skutecznie ograniczyć przy pomocy ogólnie dostępnych, konwencjonalnych środków ochrony roślin i stanowią od kilku lat realne zagrożenie dla polskich upraw.
Ze względu na nowatorski mechanizm i szerokie spektrum działania, NeemAzal®-T/S może stać się w najbliższych latach jednym z podstawowych narzędzi do zwalczania tych szczególnie groźnych szkodników.
Długo oczekiwany na polskim rynku, środek NeemAzal®-T/S został zarejestrowany w uprawach warzyw. Jest to środek owadobójczy o wysokiej skuteczności do biologicznego zwalczania owadów ssących, gryzących i minujących o działaniu na roślinie powierzchniowym i wgłębnym.
Substancja czynna
NeemAzal®-T/S zawiera ekstrakt z nasion tropikalnego drzewa - miodli indyjskiej (Azadirachta indica). Jest to złożona mieszanina wielu substancji aktywnych z grupy limonoidów, wśród których dominuje azadyrachtyna A, wykazująca działanie owadobójcze nawet w bardzo niskich stężeniach. NeemAzal®-T/S to produkt o standaryzowanej, stałej jakości i ilości substancji czynnej, zapewniającej niezawodną skuteczność.
W wielu krajach Unii Europejskiej preparaty na bazie azadyrachtyny są z powodzeniem wykorzystywane do walki ze szkodnikami i stały się integralną częścią biologicznej ochrony upraw.
Środek NeemAzal®-T/S został dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce.
Azadyrachtyna w stosunku do owadów wykazuje działanie żołądkowe i charakteryzuje się szerokim spektrum działania na szkodniki gryzące, ssące oraz minujące. Szkodniki pobierają substancję czynną wraz z fragmentami tkanek roślinnych lub sokami podczas żerowania. Należy pamiętać, że azadyrachtyna NIE powoduje natychmiastowej śmierci szkodników.
Azadyrachtyna jest antyfidantem czyli ogranicza żarłoczność szkodników. W przeciągu kilku godzin od przeprowadzenia zabiegu fitofagi przestają żerować.
Substancja czynna zawarta w środku NeemAzal®-T/S zakłóca również rozwój owadów (hamuje powstawanie i wydzielanie ekdyzonu, głównego hormonu odpowiadającego za proces przeobrażania i linienia owadów) oraz zmniejsza ich płodność.
Szkodniki nie giną bezpośrednio na skutek dostania się substancji czynnej do organizmu owada, lecz w następstwie utraty zdolności do żerowania, obniżenia płodności i zaburzeń rozwoju.
Azadyrachtyna w pewnym zakresie wykazuje działanie wgłębne, co dodatkowo zwiększa efektywność zwalczania, zwłaszcza szkodników minujących takich jak skośnik pomidorowy (Tuta absoluta). Dwie godziny po aplikacji – 62% substancji aktywnej pozostaje na powierzchni liścia, a 38% przenika przez tkanki w głąb liścia. Substancja czynna pozostaje w roślinie od 7 do 10 dni, w zależności od warunków pogodowych.
Przykłady możliwych zastosowań w uprawach warzywniczych
NeemAzal®-T/S stosujemy w początkowym okresie rozwoju kolonii szkodników, najlepiej na młode stadia larwalne – zwykle wykonuje się od 2 do 4 zabiegów co 5–10 dni, w zależności od gatunku i nasilenia występujących szkodników.
WARZYWA | DAWKA | ZWALCZANE SZKODNIKI |
warzywa kapustne w polu: kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta głowiasta stożkowa, kapusta włoska | 3 l/ha | mączlik warzywny, mszyce, wciornastki, gąsienice motyli np. tantniś krzyżowiaczek |
Pomidor, ogórek, bakłażan (w polu i pod osłonami) | 2 l/ha, zalecana ilość wody: 600 l/ha dla roślin mniejszych niż 50 cm, 2,5 l/ha, zalecana ilość wody 800 l/ha dla roślin od 50 do 125 cm, 3 l/ha, zalecana ilość wody 1000 l/ha dla roślin powyżej 125 cm | skośnik pomidorowy, mszyce, wciornastki, miniarki, mączliki, przędziorki |
szparag (w polu) | 3 l/ha | owady ssące, owady gryzące |
szpinak (w polu) | 3 l/ha | owady ssące (z wyjątkiem: Heteroptera – pluskwiaków różnoskrzydłych), gryzące oraz minujące |
zioła z wyjątkiem szczypiorku (w polu i pod osłonami) | 3 l/ha | mszyce, wciornastki, mączliki, gąsienice motyli |
ziemniak | 2,5 l/ha | stonka ziemniaczana |
Katarzyna Woszczyk – specjalista ds. biologicznej ochrony roślin, Biocont Polska
Uwaga: Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Najważniejsze tematy