r e k l a m a
Partnerzy portalu
Badanie gleby i podłoża wykonasz m.in. w Instytucie Ogrodnictwa
08.04.2021autor: Kamila Szałaj
Badanie gleby i podłoża można wykonać m.in. w Laboratorium Analiz Chemicznych w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Jednostka oferuje oznaczenie szeregu parametrów.
Sezon wegetacyjny zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze prace w sadach i na plantacjach obejmują przede wszystkim dostarczenie glebie składników pokarmowych w formie nawożenia doglebowego. Tego, czy i jakich składników w glebie brakuje nie można ocenić "na oko". Z pomocą przychodzą metody analityczne. Próbki pobrane z pola dostarcza się do laboratorium.
Badanie gleby i podłoża można zlecić np. Laboratorium Analiz Chemicznych w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Specjaliści określają szereg parametrów, jak odczyn gleby (pH), zasolenie, zawartości makro- i mikroskładników, dzięki czemu można ułożyć szyty na miarę program nawożenia. Można także oznaczyć zawartości dostępnych form składników, jak azot, fosfor, potas, wapń i magnez.
Laboratorium jest wyposażone w aparaturę badawczą i laboratoryjną, m.in. spektrometry ICP, spektrometry AA, analizatory elementarne (N,C,S), analizatory przepływowe, jonoanalizatory selektywne oraz szybkie urządzenia do rozkładu i mineralizacji różnych prób - nie tylko ogrodniczych.
Laboratorium przeprowadza m.in.:
•oznaczanie pH gleby, torfów i podłoży do uprawy warzyw, kwiatów i roślin sadowniczych,
•oznaczanie zawartości dostępnych form składników pokarmowych (azotu, fosforu, potasu, magnezu i wapnia) w glebie i podłożach uprawowych w celach diagnostycznych,
•oznaczanie innych pierwiastków takich, jak m.in.: siarka, chlorki, sód,
•oznaczanie dostępnych form mikroskładników w glebie i podłożach ogrodniczych w celach diagnostycznych (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo),
•oznaczanie ogólnych form składników mineralnych (węgiel, siarka, azot, fosfor, magnez, wapń, oraz mikroskładniki) w warzywach, owocach i materiale roślinnym,
•oznaczanie suchej masy,
•oznaczanie zawartości substancji organicznej,
•oznaczanie zawartości azotanów (V) i (III) oraz jonów NH4+ metodą „segmented flow system” i metodą chromatografii jonowej w materiale roślinnym,
•oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą ICP-OES i metodą spektrometrii atomowej w materiale roślinnym i żywności pochodzenia roślinnego,
•nietypowe analizy chemiczne różnych materiałów, nie tylko pochodzenia rolniczego.
Poza tym na potrzeby producentów, ogrodników, działkowców i ogródków przydomowych laboratorium wykonuje:
•analizy gleby i podłoży ogrodniczych (pH, zasolenie, zawartość makro i mikroskładników) w celach diagnostycznych,
•pełną analizę wody do fertygacji upraw szklarniowych, polowych i sadowniczych, z możliwością oznaczenia dodatkowych elementów (Si, Al i in.),
•wyznaczanie krzywej zakwaszenia wody do fertygacji upraw bezglebowych,
•pełną analizę pożywek nawozowych, wyciągów z mat uprawowych i tzw. przelewów,
•analizę chemiczna środków wspomagających uprawę roślin oraz środków poprawiających właściwości gleby.
Szczegółowych informacji udziela dr Waldemar Kowalczyk, tel. 510 209 689, e-mail: lab.chem@inhort.pl; waldemar.kowalczyk@inhort.pl
ksz, oprac. na podst. Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a