Ekologiczne rozwiązania w fasoli
Podczas naszego spotkania fasolowego w Jacewie k. Inowrocławia rozmawialiśmy o ekologicznych sposobach ochrony roślin. Swoje propozycje przedstawiła firma BioLider. Zobacz film pod artykułem!
We wrześniu w Jacewie k. Inowrocławia odbyło się nasze spotkanie fasolowe z przetwórnią Greenyard Frozen Poland. Uczestnicy mieli okazję obejrzeć plantację fasoli państwa Katarzyny i Marcina Weberów i zapoznać się z działaniem preparatu mikrobiologicznego Delia Stop, oferowanego przez firmę BioLider. Środek ten ogranicza żerowanie śmietki kapuścianej i ogranicza liczbę roślin zaatakowanych przez tego szkodnika.
- Preparat zawiera odpowiednie szczepy bakterii, które stwarzają niekorzystne warunki do żerowania śmietki kapuścianej. Na polu państwa Weberów produkt został zastosowany w dawce 200 g na hektar, następnie gleba została przemieszana agregatem. Przy stosowaniu tego typu produktów biologicznych ważne jest, by trafiały one na glebę wilgotną. Wtedy bakterie mają najlepsze zdolności do namnażania się, dzięki czemu szybciej opanowują strefę okołokorzeniową, stwarzając niekorzystne warunki do żerowania śmietki - zaznaczył Dariusz Lewandowski z firmy BioLider.
W uprawie fasoli polecił także stymulator wzrostu imPROver, oparty na naturalnych wyciągach roślinnych oraz Rewital - produkt do rewitalizacji gleby.
Więcej o produktach firmy BioLider dowiesz się z filmu!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Najważniejsze tematy