Rośnie produkcja i wykorzystanie pasz białkowych rodzimego pochodzenia
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rośnie produkcja i wykorzystanie pasz białkowych rodzimego pochodzenia

06.03.2020autor: dr Juliusz Urban

Przetwórcy rzepaku pomimo ubiegłorocznej suszy nie mieli problemów z zaopatrzeniem w surowiec. Dzięki temu w 2019 r. wyprodukowali 100 tys. ton więcej śruty rzepakowej niż w roku poprzedzającym. Ciekawą informacją jest, że niemal całość większej produkcji wchłonął krajowy rynek, bo eksport śruty był mniejszy.

 

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerabiając 2,96 mln ton nasion rzepaku wyprodukowały w 2019 roku ponad 1,7 mln ton pasz rzepakowych. Kluczowym pod względem wolumenowym produktem była tu śruta poekstrakcyjna, której podaż wyniosła 1 634 tys. ton wobec 1 542 tys. ton w 2018 roku. Ponadto Członkowie PSPO dostarczyli na rynek 68 tys. ton makuchu. Łączny progres w podaży lokalnie wytworzonych pasz białkowych pochodzących z przerobu rzepaku o 114 tys. ton nie miał jednak przełożenia na wzrost ich eksportu, co potwierdza, że systematycznie rośnie popularność śruty rzepakowej w krajowej produkcji zwierzęcej.

 

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport śruty rzepakowej w pierwszych 11 miesiącach 2019 roku wyniósł 525 tys. ton, a zatem był mniejszy od o 4% od wolumenu eksportu w tym samym okresie w 2018 roku. Zwiększona zatem o niemal 100 tys. ton podaż śruty z tłoczni skupionych w PSPO została zatem efektywnie zagospodarowana przez krajowych producentów rolnych. Głównymi odbiorcami zagranicznymi polskiej śruty tradycyjnie już pozostają Niemcy, na kolejnych pozycjach znajdują się Dania, Czechy, Francja i Szwecja.

r e k l a m a

– Na ostateczne podsumowania 2019 roku przyjedzie jeszcze czas, kiedy będziemy już dysponować pełnymi danymi ministerstwa obrazującymi handel zagraniczny śrutą, jak również samym rzepakiem, ale już teraz wyraźnie dostrzegamy zwiększającą się lokalną absorpcję pasz rzepakowych przy jednoczesnym wzroście samozaopatrzenia krajowego w nasiona do przerobu. Polski rzepak jest doskonałym surowcem zarówno do produkcji oleju, ale coraz większego znaczenia nabiera również białko, którego jest równie cennym źródłem. Od lat promujemy wykorzystanie śruty i makuchu rzepakowego w rodzimej produkcji zwierzęcej, z satysfakcją możemy więc wskazać, że zaczynamy dostrzegać efekty także i swojej pracy– powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

 

– Można śmiało powiedzieć, że szeroko pojęty rynek produktów przerobu rzepaku sprzyja jego uprawie w Polsce. Stabilne ramy dla sektora biopaliw na najbliższe lata powodują, że branża biodiesla będzie potrzebować znacznych ilości oleju rzepakowego, co naturalnie wpisuje się jednocześnie w lepsze zabezpieczanie potrzeb paszowych. Kolejny już rok z rzędu zwiększyliśmy rodzimą podaż śruty rzepakowej, co umacnia ją na pozycji lidera wśród krajowych źródeł białka paszowego. Jakość, stabilność dostaw i aspekt non-GMO to chyba najważniejsze kwestie towarzyszące paszom rzepakowym, które wspomagają ich popularyzacji – podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

oprac. Juliusz Urban na podstawie komunikatu PSPO

autor dr Juliusz Urban

dr Juliusz Urban

ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny rzepaku

Rynek rzepaku: Taka sama cena za stare i nowe zbiory

Ceny rzepaku ze starych zbiorów tak mocno pospadały, że zrównują się z cenami rzepaku z nadchodzących żniw. Oleju jednak na rynku hurtowym brakuje, a niedobory mogą potęgować wzmożone zakupy dokonywane przez konsumentów pod presją obaw o pandemię koronawiruisa.

czytaj więcej

Kolejne prognozy usztywniają ceny- Rynkowy Serwis Spod Lady - 03.11.23 r.

Najnowsze prognozy dotyczące zbożowego rynku tylko z pozoru są rewolucyjne, wiele z tych danych już dawno było publikowane, przez innych komentatorów rynku, tym samym ceny dalej są płaskie. Aktualny komentarz rynkowy naszego eksperta dotyczący bieżących zdarzeń i prognoz na rynkach zbóż i rzepaku.

czytaj więcej

Rzepak nie taki oczywisty, kukurydzo znikaj już - Rynkowy Serwis Spod Lady - 27.10.23 r.

Rzepakowe prognozy nie są wcale takie oczywiste, a pszenica wciąż uzależniona jest od kukurydzy i wręcz marzy o zakończeniu kukurydzianych zbiorów. Aktualny komentarz rynkowy naszego eksperta dotyczący bieżących zdarzeń i prognoz na rynkach zbóż i rzepaku.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)