Jabłka zbierze robot? Tak, i to już niedługo!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jabłka zbierze robot? Tak, i to już niedługo!

29.01.2021autor: Kamila Szałaj

Robot w sadzie? Już niedługo to będzie codzienny widok. Nowoczesne technologie i sztuczna inteligencja coraz śmielej wkraczają do sadownictwa. Jak twierdzi Maciej Majewski Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie, sztuczna inteligencja i automatyzacja sprawi, że jabłka będą bardziej naturalne.

Wykorzystanie komputerów i robotów nikogo nie dziwi w sektorze przemysłowym. Przyzwyczailiśmy się już do ich obecności i roli jaką odgrywają. Takie zmiany coraz mocniej zaznaczają się również w branży sadowniczej.

- Przyszłość jest nierozerwalnie związana z technologią. W naszych sadach coraz powszechniej wykorzystywane są innowacyjne rozwiązania. Poczynając od autonomicznych ciągników, przez skomputeryzowane stacje pogodowe, aż po automatyczne pułapki feromonowe, które pomagają sadownikom w kontrolowaniu szkodników. Rozwój nowoczesnych technologii w sadownictwie wbrew obiegowym opiniom przyczyni się do wykonania milowego kroku na drodze do zrównoważonego rozwoju. Najlepszym przykładem są tu wspomniane feromony, które zapobiegają rozwojowi szkodników w sadzie. Ich wykorzystanie zdecydowanie zmniejsza użycie chemicznych środków ochrony roślin – mówi Maciej Majewski.

Jak twierdzą eksperci Stowarzyszenia Sady Grójeckie w niedalekiej przyszłości coraz większą rolę będą odgrywać samouczące się sieci neuronowe, które tworzyć będą zaawansowane narzędzia do wykorzystania  w sadach, a dzięki temu sadownik uzyska informacje kiedy i za pomocą jakich metod najlepiej chronić jabłka.  

- Bardzo pozytywnym aspektem jest to, że wiele z tych rozwiązań funkcjonuje lub jest projektowanych w Polsce wśród członków naszego stowarzyszenia. Dzięki temu produkcja jabłek będzie mogła być bardziej inteligentna, przemyślana i ekologiczna  – dodaje Majewski.

Dzięki nowoczesnym technologiom możemy lepiej zrozumieć naturalne procesy biologiczne i chemiczne. Do rewolucyjnych zmian w sadownictwie przyczyniają się również zmiany klimatu. W niedalekiej przyszłości staranniej dobierać się będzie stanowiska pod uprawę jabłoni i dbać o to, aby sad przetrwał jak najdłużej, dzięki wykorzystaniu biologicznych środków ochrony, wprowadzaniu odporniejszych odmian jabłoni i budowie substancji organicznej. Wobec coraz bardziej doskwierających okresów suszy to właśnie odpowiednio biologicznie przygotowanie podłoże sprawi, że sad będzie mógł się utrzymać, a ilość wody potrzebna do jego nawodnienia będzie mniejsza.

- Dużym wyzwaniem jest oczywiście dbanie o środowisko naturalne – twierdzi Majewski. 

Jego zdaniem wszystkie zmiany jakie będą wprowadzane w sadownictwie, muszą zdążać w kierunku bioróżnorodności i zerowej emisji dwutlenku węgla, ponieważ ma on wpływ na nas wszystkich. 

- Wiem, że już prowadzone są prace nad naturalnymi rozwiązaniami, które sprawiłyby, że sad będzie mógł również pochłaniać dwutlenek węgla w glebie. W całym procesie oprócz sadowników równie ważny jest oczywiście klient, który doceni już wprowadzone rozwiązania i podąży za nowymi. Nowoczesne technologie i ochrona środowiska to inwestycja, która musi na siebie zarobić, a opłaca się nam wszystkim – zaznacza Majewski.

r e k l a m a
ksz, oprac. na podst. inf. pras., fot. FFRobotics
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Robot do zbioru jabłek podbija Australię. Zobacz, jak pracuje!

Australijska firma Ripe Robotics stworzyła robot do zbioru owoców - m.in. jabłek. Teraz będzie on testowany w dwóch sadach w okolicy miasta Shepparton. 

czytaj więcej

SDF i autonomiczne roboty do prac w winnicach

VitiBot to francuska firma specjalizująca się w produkcji autonomicznych robotów między innymi do prac w winnicach. Koncern SDF, który produkuje traktory, kombajny marki Deutz-Fahr, przejął większościowy pakiet udziałów VitiBot.  Lodovico Bussolati, dyrektor generalny SDF, zapowiedział wzbogacenie oferty o zeroemisyjne pojazdy elektryczne oraz ciągniki autonomiczne. 

czytaj więcej

Już na plantacji sprawdzisz ile witamin mają Twoje owoce. Jak działa biosensor?

Ile witamin jest w dojrzewających owocach i warzywach? Na to pytanie odpowiadają naukowcy, którzy stworzyli niedrogie i łatwe urządzenie, które już na polu wskaże poziom witamin.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)