r e k l a m a
Partnerzy portalu
Wielkopolska: koronawirus wśród załogi zakładów mięsnych Sokołów
26.08.2020autor: Dominika Mulak
W związku z licznymi informacjami dotyczącymi podejrzeń koronawirusa wśród załogi zakładów mięsnych Sokołów w Kole (woj. wielkopolskie), zarząd firmy wydał w tej sprawie oficjalny komunikat. W sumie COVID-19 potwierdzono u 6 pracowników firmy.
Zarząd firmy Sokołów S.A wydał oficjalne oświadczenie, w którym poinformował o potwierdzeniu zakażenia koronawirusem wśród 6 pracowników zakładu.
- Zgodnie z przyjętymi przez nas procedurami zakładowy zespół odpowiedzialny za podejmowanie działań w związku z pandemią COVID-19 wytypował wszystkich pracowników mogących mieć kontakt z zakażonymi osobami i skierował ich na urlop. Listę tych osób bezzwłocznie przekazaliśmy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Dodatkowo dyrekcja zakładu podjęła decyzję o przebadaniu wszystkich pracowników dywizji wieprzowej wraz z pracownikami firm zewnętrznych pracujących na terenie wydziału wieprzowego oraz pracowników dziennej zmiany wydziału rozbioru wołowego. To z tych wydziałów pochodzą pracownicy, u których badania potwierdziły obecność koronawirusa. Obecnie oczekujemy wyników z laboratorium - napisano w komunikacie.
Biorąc pod uwagę zdrowie i bezpieczeństwo pracowników w zakładzie wprowadzono dodatkowe procedury, tj. bezwzględny zakaz wstępu na teren zakładu osób z objawami infekcji, obowiązek zdezynfekowania rąk, kontrolę temperatury ciała u każdego pracownika wchodzącego na teren firmy oraz obowiązek stosowania maseczek, rękawiczek, fartuchów i zarękawków przez pracowników produkcyjnych. Ponadto przechodzenie do swojego stanowiska pracy ma odbywać się tylko wyznaczonymi drogami komunikacyjnymi.
Władze spółki zaleciły też maksymalne ograniczenie kontaktu z innymi pracownikami i pracę zdalną, jeśli tylko stanowisko na to pozwala.
Wszystkie maszyny, hale produkcyjne i pomieszczenia mają być częściej dezynfekowane.
Źródło i fot.: www.e-kolo.pl
- Zgodnie z przyjętymi przez nas procedurami zakładowy zespół odpowiedzialny za podejmowanie działań w związku z pandemią COVID-19 wytypował wszystkich pracowników mogących mieć kontakt z zakażonymi osobami i skierował ich na urlop. Listę tych osób bezzwłocznie przekazaliśmy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Dodatkowo dyrekcja zakładu podjęła decyzję o przebadaniu wszystkich pracowników dywizji wieprzowej wraz z pracownikami firm zewnętrznych pracujących na terenie wydziału wieprzowego oraz pracowników dziennej zmiany wydziału rozbioru wołowego. To z tych wydziałów pochodzą pracownicy, u których badania potwierdziły obecność koronawirusa. Obecnie oczekujemy wyników z laboratorium - napisano w komunikacie.
Biorąc pod uwagę zdrowie i bezpieczeństwo pracowników w zakładzie wprowadzono dodatkowe procedury, tj. bezwzględny zakaz wstępu na teren zakładu osób z objawami infekcji, obowiązek zdezynfekowania rąk, kontrolę temperatury ciała u każdego pracownika wchodzącego na teren firmy oraz obowiązek stosowania maseczek, rękawiczek, fartuchów i zarękawków przez pracowników produkcyjnych. Ponadto przechodzenie do swojego stanowiska pracy ma odbywać się tylko wyznaczonymi drogami komunikacyjnymi.
Władze spółki zaleciły też maksymalne ograniczenie kontaktu z innymi pracownikami i pracę zdalną, jeśli tylko stanowisko na to pozwala.
Wszystkie maszyny, hale produkcyjne i pomieszczenia mają być częściej dezynfekowane.
Źródło i fot.: www.e-kolo.pl
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a