Jak rolnicy powinni postępować w dobie epidemii? Komunikat GIS ws. COVID-19
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat ws. COVID-19, w którym zawarte są szczegółowe instrukcje postępowania dla rolników w dobie pandemii koronawirusa. Zobacz, jakie są zalecenia!
Każdy z Nas musi powoli zacząć przyzwyczajać się do nowej rzeczywistości i każdego z Nas obowiązują od jakiegoś czasu pewne wytyczne, które mają uchronić Nas przed zakażeniem koronawirusem. Te wytyczne dotyczą także rolników. Do podstawowych należą przede wszystkim:
- unikanie bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel). Ponadto osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie mogą pracować w zakładach spożywczych, dotyczy to również rolników i ich rodzin. Wynika to zarówno z ogólnych wymagań higienicznych przy produkcji żywności, jak również z aktualnego zagrożenia Covid-19;
- właściwa higiena rąk;
- częste stosowanie środków do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu (min. 60%);
- właściwa higiena dróg oddechowych (kasłania, kichania). Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). NIE należy dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu;
- w miejscu gdzie produkowana, przechowywana jest żywność, niezbędne jest również częste mycie/dezynfekcja powierzchni roboczych i miejsc często dotykanych takich jak klamki, uchwyty, itd.
Co w przypadku kwarantanny?
Nie każdy kto pozostaje w kwarantannie jest zakażony koronawirusem. Dlatego Ci rolnicy, u których nie stwierdza się objawów choroby mogą prowadzić na terenie gospodarstwa prace polowe i zajmować się inwentarzem, jednakże zalecane jest stosowanie maseczki. Co innego, gdy u gospodarza pojawią się symptomy COVID-19. Wówczas należy zaprzestać wykonywania powyższych czynności.
Praca w gospodarstwie z udziałem osób trzecich
Obowiązek zakrywania nosa i ust nie dotyczy rolników podczas pracy w gospodarstwie rolnym, czy też podczas przebywania na terenie prywatnym wokół domu.
Jednak, gdy działalność rolnika wymaga uczestnictwa innych osób niż domownicy (np. sortowanie, obieranie, krojenie warzyw lub owoców) stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. Jeśli nie można zapewnić takiej odległości z obiektywnych względów – gdy zbyt małe są odległości pomiędzy stanowiskami pracy na linii produkcyjnej to pracownicy powinni stosować środki ochrony osobistej, a więc przede wszystkim nosić maseczki.
W przypadku stosowania rękawiczek powinny być one zmieniane często, szczególnie po wszelkich czynnościach nie związanych z żywnością, np. ręczne otwieranie i zamykanie drzwi, czy też wyrzucanie śmieci.
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Najważniejsze tematy