Animex Foods walczy z koronawirusem. Kolejny przypadek COVID-19 w Starachowicach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Animex Foods walczy z koronawirusem. Kolejny przypadek COVID-19 w Starachowicach

05.06.2020autor: Paulina Janusz-Twardowska Bartłomiej Czekała

W zakładach mięsnych Animex Food w Starachowicach liczba osób, u których wykryto przypadki koronawirusa zwiększyła się do 85 (75 pracowników zakładu oraz 10 pracowników firm zewnętrznych). Firma, zachowując ścisły reżim sanitarny, kontynuuje produkcję.

Rzecznik prasowy Animex Foods Łukasz Dominiak poinformował, że zgodnie z przyjętymi od samego początku stanu epidemicznego, wewnętrznymi procedurami prewencyjnymi, w zakładzie produkcyjnym w Starachowicach, prowadzone są badania pracowników pod kątem wykrycia koronawirusa. W wykonanych dotychczas badaniach większość wyników okazała się negatywna, co świadczy o braku zakażenia u tych osób.

Niezależnie od powyższego, Zarząd Animex Foods w porozumieniu z władzami lokalnymi i regionalnymi, a także przy ścisłej współpracy z inspekcją sanitarną, podjął decyzję o wdrożeniu kolejnego etapu działań zapobiegawczych, polegających na rozszerzeniu liczby badanych osób o następne grupy pracowników zakładu produkcyjnego w Starachowicach.Testy wykonywane są wyłącznie w akredytowanych laboratoriach zatwierdzonych przez resort zdrowia

Jak pandemia koronawirusa rozwijała się w zakładach mięsnych w Starachowicach?

r e k l a m a
3 czerwca – a zakładach Animex Food potwierdzono 84 zakażenia, w tym 10 dotyczyło pracowników firm zewnętrznych. Pomoc zakładowi zaoferował wojewoda świętokrzyski, który zaproponował uruchomienie punktu pobrań wymazów do testów w kierunku koronawirusa w samych zakładach lub w ich pobliżu.

1 czerwca – w zakładach mięsnych potwierdzono 77 zakażeń, z czego 10 dotyczyło pracowników firm zewnętrznych. Na kwarantannę skierowano 200 osób pracujących w zakładach w Starachowicach. Animex Foods powołał sztab kryzysowy.

29 majarzecznik firmy Animex Foods poinformował o siedmiu kolejnych przypadkach zakażenia koronawirusem wśród pracowników firmy. Łącznie zakażonych było 60 osób, z czego 6 z nich to pracownicy firm zewnętrznych współpracujących z Animeksem.

28 majaSanepid poinformował o 50 zakażonych pracowników firmy i 5 osobach z ich rodzin. Na kwarantannie pozostawało 360 osób.

27 maja  rano liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem wśród pracowników wzrosła do 38. Wieczorem tego dnia do Sanepidu wpłynęło kolejnych kilkanaście wyników badań potwierdzających zakażenie u mieszkańców powiatu.

25 maja – potwierdzono następne 33 przypadki COVID-19 u pracowników firmy, 350 osób z ich otoczenia zostało objętych kwarantanną.

21 maja – wśród pracowników objętych kwarantanną potwierdzono 4 zakażenia. Na kwarantannę skierowano 100 pracowników i ich otoczenie. Do domów odesłano również wszystkich powyżej 60 roku życia oraz z chorobami przewlekłymi.

15 maja – pierwszy przypadek zakażenia u pracownika zajmującego się spedycją wyrobów. Na kwarantannę skierowano 36 osób.

fot. envanto

autor Paulina Janusz-Twardowska

Paulina Janusz-Twardowska

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
autor Bartłomiej Czekała

Bartłomiej Czekała

Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, szef zespołu PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dopłaty, PROW i VAT

Miliardy na inwestycje na wsiach po koronawirusie

W ramach Funduszu Inwestycji Lokalnych gminy wiejskie i miejsko-wiejskie otrzymają ponad 2,6 mld złotych. Łącznie do miast i gmin w całej Polsce trafi ponad 6 mld zł. Źródłem finansowania projektu jest Fundusz COVID-19. Wsparcie jest bezzwrotne. 

czytaj więcej
Aktualności

Przetwórca mięsa – nowy kierunek kształcenia

Potrzeby rynku pracy przetwórstwa mięsnego są wysokie, a możliwości zdobycia kwalifikacji niewielkie. Jeden z Zespołów Szkół Ponadpodstawowych w woj. pomorskim postanowił utworzyć taki kierunek. 

czytaj więcej
Aktualności

Sąd ogłosił upadłość Zakładów Mięsnych Henryk Kania!

To już koniec Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Jak czwartek Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach wydał orzeczenie, w którym postanowił ogłosić upadłość spółki, a także zatwierdzić warunki sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa spółki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)