Animex Foods walczy z koronawirusem. Kolejny przypadek COVID-19 w Starachowicach
W zakładach mięsnych Animex Food w Starachowicach liczba osób, u których wykryto przypadki koronawirusa zwiększyła się do 85 (75 pracowników zakładu oraz 10 pracowników firm zewnętrznych). Firma, zachowując ścisły reżim sanitarny, kontynuuje produkcję.
Rzecznik prasowy Animex Foods Łukasz Dominiak poinformował, że zgodnie z przyjętymi od samego początku stanu epidemicznego, wewnętrznymi procedurami prewencyjnymi, w zakładzie produkcyjnym w Starachowicach, prowadzone są badania pracowników pod kątem wykrycia koronawirusa. W wykonanych dotychczas badaniach większość wyników okazała się negatywna, co świadczy o braku zakażenia u tych osób.
Niezależnie od powyższego, Zarząd Animex Foods w porozumieniu z władzami lokalnymi i regionalnymi, a także przy ścisłej współpracy z inspekcją sanitarną, podjął decyzję o wdrożeniu kolejnego etapu działań zapobiegawczych, polegających na rozszerzeniu liczby badanych osób o następne grupy pracowników zakładu produkcyjnego w Starachowicach.Testy wykonywane są wyłącznie w akredytowanych laboratoriach zatwierdzonych przez resort zdrowia
Jak pandemia koronawirusa rozwijała się w zakładach mięsnych w Starachowicach?
1 czerwca – w zakładach mięsnych potwierdzono 77 zakażeń, z czego 10 dotyczyło pracowników firm zewnętrznych. Na kwarantannę skierowano 200 osób pracujących w zakładach w Starachowicach. Animex Foods powołał sztab kryzysowy.
29 maja – rzecznik firmy Animex Foods poinformował o siedmiu kolejnych przypadkach zakażenia koronawirusem wśród pracowników firmy. Łącznie zakażonych było 60 osób, z czego 6 z nich to pracownicy firm zewnętrznych współpracujących z Animeksem.
28 maja – Sanepid poinformował o 50 zakażonych pracowników firmy i 5 osobach z ich rodzin. Na kwarantannie pozostawało 360 osób.
27 maja – rano liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem wśród pracowników wzrosła do 38. Wieczorem tego dnia do Sanepidu wpłynęło kolejnych kilkanaście wyników badań potwierdzających zakażenie u mieszkańców powiatu.
25 maja – potwierdzono następne 33 przypadki COVID-19 u pracowników firmy, 350 osób z ich otoczenia zostało objętych kwarantanną.
21 maja – wśród pracowników objętych kwarantanną potwierdzono 4 zakażenia. Na kwarantannę skierowano 100 pracowników i ich otoczenie. Do domów odesłano również wszystkich powyżej 60 roku życia oraz z chorobami przewlekłymi.
15 maja – pierwszy przypadek zakażenia u pracownika zajmującego się spedycją wyrobów. Na kwarantannę skierowano 36 osób.
fot. envanto
Paulina Janusz-Twardowska
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Bartłomiej Czekała
Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, szef zespołu PWR Online
Najważniejsze tematy