r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przetwórca mięsa – nowy kierunek kształcenia
21.06.2020autor: Dorota Kolasińska
Potrzeby rynku pracy przetwórstwa mięsnego są wysokie, a możliwości zdobycia kwalifikacji niewielkie. Jeden z Zespołów Szkół Ponadpodstawowych w woj. pomorskim postanowił utworzyć taki kierunek.
Polskie zakłady mięsne rosną w siłę, a potrzeby związane z pracownikami razem z nimi. Zazwyczaj młodzi pracownicy muszą zdobyć wiedzę i umiejętności szkoląc się u pracodawcy, gdyż niewiele jest takich możliwości w kraju. W związku z dużym zapotrzebowaniem rynku na pracowników zakładów mięsnych szkoła w Pelplinie w woj. pomorskim zamierza zapełnić tę rynkową niszę i wykształcić młodych na kierunkach przetwórca mięsa, operator maszyn przemysłu spożywczego oraz sprzedawca.
– 11 maja 2020 r. w siedzibie St. Rąbała Sp. z o.o. został podpisany list intencyjny dotyczący współpracy spółki z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych w Pelplinie w zakresie kreowania nowoczesnego wizerunku szkolnictwa zawodowego oraz edukacji zawodowej w ramach branży spożywczej. W ramach współpracy strony zobowiązały się do podejmowania wspólnych inicjatyw w zakresie działalności edukacyjnej, doradczej, promocyjnej oraz realizacji przedsięwzięć mających na celu rozwój szkolnictwa zawodowego oraz propagowanie edukacji zawodowej – informuje Dziennik Bałtycki.
Uczniowie oprócz zajęć teoretycznych będą mieli zajęcia praktyczne w pobliskim zakładzie mięsnym. Na rynku brakuje wykwalifikowanej kadry, jednak ciekawe czy znajdą się chętni młodzi ludzie do pójścia w tym kierunku nauczania.
oprac. dkol na podst. dziennikbaltycki.pl
Fot. Materiały prasowe Highland Beef znad Pilicy
– 11 maja 2020 r. w siedzibie St. Rąbała Sp. z o.o. został podpisany list intencyjny dotyczący współpracy spółki z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych w Pelplinie w zakresie kreowania nowoczesnego wizerunku szkolnictwa zawodowego oraz edukacji zawodowej w ramach branży spożywczej. W ramach współpracy strony zobowiązały się do podejmowania wspólnych inicjatyw w zakresie działalności edukacyjnej, doradczej, promocyjnej oraz realizacji przedsięwzięć mających na celu rozwój szkolnictwa zawodowego oraz propagowanie edukacji zawodowej – informuje Dziennik Bałtycki.
Uczniowie oprócz zajęć teoretycznych będą mieli zajęcia praktyczne w pobliskim zakładzie mięsnym. Na rynku brakuje wykwalifikowanej kadry, jednak ciekawe czy znajdą się chętni młodzi ludzie do pójścia w tym kierunku nauczania.
oprac. dkol na podst. dziennikbaltycki.pl
Fot. Materiały prasowe Highland Beef znad Pilicy
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a