Przetwórca mięsa – nowy kierunek kształcenia
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przetwórca mięsa – nowy kierunek kształcenia

21.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Potrzeby rynku pracy przetwórstwa mięsnego są wysokie, a możliwości zdobycia kwalifikacji niewielkie. Jeden z Zespołów Szkół Ponadpodstawowych w woj. pomorskim postanowił utworzyć taki kierunek. 

Polskie zakłady mięsne rosną w siłę, a potrzeby związane z pracownikami razem z nimi. Zazwyczaj młodzi pracownicy muszą zdobyć wiedzę i umiejętności szkoląc się u pracodawcy, gdyż niewiele jest takich możliwości w kraju. W związku z dużym zapotrzebowaniem rynku na pracowników zakładów mięsnych szkoła w Pelplinie w woj. pomorskim zamierza zapełnić tę rynkową niszę i wykształcić młodych na kierunkach przetwórca mięsa, operator maszyn przemysłu spożywczego oraz sprzedawca. 

– 11 maja 2020 r. w siedzibie St. Rąbała Sp. z o.o. został podpisany list intencyjny dotyczący współpracy spółki z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych w Pelplinie w zakresie kreowania nowoczesnego wizerunku szkolnictwa zawodowego oraz edukacji zawodowej w ramach branży spożywczej. W ramach współpracy strony zobowiązały się do podejmowania wspólnych inicjatyw w zakresie działalności edukacyjnej, doradczej, promocyjnej oraz realizacji przedsięwzięć mających na celu rozwój szkolnictwa zawodowego oraz propagowanie edukacji zawodowej – informuje Dziennik Bałtycki. 

Uczniowie oprócz zajęć teoretycznych będą mieli zajęcia praktyczne w pobliskim zakładzie mięsnym. Na rynku brakuje wykwalifikowanej kadry, jednak ciekawe czy znajdą się chętni młodzi ludzie do pójścia w tym kierunku nauczania. 

oprac. dkol na podst. dziennikbaltycki.pl
Fot. Materiały prasowe Highland Beef znad Pilicy


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Znakowanie mięsa na wagę flagą kraju pochodzenia będzie obowiązkowe

Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką z flagą państwa, z którego ono pochodzi - poinformował resort rolnictwa.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Przeciwciała krów – w walce z koronawirusem

Jak informuje onet.pl firma SAB Biotherapeutics z Południowej Dakoty zamierza testować na ludziach terapię wykorzystującą osocze pochodzące od krów. Badania kliniczne na ludziach zaraz ruszą!

czytaj więcej
Rynek mleka

Produkcja mleka w czasach pandemii koronawirusa [FILM]

Koronawirus boleśnie uderzył w produkcję i przetwórstwo mleka. Sektor, który od wielu miesięcy był w miarę stabilny został mocno zachwiany. Jak radzą sobie producenci mleka w czasie pandemii?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)