Jakie mrozy jest w stanie wytrzymać bydło?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie mrozy jest w stanie wytrzymać bydło?

25.01.2023autor: Kamila Dłużewicz

O stresie cieplnym u bydła mówi się zazwyczaj w kontekście ekstremalnych upałów podczas letnich miesięcy. Warto pamiętać, że pomimo wysokiej tolerancji bydła mięsnego na panujący mróz, niskie temperatury mogą podobnie powodować stres cieplny, odbijając się na kondycji i produkcyjności zwierząt. Jak zadbać o bydło mięsne zimą i jak pomóc zwierzętom przetrwać najmroźniejsze dni?

Przy jakiej temperaturze bydło zaczyna odczuwać stres cieplny zimą?

Wydajność i kondycja zwierząt gospodarskich zimą zależy od panujących na zewnątrz warunków – głównie temperatury i wilgotności. Kiedy warunki atmosferyczne zaczynają się pogarszać, utrzymanie odpowiedniej kondycji przez bydło zależne jest od ich dolnej temperatury krytycznej (LCT), czyli takiej temperatury, poniżej której zwierzęta muszą korzystać z zapasów energii, aby utrzymać normalną ciepłotę ciała. Dla dorosłego bydła LTC znajduje się w przedziale -6 do -7 stopni Celsujsza, w zależności od rasy i wyjściowej kondycji zwierzęcia.

r e k l a m a
Po przekroczeniu LCT, naturalnie wzrasta u bydła apetyt i spożycie paszy. Przy utrzymujących się przez dłuższy czas niskich temperaturach, warto zadbać o zwiększenie energetyczności paszy. Uwaga: Kluczowe do utrzymania wysokiego pobrania paszy jest zapewnienie bydłu dostępu do wody w odpowiedniej temperaturze. Temperatura wody do picia, którą preferuje bydło wynosi 16–20°C! Warto pamiętać, że stres cieplny spowodowany niskimi temperaturami pogarsza się z czasem i poza wpływem na kondycję bydła może odbić się na parametrach rozrodu stada.

Zapewnij zwierzętom schronienie od deszczu, śniegu i wiatru

Duży wpływ na utratę ciepła przez bydło ma wilgoć. Zapewnienie zwierzętom przebywającym na pastwisku schronienia w postaci wiaty jest kluczowe w utrzymaniu suchej okrywy włosowej i ograniczeniu efektu wychłodzenia przez wiatr. Zapewnienie zwierzętom suchej ściółki dodatkowo pomoże im utrzymać odpowiednią temperaturę ciała podczas odpoczynku i ogrzać racice.

Ujemne temperatury mogą doprowadzić do hipomagnezemii u bydła

Niskie temperatury wpływają na przyspieszenie metabolizmu u bydła, co przekłada się na występowanie u zwierząt niedoborów magnezu. Efekt obniżającego się poziomu magnezu w osoczu krwi jest szczególnie nasilony u otłuszczonych krów, u których dochodzi do dużego rozkładu tkanki tłuszczowej. Warto zadbać o suplementację dodatków mineralnych, które pozwolą uzupełnić niedobory i pozwolą uniknąć rozwinięcia się formy ostrej hipomagnezemii, która związana jest z zaleganiem bydła i okresową ślepotą.

Które rasy bydła mięsnego są najbardziej odporne na niskie temperatury? Zobacz ranking mrozoodporności ras bydła mięsnego

Kamila Dłużewicz
Zdjęcie: Archiwum

autor Kamila Dłużewicz

Kamila Dłużewicz

<p>Dziennikarka Tygodnika Poradnika Rolniczego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło sąsiada na łące rolnika. Jaka kara za to grozi?

Sąsiad ma łąki obok moich. Jego bydło często przechodzi na moje pastwiska. Czy można to uznać za wykroczenie?

czytaj więcej

Czy nadchodzące mrozy zaszkodzą oziminom?

Synoptycy zapowiadają, że w najbliższych dniach będzie mroźnie. Opady śniegu i wiatry w końcu trochę odpuszczą, pojawią się także przejaśnienia. Ale w weekend pogoda nadal będzie bardzo dynamiczna. Uważajcie na oblodzenia. Czy rolnicy mogą mieć powody do zmartwień?

czytaj więcej

W rok liczba krów w Polsce spadła o ponad 100 tys. sztuk

Według najnowszych danych GUS-u podsumowujących 2022 rok, pogłowie bydła w Polsce zwiększyło się w stosunku do 2021 o 1,1%. Wzrost ten spowodowany jest zwiększeniem się pogłowia cieląt i bydła powyżej 2 lat, jednak nie dotyczy krów. Ich pogłowie zmniejszyło się o 5,1% czyli ponad 117 tys. sztuk. Dodatkowo zmniejszył się eksport polskiego bydła, a znacznie wzrósł import. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)