Warzywa na najwyższym poziomie. Spotkanie polowe Bejo, Agrosimex i Yara
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Warzywa na najwyższym poziomie. Spotkanie polowe Bejo, Agrosimex i Yara

02.09.2020

Potencjał odmiany, odchwaszczanie kurczącym się zestawem substancji czynnych oraz dedykowane nawożenie równa się sukcesowi w uprawie podstawowych gatunków warzyw. Ów sukces gwarantują firmy Bejo, Agrosimex i Yara.

Cebula dla każdego

Podczas spotkania (27 sierpnia) na polu Henryka i Roberta Piotrowskich w Opalenicy (woj. wielkopolskie) zaprezentowano 17 odmian cebuli, które zostały wysiane na stanowisku mozaikowatym, co miało dodatkowo uwydatnić możliwości i przydatność do uprawy poszczególnych kreacji, o czym opowiedział Jakub Gęsicki z Bejo. Kolekcja zawierała odmiany w typie amerykańskim i hiszpańskim o różnej wczesności i przydatności technologicznej oraz przechowalniczej. Nie zabrakło odmian o zwiększonej tolerancji na okresowo występujące susze. Wyróżniały się tu m.in. odmiany Sedana i Safrane, które mają bardzo rozbudowany system korzeniowy. Kolejne zaprezentowane odmiany w typie mieszanym to m.in. Hytune. To już nieco późniejsza odmiana wymagająca około 125 dni wegetacji. Domieszka typu południowego wpływa na mocniejszy system korzeniowy, dzięki któremu ten mieszaniec nadaje się na słabsze stanowiska. Z kolei odmiana Hysky podczas wegetacji charakteryzuje się dobrą odpornością na mączniaka, co było widać na prezentowanej kolekcji. 

r e k l a m a
Zawsze warto podyskutować…

Odmianą o szczególnej odporności na wysokie temperatury jest Hybelle. Charakteryzuje się też wytrzymałością na trudne warunki podczas wschodów, m.in. chłody i suszę. Z kolei odmiana Hylander ma zwiększoną odporność na choroby odglebowe, przede wszystkim fuzariozy, które lokalnie są bardzo dużym problemem.

W kolekcji znalazły się też odmiany o różnych kolorach łuski, m.in. biała White Wing czy czerwona Red Tide.
Część materiału siewnego prezentowanych odmian oferowana będzie w formie nasion podkiełkowanych, dzięki czemu wschody i późniejsza wegetacja mają przebiegać sprawniej, zwłaszcza w trudniejszych warunkach glebowych i pogodowych. 

Ireneusz Ruciński – Bejo

Wachlarz odmian korzeniowych

Wśród prezentowanych odmian marchwi znalazły się m.in. Belgrado, Bangor oraz nowość na rynku Brava – bardzo plenna, dająca bardzo wysoki plon korzeni o słodkim smaku, co predysponuje ją do produkcji soków. Nie zabrakło starszych odmian, jak dobrze znana plantatorom marchwi – Joba.

Pietruszkę reprezentowały odmiany Arctica czy Arat. Ta ostatnia wysiana była z nasion wspomaganych technologią B-Mox, wzmacniającą nasiona w pierwszych fazach rozwojowych, najbardziej newralgicznych dla młodych roślin. 

Jakub Gęsicki – Bejo

Jeśli chodzi o buraka ćwikłowego to można było się przyjrzeć odmianom Bicores, Boro – drugiej najczęściej przez firmę Bejo sprzedawanej odmiany buraka, Bettollo czy Bohan, która dzięki silnemu systemowi korzeniowemu daje sobie radę w trudnych warunkach.


Kolekcja odmian marchwi, m.in. Brava i Farah.

Nie tak łatwo odchwaścić cebulę

Jędrzej Pytkowski oraz Karolina Dziubek z firmy Agrosimex przedstawili doświadczenie z odchwaszczaniem cebuli bez wycofywanego chloroprofamu i bromoksynilu. Pierwsza z substancji była wykorzystywana we wczesnych fazach rozwojowych cebuli, druga natomiast dobrze radzi sobie z lubiącym towarzystwo cebuli starcem czy rdestami. 


Hylander - odmiana cebuli

Kilka zaprezentowanych rozwiązań bazowało na posiewnym zastosowaniu pendimetaliny czy glifosatu. Następne kombinacje opierały się na substancjach nalistnych i doglebowych w różnych fazach rozwojowych cebuli i w różnych dawkach. Wśród nich znalazły się m.in. pirydat (Lentagran), aklonifen (Bandur), oksyfluorofen (Goal), dimetenamid + pendimetalina (Wing-P) czy prosulfokarb (Boxer). Kombinacje składały się z 5–7 zabiegów chwastobójczych.

Marchew bez linuronu

Z programu odchwaszczania marchwi wypadł już linuron, który był podstawą zwalczania chwastów w tej uprawie. Bez niego ochrona plantacji stała się trudniejsza, o czym mówił Jędrzej Pytkowski. Podkreślił, że pierwszy zabieg odchwaszczający w marchwi powinien być wykonany do 5 dni po siewie. Sytuacja w tej uprawie dodatkowo jest mało komfortowa, bo do dypozycji jest niewiele substancji czynnych, m.in. fluorochloridon, pendimetalina, aklonifen i prosulfokarb. Doświadczenie z odchwaszczaniem marchwi składało się z 5 zabiegów, w których doświadczalnie zastosowano też metrybuzynę czy chlomazon. Przedstawiciel Agrosimexu zwrócił uwagę na zastosowane niewielkie dawki metrybuzyny, bo zbyt duża ilość tej substancji uszkadza nać na tyle, że łatwiej jest ona później porażana przez sprawcę alternariozy.


Jędrzej Pytkowski oraz Karolina Dziubek (Agrosimex) przedstawili doświadczenia z odchwaszczaniem marchwi i cebuli.

Dobrze odżywione warzywa


Odmiany wszystkich gatunków były nawożone wg programów firmy Yara, które przybliżył Wojciech Kopeć. W przypadku cebuli przed siewem został zastosowany nawóz YaraMila Complex, zawierający fosfor w postaci polifosforanów łatwo rozpuszczalnych w wodzie i nawet zastosowany pogłównie nie wymaga wymieszania z glebą. Pogłównie zastosowano YaraLiva Nitrabor oraz Unika Calcium – saletra wapniowo-potasowa. Nawożenie dolistne realizowano produktami KristaLeaf Foto, YaraVita Brassitrell i Kristalon Pomarańczowy. 

Wojciech Kopeć (Yara) przedstawił programy nawożenia kluczowych gatunków warzyw

W przypadku marchwi dodatkowo zastosowano dolistnie nawozy Kristalon Żółty i Kristalon Czerwony. W buraku ćwikłowym przedsiewnie podano też YaraMila Pro Beta – nawóz dedykowany m.in. pod to warzywo.
Jacek Daleszyński
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pory po złotnicku

Lipiec w małopolskim gospodarstwie Arnolda i Dawida Kwiatków minął pod znakiem odmian selera. Sierpień poświęcono odmianom pora.

czytaj więcej

Kristalon Super. Dlaczego Zbigniew Stajkowski zdecydował się na nawozy firmy Yara?

Podczas Kłeckiego Dnia Ogórka, zorganizowanego przez naszą redakcję, GPW Chrobry i Wielkopolską Izbę Rolniczą uczestnicy mogli ocenić program nawożenia ogórka na plantacji Zbigniewa Stajkowskiego z Grupy Producentów Warzyw Chrobry. 

czytaj więcej

Wiadomości ze świata: zbiory ziemniaków poniżej średniej

Susza i ekstremalne temperatury wpływają na wszystkie uprawy, w tym na plonowanie ziemniaków. W Bawarii zgodnie z szacunkami przed zbiorami należy się spodziewać się plonów poniżej średniej. Jest to najniższy wynik na przestrzeni 10 lat.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)