Trwa nasze spotkanie „Warzywa w systemie ekologicznym" w Sątyrzu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Trwa nasze spotkanie „Warzywa w systemie ekologicznym" w Sątyrzu

06.08.2021autor: Kamila Szałaj

Punktualnie o godz. 10.00 rozpoczęło się nasze spotkanie pt: „Warzywa w systemie ekologicznym - uprawa i przetwórstwo”. Zobacz, co dzieje się dziś w Sątyrzu w woj. zachodniopomorskim!

Dziś jesteśmy w gospodarstwie ekologicznym Piotra Woźnickiego w Sątyrzu Pierwszym (woj. zachodniopomorskie), gdzie wraz z ekspertami i zaproszonymi gośćmi rozmawiamy o uprawie ekologicznych warzyw. Pogoda nam sprzyja, bo jest przyjemnie chłodno i nie pada deszcz.

Pan Piotr wraz z żoną Jolantą prowadzą gospodarstwo liczące ponad 200 ha. Jest ono certyfikowane od 2006 roku, a warzywa rosną aż na 40 ha. Uprawiają głównie ogórka gruntowego (odmiany Sonata, Karaoke, Alianz i Octopus), buraka (odmiana Monty) oraz kapusty: Kamienną Głowę i różne odmiany z hodowli Bejo. W prowadzeniu ekologicznego gospodarstwa sprzyja im jego położenie – wśród lasów, z daleka od pól uprawianych konwencjonalnie.

Gdzie państwo Woźniccy sprzedają swoje produkty? Część idzie na rynek świeży - głównie do sklepów i pośredników. Resztę, w ramach sprzedaży bezpośredniej kiszą, by później zaopatrzyć w nie pobliskie bazarki i sklepy. Sporo sprzedają też na targu w Szczecinie. Przetwarzają 70 proc. swoich upraw.

Uczestnicy dzisiejszego spotkania mają więc świetną okazję, by porozmawiać z praktykami, podpatrzyć ich różnorodną plantację i dokonać przeglądu upraw. W części merytorycznej spotkania goście wysłuchają prof. Jolanty Kowalskiej z Instytutu Ochrony Roślin z Poznania, która podpowie m.in. jakie są aktualne możliwości ekologicznej ochrony warzyw.  Wybierzemy także „Superekologa Roku 2021”. W programie przewidzieliśmy również panel dyskusyjny.

r e k l a m a




Już niebawem na naszym portalu pojawi się relacja z imprezy, a póki co wrzucamy zdjęcia.


















autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ekologia po bułgarsku

Kierując się chęcią odtworzenia niepowtarzalnych smaków z przydomowego ogródka z dzieciństwa, Ivan Parushev wkroczył na drogę rolnictwa ekologicznego. Został certyfikowanym producentem warzyw i owoców bio, które również w Bułgarii zyskują coraz większą popularność.

czytaj więcej

Ardanowski: rolnictwo ekologiczne szansą dla Polski, ale...

- Trzeba przemyśleć całą politykę wsparcia dla rolnictwa ekologicznego, byśmy nie trwonili środków publicznych na fikcję - powiedział dziś po posiedzeniu Prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa jej szef Jan Krzysztof Ardanowski.

czytaj więcej

Wiadomości ze świata: zbiory ziemniaków poniżej średniej

Susza i ekstremalne temperatury wpływają na wszystkie uprawy, w tym na plonowanie ziemniaków. W Bawarii zgodnie z szacunkami przed zbiorami należy się spodziewać się plonów poniżej średniej. Jest to najniższy wynik na przestrzeni 10 lat.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)