Pomidory polecają się na upały!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomidory polecają się na upały!

25.08.2020autor: Dorota Kolasińska

Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako składnik zup i sosów. Ale nie wszyscy wiedzą, że oprócz wyjątkowego smaku pomidory dostarczają również wielu cennych substancji odżywczych, o których szczególnie warto pamiętać podczas upałów. Dlaczego? Poznaj mało znane fakty o pomidorze!

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, do Europy sprowadzili je Hiszpanie, a do Polski królowa Bona z Włoch. Pierwsze ich odmiany były w złocistych odcieniach, dlatego nazywano je m.in. “złotymi jabłkami”. Co ciekawe, przez ponad 200 lat były uznawane i hodowane jako rośliny ozdobne, bowiem obawiano się, że mogą być trujące. Specyficzny zapach, jaki wydzielają liście i łodygi pomidora, prawdopodobnie zniechęcał do spróbowania ich owoców. Około trzy stulecia trwała droga pomidora z ogrodu na talerze Europejczyków, kiedy to w XIX w. poznano i doceniono ich smak i liczne wartości odżywcze.

Pomidorowe wsparcie w upalne dni


Pomidory zawierają ok. 94% wody, są więc doskonałym sposobem na dostarczenie dodatkowej ilości płynów w upalne dni. Z tego powodu szczególnie warto o nich pamiętać podczas wyższych, letnich temperatur, kiedy jesteśmy narażeni na zwiększoną utratę wody z organizmu. Aby szybciej ugasić pragnienie i nawodnić się, można sięgnąć po szklankę soku pomidorowego z dodatkiem kostek lodu. Z pomidorów można również przygotować orzeźwiającą zupę np. gazpacho. Jednak bez względu na formę warto włączyć je do letniej diety, bo mogą wesprzeć prawidłowe nawodnienie organizmu. Są dobre dla osób w każdym wieku: najmłodsi potrzebują zwiększonych ilości wody ze względu na niewykształcone w pełni mechanizmy termoregulacyjne, a kobiety w ciąży powinny szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie ze względu na prawidłowy rozwój płodu. Natomiast osoby starsze, które często nie odczuwają pragnienia, co może doprowadzić do odwodnienia i w konsekwencji przyczynić się do zmniejszonego przepływu krwi, w tym również w mózgu, także powinny pamiętać o pomidorach i soku pomidorowym. 
r e k l a m a

Pomidorowe odżywcze uzupełnienie


Wraz ze schładzaniem organizmu (poceniem się), tracimy wodę i liczne składniki mineralne. A utrzymanie odpowiedniego poziomu potasu, wapnia, jonów sodu i magnezu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewystraczająca ich ilość wiąże się z osłabieniem gospodarki wodo-elektrolitowej, która wpływa m.in. na utrzymywanie napięcia w błonach komórkowych oraz za przenoszenie impulsów nerwowych do innych komórek. Właśnie dlatego podczas upałów należy wzbogacać dietę o produkty zawierające substancje mineralne, które pomogą uzupełnić ich właściwy poziom. W tym również pomaga sok pomidorowy, który stanowi wartościowe źródło potasu – już 1 szklanka zapewnia 26% dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia (RWS) dla osoby dorosłej tego pierwiastka. Co więcej, pomidory zawierają również duże ilości likopenu (silnego antyoksydantu), który zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Co ciekawe, w pasteryzowanym soku pomidorowym jego biodostępność, a więc przyswajalność, zwiększa się nawet 3-krotnie!
Z tych wszystkich powodów pomidory polecają się na upały! Na zdrowie!

Źródło: KUPS
Fot. KUPS

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego. Redaktor działów: top bydło i top agrar Polska Online,

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Niedziela na pomidorowo

Wczorajsza niedziela (23 sierpnia) była pierwszym dniem tegorocznej pomidorowej kampanii w pawłowskim gospodarstwie Leszka Chudziaka. Zaczęli od odmiany Albarossa.

czytaj więcej

Producencie wina, pamiętaj o deklaracji!

Producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli, wpisani do ewidencji KOWR, są zobowiązani do złożenia deklaracji w do 31 sierpnia 2020 r.

czytaj więcej

Projekt Ziemniak Polski i programdlaziemniaka.pl – wsparcie działalności rolników

MRiRW poinformowało o powstaniu nowej witryny dla uprawy ziemniaka w Polsce w ramach programu dla ziemniaka, który jest koordynowany przez resort rolnictwa. Resort rolnictwa podkreśla, że w Polsce około 300 tysięcy gospodarstw zajmuje się produkcją ziemniaka. Nadrzędnym celem projektu ZIEMNIAK POLSKI jest wspieranie rolników w zakresie prowadzonej działalności.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)