Nowa odmiana pomidora malinowego Tatemaru Muchoo
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowa odmiana pomidora malinowego Tatemaru Muchoo

09.06.2022autor: Patrycja Bernat

W gospodarstwie Artura Mierzwy w Dołędze (woj. małopolskie) na początku czerwca firma Bayer Crop Sciences zaprezentowała nową odmianę pomidora malinowego Tatemaru Muchoo (DRTG4839). Rośnie na 0,7 ha.

De Ruiter poszerza ofertę pomidorów w segmencie premium o Tatemaru Muchoo.


– Zbieraliśmy opinie od klientów, by wybrać produkt o wysokich walorach smakowych, jakościowych i plonotwórczych. To odmiana na miarę nowych trendów rynkowych –mówiła Anna Wojciechowska.


Fot. Artur Mierzwa - gospodarz

Owoce wyróżniają się bardzo dobrym smakiem i aromatem. Potwierdzają to badania prowadzone w Polsce przez niezależne firmy na dużej grupie konsumentów. Owoce mają atrakcyjny, malinowy kolor i długą szypułkę. Charakteryzują się długą trwałością pozbiorczą. Zachowują przy tym jędrność i smak. Są duże, lekko spłaszczone i żebrowane, w rozmiarze BB/BB+. Nie mają żółtych przebarwień.


fot. odmiany pomidorów między innymi Hakumaru i Portento


Fot. Pomidor Muchoo

W porównaniu do Tomimaru Muchoo mają intensywniejszy malinowy kolor.
Tatemaru Muchoo to nowa odmiana przeznaczona do upraw standardowych i doświetlanych (w takiej produkcji owoce nie tracą na smakowitości). Do szczepienia zalecana jest podkładka Maxifort lub Equifort. Odmiana może być także uprawiana bez szczepienia. Polecana jest do nowoczesnych, wysokich szklarni.

- Pomimo tegorocznej ciemnej wiosny zawiązanie owoców było dobre, 3-4 szt. w gronie. Rośliny początkowo mają długie międzywęźla, które od 7 grona skracają się. Odmiana ma wysoką tolerancję na suchą zgniliznę wierzchołków owoców i jest odporna na mączniaka prawdziwego – mówił Grzegorz Fic - Jest bardzo plenna, daje wysoki plon handlowy – dodaje.

Marta Szyperek

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak przyspieszyć plonowanie pomidora? Z wizytą w Czeluścinie

Po 101 dniach pomyślnie sfinalizowano projekt jak najwcześniejszego zbioru pomidora do przetwórstwa. Na polu Michaliny i Pawła Jóskowiaków w Czeluścinie królowała bardzo wczesna Albarossa. Jakie inne wysiłki podejmowano by przyspieszyć plonowanie?

czytaj więcej

Wczesne odmiany, rozsada, nawożenie i nawadnianie – wszystko o pomidorach!

Już 7 sierpnia 2022 roku odbędą się Dni Pomidora Gruntowego. Co czeka na uczestników?

czytaj więcej

Wysoka odporność na ToBRFV z Enza Zaden Poland

 4 i 18 sierpnia firma Enza Zaden wraz z Grupą Mularscy organizują konferencję poświęconą zagadnieniom związanym z ToBRFV.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)