Którą sałatę wybrać kruchą czy masłową – podpowiadamy!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Którą sałatę wybrać kruchą czy masłową – podpowiadamy!

03.08.2022

Przed nowym sezonem spotkań polowych mniej doświadczonym producentom podpowiadamy, na jakie cechy poszczególnych gatunków powinni zwracać uwagę.

Na rynku jest dostępnych wiele odmian sałat różnych typów, ale tylko niewielka ich część gwarantuje sukces w produkcji.

Pierwszą cechą determinującą wybór odmiany powinna być jej wczesność, czyli dobieramy odmianę do okresu uprawy. Przykładowo, sałatę masłową można uprawiać cały rok. Na okres wiosenny wybieramy wczesne odmiany, charakteryzujące się szybkim przyrostem. Na jesień planujemy odmiany, które tolerują już mniejszą ilość światła, tzw. odmiany na skracający się dzień. Tak samo jest z innymi typami sałat, niezależnie od tego, czy rosną pod osłonami, czy w gruncie pod przykryciem, na wiosnę wybieramy odmiany charakteryzujące się szybkim wzrostem.

Patrzeć na zdrowotność

Wśród odmian można znaleźć takie, które na tle innych wyróżniają się bardzo dobrą zdrowotnością. Ze względu na coraz mniejszą liczbę preparatów dopuszczonych do ochrony, cecha odporności będzie odgrywała coraz większą rolę. Jeśli chodzi o zdrowotność, absolutnie należy zwrócić uwagę na jakie rasy mączniaka odmiana jest odporna. Obecnie jest 16–36 ras mączniaka (Bl – Bremia lactucae – mączniak rzekomy sałaty) najbardziej agresywnych i najczęściej spotykanych w sezonach produkcyjnych.

r e k l a m a



fot.  Mączniak rzekomy sałaty.

Ważną cechą jest także odporność na Nasonovia ribisnigri mszycę porzeczkowo-sałatową, określaną symbolem Nr: 0. Niektóre odmiany charakteryzują się większą tolerancją na zagniwanie oraz wysoką stabilnością w produkcji w różnych okresach pogodowych.

Sprawą dużej wagi jest tolerancja odmiany na wybijanie w pędy kwiatostanowe, dotycząca wszystkich typów sałat. Szczególnie w ostatnich sezonach, gdy temperatury przekraczają 30oC, ta cecha zyskuje coraz bardziej na znaczeniu.

Waga, kolor, kształt

Dla producentów (a właściwie odbiorców) bardzo ważne są: kształt i pokrój główki, barwa liści oraz waga.


fot. Docelowa waga odmiany.

Wymagana waga zależy od typu sałaty, a także końcowego odbiorcy – rodzaju sieci marketów lub zakładu przetwórczego. Odmiana dorasta do określonej optymalnej wagi, tzn. takiej, przy której nie traci jakości, a także wartości smakowych. Na rynek warzyw świeżych dobiera się odmiany bardziej kompaktowe, natomiast z przeznaczeniem do przemysłu odmiany tworzące duże i ciężkie główki. 

W zależności od typu sałaty również kolor ma duże znaczenie. W Polsce pożądany jest jasny kolor sałaty masłowej, zwłaszcza gdy jest sprzedawana na lokalnych rynkach .

W sałatach czerwonych – Lollo Rossa czy dębolistnej wyróżnia się cztery typy kolorów:

  • czerwień;
  • podwójna czerwień;
  • potrójna czerwień.
  • Można nawet spotkać sałaty poczwórnie czerwone.

fot. Sałata dębolistna potrójna czerwień.


fot. Sałata Lollo Rossa podwójna czerwień.

W zależności od rynku zbytu i wymagań odbiorcy wybieramy odmianę spełniającej te wymagania.

Kształt i pokrój główki mają znaczenie, zwłaszcza gdy produkt jest pakowany jednostkowo, a później w opakowania zbiorcze. Najlepszym przykładem jest sałata krucha – lodowa. Obecnie na rynku coraz większą popularność zyskują odmiany o lekko spłaszczonych główkach, które dobrze wypełniają karton. W przypadku sałaty kruchej standardem na rynku jest 10 sztuk w kartonie, więc główki nie mogą być za duże, ale też nie za małe.

Michał Jankowski

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

"Sałata u rolnika po 2 zł, w markecie po 8 zł". AgroUnia protestuje przeciwko bandyckim marżom [FILM]

- Koszty produkcji poszybowały w górę, a ceny warzyw są takie jak 25 lat temu. To nie rolnik odpowiada za drożyznę, a sklepy, które zasłaniając się inflacją, podnoszą marże - mówili dziś na Rynku Hurtowym w Broniszach członkowie AgroUnii. Przedstawili pomysły na ukrócenie tej patologii i podpowiedzieli konsumentom, jak robić tańsze zakupy.

czytaj więcej

Wiadomości ze świata: zbiory ziemniaków poniżej średniej

Susza i ekstremalne temperatury wpływają na wszystkie uprawy, w tym na plonowanie ziemniaków. W Bawarii zgodnie z szacunkami przed zbiorami należy się spodziewać się plonów poniżej średniej. Jest to najniższy wynik na przestrzeni 10 lat.

czytaj więcej

„Nasze regionalne bogactwo na stoły!” – Święto Pomidora w Rogożewie

W Rogożewie w powiecie rawickim 11 września 2022 roku odbyło się wydarzenie organizowanie przez Wielkopolską Izbę Rolniczą - „Nasze regionalne bogactwo na stoły!”. Tym razem celem spotkania była promocja pomidorów i lokalnych przetwórców i producentów. Co się działo?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)