Kłecki Dzień Ogórka 2021. Jak odróżnić uszkodzenia chłodowe od herbicydowych?
W Michalczy koło Kłecka w sobotę 17 lipca odbyło się wielkie ogórkobranie, czyli Kłecki Dzień Ogórka. Przybyli na pola plantatorzy ogórka mieli okazję wysłuchać wykładu dr. Urszuli Kłosińskiej z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach nt. uszkodzeń chłodowych i herbicydowych ogórków.
Podczas Kłeckiego Dnia Ogórka nie zabrakło merytorycznych wykładów. O uszkodzeniach chłodowych ogórków i o tym, jak odróżnić je od uszkodzeń herbicydowych opowiedziała dr Urszula Kłosińska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Zaznaczyła, że wystąpienie w okresie wczesnej wegetacji (faza 1–2 liści) stresowych warunków temperaturowych, czyli kilkukrotny spadek temperatury przy gruncie poniżej 10 st. C powoduje wystąpienie uszkodzeń chłodowych o różnym nasileniu, uzależnionym od stopnia odporności odmiany.
- Pierwszymi symptomami uszkodzeń chłodowych są miejscowe zmiany barwy tkanki liścieni/liści na kolor herbaciany, możliwe do zaobserwowania przez wytrawne oko doświadczonego plantatora – wyjaśniła dr Kłosińska.
Ogórek jest wrażliwy nie tylko na niską temperaturę, ale również herbicydy i dlatego każda nieprawidłowość w wykonaniu zabiegów zwalczania chwastów może negatywnie wpłynąć na uprawiane rośliny.
Pierwszymi symptomami uszkodzeń chłodowych są miejscowe zmiany barwy tkanki liścieni/liści na kolor herbaciany, które w ciągu kilku dni stają się srebrzystobiałe. Natomiast początkowe objawy uszkodzeń herbicydowych to żółknące brzegi liścieni/liści, które bardzo szybko bieleją, rozprzestrzeniając się na większą powierzchnie liścia.
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Najważniejsze tematy