r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jesienne choroby sałaty
12.09.2020autor: Kamila Szałaj
Zmniejszające się jesienią natężenie światła, rosnąca wilgotność powietrza przy jeszcze ciepłej pogodzie sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych na sałacie.
Sałata jest porażana przez wiele chorób infekcyjnych. Należy trafnie postawić diagnozę – poznać sprawcę, aby dobrać właściwe środki do jego zwalczania.
Ważne!
Chroń sałatę zgodnie z regułą – tak dużo, jak to konieczne i tak mało, jak to możliwe.
Szara pleśń
Sprawcą szarej pleśni jest fakultatywny grzyb Botrytis cinerea, który może prowadzić zarówno saprotroficzny, jak i pasożytniczy tryb życia. Patogen ten może porażać rośliny przez cały okres wegetacji, a szczególnie groźny jest w fazie formowania siewek. Wtedy już można zaobserwować pierwsze symptomy chorobowe w postaci brunatnych, gnilnych plam w części podliścieniowej. Tak zainfekowane młode rośliny przewracają się i można na nich zaobserwować charakterystyczny, szary nalot zarodników konidialnych grzyba. W efekcie siewki zamierają.
U starszych roślin objawy szarej pleśni zwykle widoczne są na szyjce korzeniowej i liściach, które mają kontakt z glebą. Pojawiają się miękkie, gnilne plamy, które wkrótce pokrywają się szarym nalotem.
U starszych roślin objawy szarej pleśni zwykle widoczne są na szyjce korzeniowej i liściach, które mają kontakt z glebą. Pojawiają się miękkie, gnilne plamy, które wkrótce pokrywają się szarym nalotem.
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a