Co kryją w sobie ziemniaki?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Co kryją w sobie ziemniaki?

22.05.2022autor: Patrycja Bernat

Ziemniaki zaraz obok ryżu, kukurydzy i zbóż są gatunkiem roślin, które zdecydowanie decydują o wyżywieniu ludności całego świata. Ponadto są podstawowym źródłem węglowodanów. Co jeszcze kryją w sobie wszystkim znane ziemniaki?

Ziemniaki należą do gatunku roślin, który ma bardzo wysokie znaczenie w wyżywieniu ludzi na całym świecie. Są bardzo dobrym źródłem węglowodanów i cennych składników pokarmowych. Co jeszcze kryją w sobie i dlaczego warto je jeść?

O zaletach ziemniaków opowiedziała Dorota Traczyk-Bednarek, która jest sportowym dietetykiem oraz ekspertem w kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.Ziemniaki są przede wszystkim źródłem energii ze względu na zawartość węglowodanów. Dlatego też polecane są osobom aktywnym fizycznie. Dodatkowo są mało kaloryczne. 100 gram surowych ziemniaków dostarcza około 69 kcal w przypadku ziemniaków wczesnych, późne 85 kcal. Najmniej kaloryczne są ziemniaki ugotowane w wodzie lub na parze. W ich składzie znajduję się również niewielka ilość tłuszczu. W 100g – zaledwie 0,1g. 

- Już choćby te cechy ziemniaków sprawiają, że są one doskonałym składnikiem diety, również osób uprawiających sport lub będących na diecie redukcyjnej. Oczywiście trzeba pamiętać, że komponowanie posiłku zawierającego ziemniaki wpływa na jego ostateczną wartość energetyczną. Ilość oraz jakość dodatków w postaci mięsa, ryb, strączków, warzyw, sałatek będzie wpływała na to, czy posiłek jest niskokaloryczny, czy wysokoenergetyczny – wyjaśnia Dorota Traczyk-Bednarek.

r e k l a m a
Jedząc ziemniaki, dostarczamy sobie również witaminę C. W zależności od odmiany ziemniaki mogą zawierać od 3 do 30mg wit. C w 100g. Kolejnym plusem jest ich pozytywne działanie na jelita. Są źródłem błonnika pokarmowego. Porcja 180 gram ziemniaków dostarczy nawet 3g błonnika, a to z kolei odpowiada 10% dziennego zapotrzebowania. Ziemniaki zawierają spore ilości potasu (415-491mg w 100g), dzięki któremu wykazują alkalizujące działanie na organizm.

- Ziemniaki to niedoceniony produkt, traktowany często po macoszemu, jako zaledwie dodatek do posiłku, zwłaszcza obiadu. Tymczasem to naprawdę wartościowy składnik diety, który świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach, lekkich zapiekankach. Nie ma powodu, dla którego należy eliminować kartofle z diety. Wręcz przeciwnie, warto o nich pamiętać, układając nasz tygodniowy jadłospis – zachęca Dorota Traczyk-Bednarek.

Źródłoi fot: itcb communication

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ponad 400 ton ziemniaków z Polski trafiło do Uzbekistanu

Łącznie na rynek Uzbekistanu importowano 269 tys. ton ziemniaków. Sprowadzane były one z 13 krajów w tym z Polski.

czytaj więcej

Kaliningradzki holding samochodowy Avtotor zajmie się teraz uprawą ziemniaków

Kaliningradzki holding samochodowy Avtotor, który wcześniej montował samochody BMW, KIA, Hyundai, przeznaczył dla pracowników teren wielkości około 300 ha pod uprawę warzyw. Czytamy o tym w oficjalnym komunikacie firmy.

czytaj więcej

Młode ziemniaki – ceny hurtowe. Importowane czy krajowe?

Niedługo rozpocznie się sezon na nasze krajowe młode ziemniaki. Jak w tym momencie sprzedawane są te z importu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)