Bób i bobowate. W gospodarstwie Rychlickich z Przedkowic
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Bób i bobowate. W gospodarstwie Rychlickich z Przedkowic

13.02.2021autor: Kamila Szałaj

Gmina Żmigród od lat słynie z uprawy bobu. Wsie Powidzko, Przedkowice, Dobrosławice, Sanie, Kanclerzowice, Grądzik, Osiek, Borzęcin, Kaszyce Milickie bobem stoją. Wśród plantatorów oddanych temu gatunkowi jest rodzina Rychlickich z Przedkowic.

Bób w tym gospodarstwie, z tym że na suche nasiona dla CNOS, uprawiał już ojciec pana Grzegorza. On sam produkuje bób na zielono już 30 lat, teraz z kolejnym pokoleniem. Grzegorz Rychlicki zaczynał od 18 ha. – Teraz gospodarujemy na 180 ha, a jeszcze 10 lat przed tą liczbą nie było jedynki – wspomina. Ziemia była dokupowana sukcesywnie również w okolicznych miejscowościach. Dziś rozłóg gospodarstwa wynosi 15 km.
– To nie były tereny z tradycjami warzywniczymi, w naszej wsi nie wiedzieli, gdzie jest giełda – wspomina pan Grzegorz. Dziś jest to już teren mocny warzywniczo, a nasza gmina słynie z uprawy bobu. W sezonie z naszej wsi wyjeżdża dziennie 10 ton bobu, w tym od nas cztery. U Rychlickich bób jest uprawiany na 34 ha. Moda na bób sprawia, że w ostatnich 3 latach ten areał wzrósł o 100%.

Z rozsady i z siewu

Rychliccy uprawiają kilka odmian bobu. Najważniejszą jest Bizon i tylko z tej odmiany jest robiona rozsada. Sieją też Bachus, Bartek i Rambos. Kiedyś były też Jankiel Biały i Monica, ale nie sprawdziły się.
– Każdego roku staramy się nasiona kupować, ale niełatwo teraz je dostać – mówi gospodarz. Sześć hektarów uprawy jest zakładane z rozsady, produkowanej w 6 tunelach foliowych, o wymiarach 6 × 30 m i 5 × 30 m. Nasiona są zaprawiane Nitraginą.

r e k l a m a
fot. Rodzina Rychlickich: ojciec Grzegorz (z prawej), syn Damian z żoną Moniką i dziećmi – Zosią i Adasiem.
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pyry z fasolką, truskawka na deser. Z wizytą w gospodarstwie Grześkowiaków

Lidia i Karol Grześkowiakowie są już czwartym pokoleniem gospodarującym w gospodarstwie w Międzychodziu (woj. wielkopolskie). Łączą produkcję warzyw i truskawki z typowo rolniczą – w polu i pod osłonami.

czytaj więcej

Spod osłon na pola. Z wizytą w gospodarstwie Malesów

Magdalena i Marcin Malesowie łączą produkcję warzyw w polu i pod osłonami. Do tuneli wchodzą w trzeciej dekadzie marca, do szklarni na początku kwietnia, ale w polu stawiają na wczesność – uprawa z rozsady, przykrywana.

czytaj więcej

Dramat producentów warzyw trwa. A ministerstwo proponuje im... kredyt

Producenci warzyw są w coraz trudniejszej sytuacji. Nadal nie ma chętnych na ich towar, a handel dodatkowo utrudnia mroźna i śnieżna pogoda. Resort rolnictwa zdaje się nie dostrzegać problemu, a poszkodowanym rolnikom oferuje jedynie… kredyty preferencyjne. – Ja na razie nie mam z czego spłacić poprzednich kredytów – tak propozycję resortu komentuje jeden z producentów cebuli. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)