Jak wyprodukować truskawki najwyższej jakości?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak wyprodukować truskawki najwyższej jakości?

20.03.2020autor: Bartłomiej Czekała

Wiadomo, że największym powodzeniem u odbiorców i konsumentów cieszą się truskawki o najwyższej jakości i bardzo dobrych parametrach. Aby uzyskać takie owoce, należy spełnić szereg kryteriów. Jakich? O tym mówił podczas konferencji internetowej Tomasz Domański, doradca sadowniczy Agrosimex.

Wybór stanowiska

Ekspert zwrócił uwagę, że bardzo ważną kwestią jest wybór stanowiska. Od tego w dużej mierze zależy plon.
- Truskawki najlepiej rosną na glebach o wysokiej zawartości próchnicy. Gleby te powinny być lekkie, gliniasto-piaszczyste i przepuszczalne. Stanowiska, na których zakładamy plantacje powinny być także wolne od chwastów, chorób i szkodników. Jeżeli posadzimy rośliny na glebach zmęczonych, gdzie występują agrofagi, wówczas nie możemy spodziewać się dużych plonów. Powinniśmy również unikać terenów podmokłych oraz takich, w których mogą się tworzyć zastoiska mrozu – wyjaśniał Tomasz Domański.

W jego ocenie truskawki należy uprawiać nie dłużej niż 3-4 lata na jednej kwaterze. Sadownicy też się o tym przekonują, dlatego coraz częściej wybierają jednoroczny lub dwuletni systemem upraw, ponieważ z takich młodych plantacji można uzyskać towar wyższej jakości.

Przygotowanie stanowiska


Wybrane stanowisko należy oczyścić ze wszystkich chwastów poprzez zastosowanie preparatów opartych na glifosacie.
- Proszę tylko pamiętać, że wtedy uprawę możemy rozpocząć dopiero po kilku tygodniach od zastosowania herbicydu – wyjaśniał Domański.
r e k l a m a

Truskawka lubi próchnicę


Kolejnym ważnym elementem uprawy truskawek jest wzbogacenie gleby w próchnicę.

- Dlatego powinniśmy nawozić nasze gleby obornikiem. Pamiętajmy, aby dostarczyć go na rok przed założeniem plantacji, a nie w roku jej zakładania – mówił Domański.

Ekspert przypomniał, że po rozrzuceniu obornika należy wykonać głęboką orkę.

- A wiosną, w roku, w którym planujemy wsadzić nasze rośliny, powinniśmy wykonać analizę gleby, a następnie uzupełnić niedobory wszystkich składników pokarmowych – dodał Domański.

Różne systemy uprawy


Kolejnym bardzo ważnym elementem jest wybór systemu uprawy. Musimy zdecydować, czy chcemy prowadzić uprawę w systemie tradycyjnym, na podwyższonych zagonach czy w tunelach.

Każdy z tych systemów ma swoje wady i zalety.

- Tradycyjny system uprawy w gruncie jest tańszy, ponieważ sadzimy truskawkę bezpośrednio w ziemię. Nie musimy też używać specjalistycznych maszyn. Ale stwarza nam to więcej problemów w pielęgnacji plantacji w trakcie sezonu. Na przykład możemy mieć bardzo dużą presję ze strony chwastów. Z kolei zaletą tego systemu jest to, że rośliny dobrze rosną i dobrze przechodzą przez okres zimy. Nie mamy więc problemów z przemarzaniem karp systemu korzeniowego w trakcie chłodów zimowych – ocenił doradca sadowniczy Agrosimex.

Część plantatorów wybiera z kolei system na podwyższonych zagonach, który zdecydowanie bardziej ogranicza występowanie chwastów.

-To oczywiście ogromna zaleta tego sposobu uprawy, ale ma on też swoje wady. Po pierwsze w trakcie sezonu należy kilkukrotnie usuwać rozłogi z krzaków. A po drugie system korzeniowy jest podniesiony do góry, a więc jest bardziej narażony na działanie mrozów zimą. Dlatego też powinniśmy takie plantacje na agrotkaninach przykrywać agrowłókniną na okres zimy – radził Domański.

Warto też rozważyć uprawę pod tunelem. Jest ona co prawda dużo droższa, jednak przynosi wiele korzyści i z pewnością najlepiej sprawdzi się w produkcji owoców deserowych najwyższej jakości.

- Tunele pozwalają nam odizolować się od warunków atmosferycznych, zapewniają ochronę w zimie przed mrozem, wiosną przed przymrozkami, a latem przed działaniem słońca, gradu czy deszczu. Jednak nawożenie w tym systemie musi być bardzo precyzyjnie prowadzone poprzez fertygację. A ta tania nie jest – wyliczał ekspert.

Część sadowników uprawia truskawki w różnych systemach jednocześnie. To pozwala na wydłużenie okresu zbioru: najszybciej dojrzeją truskawki w tunelach , najpóźniej w gruncie.

Na jaka odmianę postawić?


Jednym z kluczowych elementów w wyścigu po udany plon jest prawidłowy dobór odmian. Tomasz Domański zaznaczał, że duży plon nie jest konieczny, aby uzyskać duże dochody.

- Odmiana truskawki powinna być przede wszystkim akceptowana przez kupców i konsumentów. Jeśli chcemy ją sprzedawać na lokalnym rynku, bezpośrednio do konsumenta, wtedy należy wybrać odmianę bardzo smaczną i słodką. Jeżeli zaś interesuje nas współpraca z marketami lub eksport, wówczas bardzo ważna jest trwałość owoców. Nie muszą one być grube, ale powinny być atrakcyjne i przede wszystkim trwałe w obrocie handlowym oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne – mówił Domański.
I dodał, że warto wybrać odmiany charakteryzujące się umiarkowanym wzrostem wegetatywnym, dlatego że zbyt bujnie rosnąca roślina przysparza producentom dużo więcej problemów związanych z ochroną.

- Gdy mamy bardzo duże krzaki, dotarcie środków chemicznych do środka krzewów jest utrudnione - mówił.

Przy wyborze odmiany warto też zwrócić uwagę na stanowisko i lokalizację.

- W rejonie grójeckim truskawki dojrzewają trochę później niż w rejonie Czerwińska. Dlatego w okolicy Grójca nie ma sensu sadzić odmian wczesnych lub tych pod przykryciem, ponieważ owoce pojawią się później niż w okolicach Czerwińska. Tu raczej należy postawić na odmiany o średniej porze dojrzewania lub późne. I wtedy, gdy odmiany z rejonu Czerwińska już się skończą, zaczynają się owoce spod Grójca – stwierdził Domański.

Ekspert radził też, aby na glebach cieplejszych sadzić odmiany wcześniejsze. W ten sposób można  najwcześniej uzyskać owoce. Z kolei na glebach ciężkich, gliniastych warto pokusić się o odmiany późniejsze.

Frigo, doniczkowe czy Tray?


Po wyborze odmiany przychodzi czas na decyzję dotyczącą rodzaju sadzonki. Do wyboru mamy frigo, doniczkowe i Tray. Jeśli zdecydujemy się na frigo, wcale nie koniecznie powinniśmy stawiać na te najdroższe w rozmiarze WB.

- Jeżeli sadzimy nasze rośliny w maju, a zbiór planujemy dopiero w kolejnym sezonie, wybierajmy te sadzonki słabsze, a więc frigo B. One w rok zawiążą tyle owoców, ile są w stanie wykarmić. A jeżeli zasadzimy lepsze sadzonki, frigo A+, to w przyszłym sezonie będziemy mieli zbyt dużo zawiązanych owoców, z których wykarmieniem nie poradzi sobie nasza roślina – mówił ekspert.
Kolejny rodzaj sadzonek to sadzonki doniczkowe. Tu warto postawić na materiał z certyfikowanych szkółek.

- Odradzam pozyskiwanie sadzonek z plantacji owocujących. Przenosząc sadzonki, przenosimy wszelkiego rodzaju choroby i szkodniki, które występowały na plantacjach – radził ekspert.

Z kolei duże i bardzo dobrej jakości sadzonki TRAY lepiej sprawdzą się w tunelach niż w gruncie.

Nawadnianie to podstawa


Kolejnym elementem budowania jakości plonu truskawki jest nawadnianie. Często bywa ono wykonywane poprzez deszczownie. Jednak zdaniem Domańskiego, nie jest to najlepszy sposób.

- Po pierwsze deszczownie mają duże zapotrzebowanie na wodę, co generuje dodatkowe koszty. Po drugie istnieje ryzyko zalania plantacji. Poza tym rośliny są zraszane w całości, a to sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Jedyną zaletą tego systemu jest jego łatwiejsze sprzątnięcie przy likwidacji plantacji – mówił Domański.

Drugą opcją jest nawadnianie kopelkowe, które poprzez linie kroplujące precyzyjnie dostarcza wodę pod roślinę. W tym przypadku mamy także możliwość zastosowania fertygacji, a więc podania składników pokarmowych wraz z wodą.

Ważnym elementem w racjonalnym nawadnianiu plantacji jest stosowanie tensjometrów do ciągłego pomiaru wilgotności gleby na podstawie mocy ssącej wody glebowej.

- To pozwala na bardzo precyzyjne nawadnianie. Stosuje się dwa tensjometry na plantacji: pierwszy należy umieścić w obrębie systemu korzeniowego, drugi poza nim - wyjaśniał Domański.

Optymalne odżywianie


Zdaniem eksperta Agrosimex główne nawożenie truskawki należy oprzeć na nawożeniu posypowym nawozami wieloskładnikowymi. A ponieważ truskawka lubi gleby próchnicze, konieczne jest podniesienie zawartości substancji organicznych w glebie.

Domański wyjaśniał też, że fertygacja jest jedynie uzupełnieni em nawożenia posypowego.

- Poprzez fertygację w trakcie sezonu powinniśmy uzupełniać składniki pokarmowe. Nie wolno nam jednak zapominać o fertygacji po zbiorze. Zazwyczaj w okresie sierpnia, września mamy bardzo wysokie temperatury i niskie sumy opadów. A to jest okres, w którym truskawki budują nam potencjał plonotwórczy na przyszły sezon – mówił.

I przypomniał, że bardzo ważną kwestią jest coroczna analiza gleby, która precyzyjnie określi zapotrzebowanie na makro i mikro składniki. Warto też sprawdzić zawartość wapnia odżywczego.

- W naszych glebach jest go mało, a wpływa on na jakość i trwałość naszych owoców – wyjaśniał Domański.

A odpowiednia trwałość, tzw. shelf life, jest bardzo pożądana przez odbiorców i konsumentów, zwłaszcza w przypadku sprzedaży na zagraniczne rynki.

jr
autor Bartłomiej Czekała

Bartłomiej Czekała

szef zespołu PWR Online

szef zespołu PWR Online.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sposób na truskawkowy sukces

Zanim rozpocznie się tegoroczny sezon truskawkowy, na który tak czekają konsumenci, plantatorzy muszą dołożyć starań, aby produkowane przez nich owoce miały wysoką jakość i spełniały wymogi bezpieczeństwa. Taki towar ma szansę osiągnąć korzystną cenę, jak również zyskać uznanie krajowych i zagranicznych konsumentów. Właściwa agrotechnika, prawidłowo prowadzona ochrona i poszukiwanie jak najkorzystniejszych rozwiązań – czy to sposób na udane truskawki?

czytaj więcej

Jak bez Ukraińców poradzą sobie plantatorzy w gminie Czerwińsk nad Wisłą?

Już za chwilę wystartuje sezon zbioru owoców miękkich. Najpierw truskawki, potem maliny, porzeczki, wiśnie i czereśnie, a w końcu jabłka. Przez ostatnie lata polscy sadownicy do rwania tych owoców zatrudniali głównie Ukraińców. Ale w tym roku z uwagi na zamknięte z powodu koronawirusa granice, zabraknie rąk do pracy. Postanowiliśmy sprawdzić, jak z tym problemem radzą sobie plantatorzy w największym zagłębiu truskawkowym w Polsce – w rejonie Czerwińska n. Wisłą.

czytaj więcej

Stop marnowaniu żywności - KOWR rozpoczyna realizację projektu PROM

Z początkiem marca KOWR rozpoczął realizację jednego z zadań projektu PROM jakim jest „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)