r e k l a m a
Partnerzy portalu
Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności?
26.11.2022autor: Patrycja Bernat
Jak zarabiać więcej w gospodarstwie, jak zrozumieć zmiany zachodzące w rolnictwie na naszych oczach i dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? Na te pytania odpowiadali eksperci podczas naszego webinarium – "Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki".
Podczas naszego webinarium na pytanie, dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności, starała się odpowiedzieć Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
Tak naprawdę czym jest rolnictwo zrównoważone?
– W debacie publicznej pojawia się bardzo dużo informacji o rolnictwie zrównoważonym, o rolnictwie ekologicznym, o którym już moi przedmówcy już wspomnieli, mówimy również o rolnictwie regeneratywnym, o rolnictwie węglowym, ale tak naprawdę czym jest rolnictwo zrównoważone – pyta Małgorzata Bojańczyk.
Zrównoważone rolnictwo to wszystkie działania, które ograniczają wpływ rolnictwa na środowisko, przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.
– Produkcja ekologiczna, chociaż odgrywa bardzo ważną rolę w zielonej transformacji, z uwagi na niższą wydajność, na mniejszą skalę, jest oczywiście istotna, ale nie zapewni takiego bezpieczeństwa żywnościowego, o którym teraz wszyscy mówimy. Z drugiej strony rolnictwo konwencjonalne, ten model ma zbyt wysoki koszt środowiskowy. Dlatego takim kompromisem jest rolnictwo zrównoważone, które bierze to, co najlepsze z rolnictwa ekologicznego i to, co mądre, jak rozwiązania cyfrowe z rolnictwa konwencjonalnego – dodaje Bojańczyk.
r e k l a m a
Jakie korzyści płyną z rolnictwa zrównoważonego?
- optymalizacja nakładów na produkcję rolniczą,
- zapewnienie długoterminowej stabilności finansowej gospodarstwa,
- ograniczenie wpływu rolnictwa na środowisko,
- zwiększenie społecznej akceptacji rolnictwa,
- zbudowanie przewagi konkurencyjnej gospodarstwa,
- uzyskanie większego wsparcia finansowego w ramach WPR UE,
- poprawa żyzności i produktywności gleb gospodarstwa,
- zapewnienie dobrostanu zwierząt.
Co oznacza zrównoważona produkcja zwierzęca? Zrównoważona produkcja zwierzęca to nic innego jak produkcja niskoemisyjna, która musi uwzględniać podwyższenie dobrostanu zwierząt oraz ograniczająca zużycie antybiotyków. |
Kompendium wiedzy o rolnictwie zrównoważonym w jednym miejscu
– Wszyscy jesteśmy świadomi zmian, jakie idą wraz z europejskim Zielonym Ładem, widzimy zmiany klimatyczne zachodzące w Polsce i w całej Europie. Dlatego chcielibyśmy jako stowarzyszenie, wyjść z kompleksową informacją, czym jest rolnictwo zrównoważone – dodaje Małgorzata Bojańczyk.
Kompendium wiedzy o rolnictwie zrównoważonym w jednym miejscu. Przystępna forma, wszystkich zagadnień z każdej dziedziny pracy rolnika. 13 obszarów, które zawierają łącznie aż 49 lekcji, poświęconych różnym aspektom zrównoważonego rolnictwa.
Zrównoważona żywność w kilku krokach
- Po pierwsze edukacja – Asap Akademia czy warsztaty organizowane przez firmy, doradztwo agronomiczne itp.
- Po drugie rolnicy – rolnik powinien dbać o glebę i dobrostan zwierząt, a także o zasoby wody czy bioróżnorodność wokół gospodarstwa.
- Po trzecie przetwórcy – skracanie łańcuchów dostaw, współpraca z lokalnymi rolnikami i dostawcami.
- Po czwarte sprzedawcy – powinni przekazywać odbiorcom informacje o zrównoważonej żywności. Skracanie łańcuchów dostaw przez współpracę z lokalnymi producentami.
Patrycja Bernat
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a