Stare odmiany grusz: odporne na choroby i z super smakiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Stare odmiany grusz: odporne na choroby i z super smakiem

07.08.2022autor: Małgorzata Wyrzykowska

Choć jeszcze nie pora na sadzenie, już teraz warto dowiedzieć się czegoś nowego o uprawie starych, zapomnianych odmian grusz. Bywa tak, że w pamięci pozostał ich smak i aromat, ale nie potrafimy zidentyfikować odmiany ani znaleźć jej w gąszczu szkółkowych propozycji.

Kiedyś szczepiono grusze na wyhodowanych samodzielnie dzikich gruszach, wysianych z nasion uzyskanych z ulęgałek. Rosły wówczas drzewa ogromnych rozmiarów, gdzie czasem problemem był zbiór owoców. Dziś grusze szczepi się na podkładce słabo rosnącej pigwy. Niestety, drzewa są mniejsze, wygodniejsze do zbioru, ale bardziej podatne na choroby, szkodniki, spadki temperatur i niedostatek wody. Mają też zalety, czyli możliwość tworzenia z nich szpalerów czy formowania różnych dekoracyjnych kształtów, ale to propozycje dla małych ogrodów. W przypadku sadów towarowych, raczej mało kto zdecyduje się na eksperymenty formowania i nadawania ciekawych kombinacji.

r e k l a m a

Jakie wymagania mają stare odmiany grusz?

Grusza jest gatunkiem bardziej wymagającym niż jabłoń, ciepłolubnym – i o tym należy pamiętać. Od wyboru stanowiska zależy bowiem sukces uprawy. Ten gatunek preferuje glebę ciepłą, przepuszczalną, żyzną, o pH 6,2–6,7 i umiarkowanie wilgotną. Aby owoce były smaczne, muszą mieć dobry dostęp do światła słonecznego. Stanowisko powinno być słoneczne, o wystawie południowej lub południowo-zachodniej i osłonięte. Grusza doskonale znosi uprawę szpalerową, którą stosujemy np. przy małej powierzchni kwatery. Ponieważ w Polsce dominują (poza okolicami Sandomierza) tereny o glebach lekkich, piaszczystych, ubogich w próchnicę, musimy brać pod uwagę, nim zdecydujemy się na założenie sadu gruszowego, że wiąże się to z dostarczaniem materii organicznej oraz składników pokarmowych, szczególnie w pełni owocowania. Podstawą nawożenia i użyźniania będzie rokroczne dostarczanie np. obornika bydlęcego, podłoża pieczarkowego, ew. Rosahumusu, a także nawozów mineralnych, w tym azotu i potasu w czasie pełni owocowania. Bardzo istotne jest również podawanie azotu i magnezu w formie dolistnej, a w czasie wzrostu owoców – również potasu.

Stare odmiany gruszek mają niepowtarzalny smak

Stare odmiany gruszek przewyższają smakiem niejedną nowoczesną. A czasem podróż sentymentalna w czasie stanie się ciekawostką. Warto poszukać wśród nich Pomarańczówki (Bergamota Letnia), która już dawno odeszła w zapomnienie. Owoce są średniej wielkości z żółtą skórką. Są pyszne, słodkie, soczyste, z korzenną nutą. Grusza dojrzewa na początku września. Wysoce mrozoodporna i odporna na choroby. Inną odmianą jest Józefinka, należąca do odmian zimowych, dojrzewa grudzień–luty. Chyba jedna z najlepszych, ale jest mała i niepozorna. Jej owoce w żółtej skórce kryją w sobie białokremowy miąższ, w pełnej dojrzałości masłowy, soczysty, lekko aromatyczny. Odporna na choroby i mrozy, choć w młodym wieku lepiej okrywać na zimę. Gruszki Dziekanki
Lipcowej charakteryzują się doskonałym smakiem, są małe, mają kulisty kształt i charakterystyczny długi ogonek. Owoce pokrywa cienka skórka – najpierw żółtozielona, a po dojrzeniu żółta z czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, bardzo smaczny i bardzo soczysty, rozpływający się w ustach, lekko pachnący. Owoce dojrzewają w lipcu, źle się przechowują. Odmiana odporna na mróz i choroby.

Jakie stare odmiany grusz są najlepsze?

Żyfardka jest gruszą o gładkiej skórce z pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Miąższ ma biały, masłowy, soczysty, kwaskowosłodki, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w lipcu – sierpniu i nie nadają się do przechowywania. Odporna na choroby, średnio odporna na mrozy.

Bergamotki znane były głównie jako gruszki do przetworów. To z nich powstawały pyszne dżemy, konserwowano je w całości w słodkim occie, doskonałe na nalewki. Owoce Bergamotki są niewielkie, kuliste, smaczne, o miąższu białym bądź lekko kremowym, średnio soczystym, słodkim, a jednocześnie kwaskowym, korzennym. Dojrzewają w drugiej połowie września. Odmiana dostatecznie odporna na mróz i choroby.

Kolejną odmianą jest Królewna. Rodzi owoce średniej wielkości, stożkowate bądź szeroko-stożkowate, zielonkawożółte, z delikatnym pomarańczowoczerwonym rumieńcem i charakterystyczną bruzdą po jednej stronie od szypułki po kielich. Miąższ Królewny jest białokremowy, soczysty, drobnoziarnisty, słodki. Dojrzałość osiąga pod koniec sierpnia.
Warto zainteresować się starymi odmianami grusz, które są odporne na choroby i szkodniki, a także charakteryzują się wyśmienitym smakiem

  • Warto zainteresować się starymi odmianami grusz, które są odporne na choroby i szkodniki, a także charakteryzują się wyśmienitym smakiem

fot. Małgorzata Wyrzykowska

Artykuł kazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 30-31/2022 na str. 45.  Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

autor Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zgnilizna ozimin – jakie objawy i jak zapobiegać?

Pałecznica zbóż i traw jest dość nowym zagrożeniem w zbożach ozimych i powoduje tzw. potocznie zgniliznę ozimin. Na tę chorobę najbardziej podatny jest jęczmień ozimy i pszenżyto ozime. W sezonach z dużymi stratami zimowymi roślin szkody wyrządzane przez pałecznicę i pleśń śniegową mogą być mylnie przypisywane mrozom.

czytaj więcej

Czy stosowanie giberelin w uprawie grusz jest zawsze skuteczne? Wyniki!

Jakie znaczenie ma stosowanie giberelin GA4+7 na masę, jędrność, kwasowość owoców gruszy? Przedstawiamy wyniki doświadczenia przeprowadzone na odmianach Konferencja i Sobieski.

czytaj więcej

Program azotanowy na nowych zasadach. Co się zmienia?

Trwają prace nad aktualizacją „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”, czyli tzw. programu azotanowego. Ministerstwo Infrastruktury oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapraszają wszystkich rolników, organizacje rolnicze i doradców rolnych do konsultacji społecznych w tej sprawie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)