Jesienią sadzimy czosnek w ogrodzie. Jak się do tego przygotować?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jesienią sadzimy czosnek w ogrodzie. Jak się do tego przygotować?

02.10.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

Czosnek jest często sadzony w przydomowych ogrodach warzywnych. Kiedy najlepiej sadzić czosnek w ogrodzie. Jakie są terminy sadzenia czosnku?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych i najczęściej używanych w kuchni warzyw. Jest również bardzo łatwy w uprawie i nie ma żadnych szczególnych wymagań. Przy sadzeniu dzielimy główkę czosnku na poszczególne ząbki, które będą z powodzeniem rosły na nasłonecznionym, zacisznym miejscu w ogrodzie lub na tarasie.

r e k l a m a

Sadzenie czosnku jesienią

Jesienią sadzi się czosnek w październiku lub na początku listopada. W tym terminie sadzi się odmiany ozime czosnku, które są odporne na mróz. Przed zimą rośliny wytworzą mocny system korzeniowy. Czosnki sadzone na jesieni tworzą większe główki. Czosnek posadzony jesienią zbiera się w lipcu.

Gdzie sadzimy i uprawiamy czosnek?

Czosnek najlepiej będzie się czuł posadzony prosto do gleby na słonecznym zagonie w ogrodzie. Jest to jednak bardzo mało wymagająca roślina, którą z powodzenim możemy sadzić i uprawiać również w większych pojemnikach na patio czy tarasie lub w skrzyniach balkonowych. Preferuje podłoże przepuszczalne, lekkie.

Jak sadzimy czosnek?

Oddzielone wcześniej od główki ząbki czosnku sadzimy w warzywniku rzędowo lub w blokach (np. metr na metr). Glebę wcześniej oczyszczamy z chwastów i przekopujemy z przekompostowanym obornikiem, a następnie równamy grabiami. Wyznaczamy za pomącą sznurka rzędy i pogłębiamy je do około 1,5cm łopatką (tak jak na zdjęciu poniżej). Ząbki czosnku sadzimy do powstałego w ten sposób rowka co 25 – 30cm tak, aby znajdowały się całkowicie pod powierzchnią gleby. Ząbki sadzimy czubkiem do góry i korzonkiem do dołu, w pozycji ‘stojącej’. Po posadzeniu podlewamy.

Właściwości i działanie czosnku

Surowcem leczniczym czosnku jest świeża cebula czosnku oraz olejek czosnkowy. Substancje o działaniu leczniczym występujące w nich to m.in. witaminy B, C oraz prowitamina A, a także selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Spośród nich najwięcej w czosnku jest witaminy C.

Zawarte w czosnku związki siarki mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, ale dodatkowo nadają tej roślinie charakterystyczny zapach. Najbardziej rozpowszechnionym z tych związków w czosnku jest allicyna. Nadaje aromat czosnkowi, ale jednocześnie odpowiada za większość jego prozdrowotnych cech.

Jednak dla tych osób, które chcą korzystać z właściwości czosnku, ale nie przepadają za jego mocnym aromatem, jest wiele sposobów na pozbycie się zapachu lub jego zniwelowanie. Jednym z nich jest ugotowanie ząbków przez około 2-3 minuty. Nieprzyjemny zapach usuwa również dodana do czosnku zielona pietruszka, ziarna palonej kawy, jabłko, tymianek, mięta lub seler.

Dodatkowo, zawarte w czosnku olejki eteryczne leczą przeziębienie oraz infekcje. Preparaty z czosnku korzystnie wpływają na przepływ krwi oraz stan naczyń krwionośnych. Czosnek jest także ceniony przy pomocy w leczeniu ropni, czyraków i wielu innych chorób skórnych.

oprac. Natalia Marciniak-Musiał

fot. pixabay

 

 

 

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czosnek nie tylko jako warzywo, ale i roślina ozdobna. Kiedy najlepiej go sadzić?

O tym, że czosnek ma właściwości dezynfekujące, wiedziano już ponad 4500 lat temu. W Gizie w Egipcie na jednej z piramid odkryto napis sławiący jego właściwości. W tamtych czasach podawano go budowniczym piramid, by chronił ich od wszelkich chorób i dodawał sił do pracy. Najstarszym europejskim gatunkiem jest rokambuł, zwany również czosnkiem wężowym albo serpentynowym.

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Szałwia – cieszy oko ima niezwykłe właściwości zdrowotne

Nie są aż tak preferowane w ogrodach, jak lawenda, którą spotkać można niemal na każdej kwietnej rabacie. Czas to zmienić, zwłaszcza że szałwii jest wiele gatunków i każdy równie dekoracyjny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)