Jakie kiełki są korzystne dla naszego zdrowia i jak je samemu wyhodować?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie kiełki są korzystne dla naszego zdrowia i jak je samemu wyhodować?

13.02.2022autor: Małgorzata Wyrzykowska

Nie od dziś wiadomo, że kiełki stanowią źródło wielu witamin i mikroelementów zapewniających zdrowie, dobre samopoczucie i są antidotum na choroby cywilizacyjne. Jak je wyhodować na własną rękę?

Z artykułu dowiesz się

  • Jakim smakiem charakteryzują się różne rodzaje kiełek?
  • Kiedy kiełki są najlepsze do spożycia?
  • Jak samemu wyhodować kiełki?

Pomysł kiełkowania docenili mieszkańcy Dalekiego Wschodu i z dobrodziejstw kiełków korzystano już w XVIII w., do nas ten trend również przywędrował i powinniśmy to wykorzystać. Oczywiście z umiarem.

r e k l a m a

Kiełki to nie tylko rzeżucha

Obok popularnej u nas wielkanocnej rzeżuchy możemy kiełkować nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, słonecznika, grochu, brokułu, czerwonej kapusty, a także buraków ćwikłowych. Na świecie najbardziej popularne są kiełki fasoli Mung – ulubiony składnik kuchni azjatyckiej. U nas do najczęściej spożywanych należą kiełki rzodkiewki o ostrym, wyrazistym smaku, które najczęściej dodajemy do twarożku bądź bezpośrednio na kanapkę. Wyjątkowym, orzechowym smakiem charakteryzują się kiełki słonecznika, które można chrupać zamiast czipsów. Kanapkę czy sałatę zaostrzymy lekko pikantnymi w smaku kiełkami brokułu, które uważane są za eliksir młodości. Delikatne w smaku i bogate w witaminy są kiełki lucerny. Kiełki pszenicy – słodkie i mączyste – często dodaje się do gorących potraw i sałatek. Podobnie mączystym smakiem charakteryzują się kiełki soczewicy, doskonałe jako dodatek do sałatek. Kiełki buraków ćwikłowych czy kapusty czerwonej mają ostry smak i intensywny zapach, nie są zbyt smaczne, lecz dzięki zabarwieniu stanowią doskonały element dekoracyjny, na przykład do sałatek. Pamiętajmy jednak, że są rośliny, których kiełków nie jadamy, np. psiankowatych.

Najwięcej cennych substancji mają młode, trzy-, czterodniowe kiełki. Nadają się do jedzenia zaledwie przez kilka dni i powinny być przechowywane w lodówce.

Jak samemu wyhodować kiełki?

Specjalne nasiona do kiełkowania znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i marketach. Nasiona kilkakrotnie płuczemy i wsypujemy do słoika, zalewamy niewielką ilością wody, wierzch słoika obwiązujemy gazą. Wodę po kilku godzinach zlewamy, nie zdejmując gazy, a słoik stawiamy na talerzyku do góry dnem i ustawiamy w widnym miejscu. Dwa razy dziennie przepłukujemy nasiona czystą wodą. Nasiona muszą być wilgotne, ale nie mogą stać w wodzie, bo zgniją. Po kilku dniach będą gotowe do spożycia. Można również produkować kiełki w dostępnych w sklepach kiełkownikach, gdzie ustawia się naczynia piętrowo. Postępuje się zgodnie z instrukcją załączoną do kiełkownika, pamiętając, by każde pięterko z nasionami przelewać świeżą wodą oddzielnie, gdyż nasiona wymagają świeżej i natlenionej wody. Jeśli zauważymy na nasionach pleśń, całą zawartość wyrzucamy. Tu uwaga – pojawiający się na korzeniach biały puszek, to nie pleśń, lecz rozwijające się włośniki.

Kiełki rzodkwi i jarmużu

  • Kiełki rzodkwi i jarmużu

Małgorzat​a Wyrzykowska

Fot.  Małgorzata Wyrzykowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 6/2022 na str. 60. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

autor Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Domowe sposoby na zdrowe i piękne dłonie

Mroźne, suche powietrze i niskie temperatury nie sprzyjają kondycji skóry. Zwłaszcza dłoni, bowiem ta jest wyjątkowo podatna na uszkodzenia. Znikoma ilość gruczołów łojowych sprawia, że skóra szybko się przesusza i pęka. Podpowiadamy, jak domowym sposobem przywrócić dłoniom elastyczność oraz zdrowy wygląd.

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Szałwia – cieszy oko ima niezwykłe właściwości zdrowotne

Nie są aż tak preferowane w ogrodach, jak lawenda, którą spotkać można niemal na każdej kwietnej rabacie. Czas to zmienić, zwłaszcza że szałwii jest wiele gatunków i każdy równie dekoracyjny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)