Jak uprawiać jarmuż? Jakimi właściwościami się charakteryzuje?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak uprawiać jarmuż? Jakimi właściwościami się charakteryzuje?

18.07.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Jarmuż, dawniej często uprawiany w przydomowych ogródkach, przeżywa swój renesans. Jest to bogate w składniki odżywcze warzywo, jednocześnie mało wymagające w uprawie. Jarmuż można zbierać od października do wczesnej wiosny. Jak go uprawiać?

Jarmuż (łac. Brassica oleracea var. sabellica), znany także jako odmiana kapusty warzywnej, należy do rodziny roślin kapustnych. Lubi stanowiska nasłonecznione, wilgotne, gleby piaszczysto-gliniaste, nie zbyt lekkie czy zbyt ciężkie, o pH ok. 7. Roślina rozwija silny system korzeniowy, przez co nie jest wrażliwa na niedobory wody. Niedorozwinięte pąki kwiatowe jarmużu, podobnie jak brokułu, są jadalne.

Jadalne liście jarmużu są duże i kędzierzawe. Dawne odmiany były znacznie bardziej gorzkie niż obecnie dostępne. Jarmuż można spożywać na surowo, jako składnik surówek albo go ugotować, zamrozić albo zakonserwować.

r e k l a m a

Jakie wymagania w uprawie ma jarmuż?

Jarmuż może być wysiewany do sierpnia z rozsady albo bezpośrednio do gruntu, w rozstawie średnio ok. 40-75 x 30-45 cm. Rozsada może trafić do gruntu nawet drugiej połowie września, kiedy ma dobrze wykształcone 3-4 liście.

Wśród odmian jarmużu wyróżnia się odmiany niskie i wysokie, a te różnią się wyglądem liści. Odmiany niskie sieje się w rozstawie ok. 40-50 x 40 cm i są bardziej odporne na mróz niż wysokie, które sieje się w rozstawie ok. 50-60 x 50 cm.

Warto, aby gleba w miedzyrzędziach byłą spulchniona i dobrze nawodniona, zwłaszcza w okresie po wysianiu lub rozsadzeniu i podczas suszy, a także odchwaszczona i podsypana ściółką. Ściółkowanie ma za zadanie ograniczyć rozwój chwastów i parowanie wody.  Korzystne będzie także nawożenie uprawy kompostem.

Jeżeli temperatury są dokuczliwie wysokie, uprawę jarmużu można zacieniować. Dodatkowo warto ja chronić przed ptakami oraz systematycznie monitorować pojaw bielinka kapustnika, który go uwielbia, zresztą jak wiele innych gatunków roślin.

Jarmuż można uprawiać na tym samym stanowisku po ok. 4 latach, aby zminimalizować pojawienie się szkodników i chorób kapustnych. Jarmuż, który zimuje w gruncie, może mieć usunięte wierzchołki wzrostu, co stymuluje rozwój pędów bocznych.

Jak zbieramy jarmuż? Otóż zaczynamy od tych najniżej położonych liści. Zbiór można rozpocząć w październiku i może to trwać do wczesnej wiosny. Przemarznięte liście jarmużu stają się są słodsze i delikatniejsze w smaku, zatem zanim przyjdą przymrozki, warto zebrane liście włożyć na 2 godziny do zamrażarki, aby uzyskać słodszy smak.

Jarmuż jest bogaty w składniki odżywcze

Przez dłuższy czas uważano, że nie jest to warzywo szczególnie cenne pod kątem wartości spożywczej, często używano go jako dekoracji pater z wędlinami. Teraz jest doceniane ze względu na bogactwo porządanych w diecie składników odżywczych.

Jarmuż zawiera wiele:

  • Soli mineralnych, w tym wapń, potas, żelazo, magnez, siarka. Potas wpływa na odpowiednia teksturę liści – stają się soczyste i mięsiste.
  • Karotenów,
  • Białek,
  • Węglowodanów
  • Witamin (wit. K, wit. C, wit. z grupy B, wit. E, i inne )

Jarmuż należy do warzyw niskokalorycznych, lekkostrawnych i bogatych w błonnik. Jedzmy go zatem na zdrowie i cieszmy się jego smakiem w chłodniejsze pory roku.

Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: unsplush

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kalendarz biodynamiczny na sierpień 2021 roku

Początek sierpani sprzyja pracom przy pielęgnacji gleby, odchwaszczaniu, wysypywaniu korą międzyrzędzi. To dobra pora na dzielenie irysów i piwonii, a także robienie odkładów agrestu i porzeczek. Poza tym jakie prace ogrodowe warto podjąć w sierpniu?

czytaj więcej

Uprawa, odmiany i lecznicze zastosowanie jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka niezwykle popularny krzew owocowy. Jej owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w witaminy. W Polsce uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Okazuje się jednak, że jest to roślina o dość wysokich wymaganiach.

czytaj więcej

Wymagająca uprawa moreli, która daje pyszne plony

Morela to popularne drzewo dostarczające owoców chętnie spożywanych na surowo, wykorzystywanych na przetwory oraz jako dodatek do ciast. Jest to jednak gatunek, który ma swoje wymagania. Aby dostarczył zdrowych i zadowalających plonów, potrzebuje opieki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)