Jak dobrze zamrozić oraz ususzyć warzywa i owoce o najwyższej jakości?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak dobrze zamrozić oraz ususzyć warzywa i owoce o najwyższej jakości?

21.09.2019

Nadeszła pora zbiorów, czasem bardzo obfitych. Stajemy przed dylematem, co zrobić, by nie zmarnować owoców i warzyw. Robimy dżemy, konfitury, kompoty, konserwujemy i kisimy. Suszenie i mrożenie to równie skuteczny sposób na zachowanie dóbr wszelakich.

Najczęściej mrozimy takie owoce, jak śliwki, truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, jeżyny, agrest, borówki, a także dereń czy aronię, a nawet winogrona, które przydają się jako dodatek do napojów.

Kolorowo w torebkach

Najwięcej pracy z przygotowaniem mamy w przypadku śliwek, które dzielimy na połówki, po czym usuwamy pestki. Dla zachowania najwyższej jakości musimy wybierać owoce dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone. Wszystkie owoce przeznaczone na mrożonki najlepiej jest wstępnie zamrozić rozsypane luźno na tacy, a dopiero później przesypać je do pojemników lub torebek, poporcjowane na jednorazowy użytek. Przy takim mrożeniu owoce pozostaną nieposklejane i ładnie się prezentują.

r e k l a m a
Mrożenie to również dobry sposób na konserwowanie warzyw. Pozwolą na zachowanie smaku, zapachu oraz dużej ilości składników odżywczych. Nie wszystkie jednak nadają się do mrożenia. Ogórek czy dojrzała cukinia zawierają zbyt dużo wody i po rozmrożeniu nie tylko niezbyt efektownie wyglądają, ale też nie są najsmaczniejsze. Marchew, pietruszkę, seler, por, kalafior i brokuły porcjujemy w małe opakowania na jednorazowy użytek. Woreczki etykietujemy datą mrożenia – przestrzegamy zaleceń długości przechowywania.

Możemy warzywa łączyć w dowolny sposób, w zależności od upodobań i przeznaczenia. Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy najczęściej kroimy w kostkę i zamrażamy w torebkach. Młodą marchewkę można również mrozić w całości. Mrożąc różyczki kalafiora czy brokułu, dzielimy na mniejsze cząstki i przed zamrożeniem blanszujemy.

W słoiczku z serwetką

Suszone warzywa nie tylko będą składnikiem potraw, lecz także elementem dekoracyjnym kuchennych półek. Na susz wykorzystujemy por, seler, marchewkę, pietruszkę, róże kalafiora czy brokułu, liście kapusty, korzeń buraków czerwonych, a także liście szpinaku, boćwiny, natkę pietruszki i selera.

Wszystkie warzywa liściowe zbieramy przed południem w pogodny słoneczny dzień. Liście szpinaku, pory, liście selera po podsuszeniu kroimy w paseczki i suszymy rozsypane na pergaminie. Gdy lekko zwiędną, przenosimy do suchego i przewiewnego pomieszczenia lub dosuszamy w lekko podgrzanym piekarniku, co pewien czas przesypując, by uniknąć sklejania.

Mrożone owoce

Marchew, pietruszkę, korzeń selera i buraków myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce bądź kroimy w talarki.
Pozostawiamy w ciepłym przewiewnym miejscu rozsypane na pergaminie do czasu zwiędnięcia, co pewien czas mieszając, by się nie posklejały. Dosuszamy w lekko podgrzanym piekarniku. Gdy warzywa są już suche, lecz nadal elastyczne, przesypujemy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy w suche miejsce.

W piekarniku lub w suszarce do owoców możemy suszyć owoce, np. śliwki, pokrojone w talarki jabłka, gruszki lub morele, a także winogrona. Te owoce z pewnością znajdą zastosowanie w kompotach wigilijnych. Podczas długich zimowych wieczorów będziemy mogli sięgnąć po suszone owoce zamiast chipsy.

Nie zapominajmy o suszeniu grzybów. Po dokładnym oczyszczeniu z piasku i igliwia zdrowe kapelusze i ogonki kroimy w pasy, układamy na suszarce. Można też je nanizać na grubą nić lub szpagat i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu lub od razu ułożyć pokrojone w lekko nagrzanym piekarniku. Po wysuszeniu wsypujemy do słoja bądź lnianego woreczka i wieszamy w suchym miejscu.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Unsplash
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Borówka amerykańska – nawożenie, nasadzenia i ochrona naturalnymi metodami

Od kilku lat zrewolucjonizowała nasz rynek. Jest to zdrowy i poszukiwany owoc, więc może stać się dodatkowym źródłem dochodu. Co ważne, nie odnotowano wielu szkodników i chorób, a co za tym idzie, nie wymaga zabiegów chemicznych. Doskonała zatem do upraw ekologicznych.

czytaj więcej

Warzywa i owoce na salonach mody w Mediolanie

Mediolan światowa stolica mody, miejsce gdzie wszyscy wielcy projektanci chcą się pokazać. Niektórzy z nich postanowili wykorzystać owoce i warzywa nie tylko do zdobienia swoich witryn ale też do projektowania ubrań czy biżuterii. 

czytaj więcej

Jak przycinać porzeczki i agrest, aby lepiej owocowały?

Są trzy terminy cięcia porzeczek i agrestu. Pierwszy przypada tuż po zbiorach, czyli w sierpniu i wrześniu, drugi termin to jesień, na przełomie października i listopada, ale nie za późno, by krzewy zdążyły przygotować się do zimy. Trzeci zaś – wczesną wiosną. Wiosenny termin nie jest najlepszy, gdyż jeśli wykonamy go zbyt późno, istnieje zagrożenie zniszczenia zawiązanych pąków.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)