Czy uprawa winorośli w Polsce może być opłacalna?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy uprawa winorośli w Polsce może być opłacalna?

11.10.2020

– Zmiana klimatu nie następuje z roku na rok. Niektórzy są zachwyceni, bo mogą sadzić winorośl. Teraz chcieliby banany. Ale dwa lub trzy gorące lata nic nie znaczą – ostrzega Jarosław Lewandowski, rolnik z Proczek, który uprawia winorośl i produkuje wino.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie są koszty założenia plantacji winorośli?
  • Z jakimi trudnościami muszą zmierzyć się początkujący producenci wina?
  • Czym różni się winiarstwo tradycyjne od nowoczesnego
Zajmując się uprawą ponad 20 lat, wie, że winiarz w Polsce musi umieć przetrwać lata gorące, zimne, suche, mokre i bez plonów.

r e k l a m a
W długiej perspektywie widać nasz kapryśny klimat. Mimo to winiarstwo może być alternatywą dla rolników – uważa gospodarz.

Trochę wydatków przed rozpoczęciem uprawy winorośli

Założenie uprawy, nawet z kilkuset krzewów nie jest problemem. Wyzwaniem są duże inwestycje. Standardowo na powierzchni około 5 ha powinniśmy posadzić około 4 tys. krzewów. Wcześniej ustawić rusztowania, na których rośliny mogą się opierać w czasie wegetacji. Bez robocizny to około 100 tys. zł. Kosztowne będzie też nawożenie startowe – około 40 ton obornika na hektar. Niewielkie są za to koszty maszyn, ponieważ wystarczy spryskiwacz, ciągnik, przyczepka z pojemnikami na owoce i sekatory. Pomieszczenia do przechowywania wina z odpowiednią temperaturą i wilgotnością można zbudować, ale egzamin zdają też stare budynki z grubymi murami, w których temperatura nie wzrośnie powyżej 12–13°C i nie spadnie poniżej 0°C. Sprzęt do oddzielania szypułek i gniecenia owoców to około 10 tys. zł. Zbiorniki, w których zachodzi fermentacja i w których przechowuje się wino, to mniejszy wydatek. Na plantację 5-hektarową potrzebny jest 1000-litrowy za około 4 tys. zł.

Masz owoce – rób wino

Winiarz musi uczyć się długie lata, aby poznać terroir – unikalny zespół warunków geologicznych, pogodowych, klimatycznych, glebowych i innych mających wpływ na wzrost i wegetację winorośli. Ważny jest nawet kąt nachylenia gruntu.

Przy tak nieprzewidywalnych czynnikach trzeba cierpliwości. A potem robimy wino, bo sprzedaż owoców nie jest rentowna. Przetwórstwo płaci za nie około 1,5–2 zł za kilogram – wyjaśnia rolnik.

Dlatego, jego zdaniem, zaangażowanie państwa w ten sektor lub powrót do starych rozwiązań to dobry pomysł.

Duży zakład w regionie skupujący owoce mógłby stanowić rozwiązanie na lokalnym rynku. Jednak pozbylibyśmy się różnorodności. Dziś każdy ma wino powstające z innych odmian, szczepów, pól. To bogactwo – uważa Jarosław Lewandowski.

Innym rozwiązaniem przy słabych glebach i przejściu z porzeczki czy wiśni na winorośl może być grupa producencka rolników.


  • – W Polsce nad winem chyba zawsze wiszą czarne chmury, ale i tak wytwarzamy znakomite trunki – uważa Jarosław Lewandowski

Winiarz przy okazji

Rozważającym przekwalifikowanie się na winiarzy zaleca rozwagę. Podkreśla, że takich, którzy przekształcili gospodarstwo rolne ze zwierzętami i uprawami w winnicę, nie ma. Winiarze to pasjonaci – rolnicy uprawiający winorośl jako hobby. Kiedyś było się rzemieślnikiem i winiarzem. Teraz jest podobnie. W rejonie Proczek wszyscy zaczynali od zera. Zajmowali się inną pracą, winnica była dodatkiem. Każdy ma inny styl prowadzenia winnicy, swoje odmiany roślin i wina. Dzięki temu mają lżej i dodatkowe pieniądze na inwestycje albo przetrwanie kryzysowych lat. Wystarczy przecież przymrozek i traci się plony. Jeszcze trudniejszym elementem jest marketing i sprzedaż wina, bo nie ma ono tak materialnych walorów, jak mięso czy zboże. Dlatego sposobem na rozwój winnicy jest dywersyfikacja jej funkcjonowania i finansowania.

Pierwszy etap tych działań to szkółka dająca dodatkowe dochody i niski koszt nasadzeń na własnej winnicy. Jest jeszcze enoturystyka. Pozwala na marketingowe zabiegi i daje dodatkowy dochód.

To już nie tylko sprzedaż wina, ale i oglądanie winnicy, a w sezonie udział w winobraniu. Goście mogą się wtedy uczyć. Dla nich to rodzaj warsztatów – opowiada pan Jarosław.

Beczka nawet kamienna

Sam skłania się do filozofii winiarstwa tradycyjnego (francuskiego, włoskiego, hiszpańskiego), a nie nowoczesnego (amerykańskiego, nowozelandzkiego, australijskiego).

Europejskie jest konserwatywne, zwłaszcza francuskie. Tam robią wino w dębowych beczkach, z długim czasem leżakowania – opowiada.

Dębowe beczki to już przeszłość ze względu na ich koszty i pracochłonną obsługę. Są niewygodne. W nich wino może się zepsuć. Dlatego nawet w niewielkich winnicach produkcja odbywa się w beczkach ze stali lub sztucznego tworzywa. Popularne zaczynają być też beczki kamienne – wykuwane, frezowane jak dawniej.

Jarosław Lewandowski gospodaruje na 4,5 ha. Produkuje około 6 tys. litrów różnych win: białe, czerwone, różowe – od wytrawnego po słodkie. Ma szczepy ponad 50 odmian winorośli.

Artur Kowalczyk
Zdjęcia: Artur Kowalczyk
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Uprawa aronii – jak sadzić, przycinać i jakie odmiany wybrać?

Jesień jest najlepszą porą do sadzenia drzew i krzewów owocowych. Sprzyjające warunki wilgotnościowe, ciepłe dni, sprzyjają dobremu ukorzenianiu się materiału szkółkarskiego. Sięgnijmy zatem po aronię – czy jej uprawa jest opłacalna i jak ją uprawiać?

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Szałwia – cieszy oko ima niezwykłe właściwości zdrowotne

Nie są aż tak preferowane w ogrodach, jak lawenda, którą spotkać można niemal na każdej kwietnej rabacie. Czas to zmienić, zwłaszcza że szałwii jest wiele gatunków i każdy równie dekoracyjny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)