Czy produkcja rzepaku w Polsce osiągnęła już maksymalny pułap? – Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB na III Ogólnopolskiej Giełdzie Rzepaczano-Zbożowej
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy produkcja rzepaku w Polsce osiągnęła już maksymalny pułap? – Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB na III Ogólnopolskiej Giełdzie Rzepaczano-Zbożowej

27.06.2021autor: dr Juliusz Urban

W swoim wystąpieniu na naszej giełdzie, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych głośno zastanawiał się nad odpowiedzią na to pytanie i wskazał na istotne czynniki wpływające na rozwój uprawy rzepaku.

Juliusz Młodecki poinformował, że w poprzednim roku areał rzepaku w Polsce wyniósł 850 tys. ha, a zebraliśmy 2,9 mln t. W tym roku zasiewy mogą wynieść nawet 1 mln ha, ale na dane o plonach musimy jeszcze trochę zaczekać.

 

Prezes KZPRiRB przekazał także informacje o stałym od lat zużyciu rzepaku na cele spożywcze w Polsce, wynoszącym nieznacznie powyżej 1 mln t.

 

– Bez biopaliw nie mielibyśmy co robić z naszą 3 mln-tonową produkcją, bo nie byłoby gdzie rzepaku sprzedać. Nie moglibyśmy go także sprzedać na eksport, bo jeśli biopaliwa się załamią, to w całej Europie zbyt na rzepak się ograniczy –podkreślał na giełdzie prezes Młodecki.

 

I właśnie w związku z ustanowieniem w Polsce maksymalnego 7% limitu dla biopaliw z surowców rolnych, w realizacji celu 10% na 2020 rok, za kluczową uznał kwestię zwiększenia podaży rzepaku, która zaspokoi zarówno potrzeby paliwowe jak i spożywcze. Podał, że według szacunków KZPRiRB polski rynek będzie potrzebował 3,5 mln ton rzepaku.

 

Za nieistotne dla rzepaku J. Młodecki uznał stopniowe ograniczanie począwszy od 2023 roku, do całkowitego wyeliminowania w 2030 roku tych biopaliw, które powodują dodatkowe emisje gazów cieplarnianych, w ramach zjawiska pośredniej zmiany użytkowania gruntów. To działanie, zdaniem prezesa powinno ograniczyć zużycie palmy oleistej, a chęci do wykorzystywania rzepaku nawet spotęgować.

 

Dalsze zainteresowanie biopaliw rzepakiem, ma spowodować także jednoznaczne oddzielenie rynku biopaliw konwencjonalnych od ścieżki rozwoju biopaliw zaawansowanych, co ma być osiągnięte poprzez jasno określone cele pośrednie.

 

Za bardzo istotne i nie zawsze idące w parze z rozwojem produkcji rzepaku, prezes Młodecki uznał wyzwania Europejskiego Zielonego Ładu.

W ich konsekwencji prezes KZPRiRB wypunktował zalecenia dla rolników uprawiających rzepak.

  •           Uprawiaj odmiany, które charakteryzują się wysokim plonem i zawartością tłuszczu.
  •      Siej odmiany z odpornością lub tolerancją na patogeny i efektywnym gospodarowaniem wodą oraz azotem.
  •      Poszukuj odmian z dużą elastycznością w dostosowywaniu się do zmiennych warunków pogodowych.
  •      Uprawiaj rzepak na glebach żyznych i stosuj racjonalne nawożenie, dostosowane do potrzeb, fazy rozwojowej i warunków pogodowych.
  •      Na swoich polach wprowadź biologiczne metody poprawy żyzności gleby oraz wspomagania rozwoju i ochrony roślin.

 

 

Juliusz Młodecki podsumował, że konieczne są rozsądne regulacje prawne, które nie będą stały w opozycji do rolnika i uprawianych przez niego roślin, w tym rzepaku.

 

oprac. Juliusz Urban Fot. Bujoczek

autor dr Juliusz Urban

dr Juliusz Urban

ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rzepak ozimy – lista zalecanych odmian na 2021/2022 rok

Żywot odmian rzepaku ozimego w porównaniu do odmian innych gatunków roślin uprawnych jest bardzo krótki. Niektóre odmiany po rejestracji są na rynku przez rok, dwa. Są też wyjątki, bo przykładem doskonałej odmiany zarejestrowanej w 2008 r. jest Monolit. To bodajże najstarsza obecnie odmiana w KR i nadal ma wielu wiernych fanów.

czytaj więcej

Kiła kapusty w rzepaku – jak ją zwalczają rolnicy z Warmii i Mazur?

Kiła kapusty wystąpiła po raz pierwszy w Polsce kilkanaście lat temu na północnym wschodzie na Warmii i Mazurach. Z czasem pojawiła się również w południowo-zachodniej Polsce. Jakie odmiany rzepaku z odpornością na kiłę wybierają rolnicy?

czytaj więcej
Ceny rzepaku

Czy oczekiwania przetwórców i producentów rzepaku dadzą się pogodzić?– na to pytanie na III Ogólnopolskiej Giełdzie Rzepaczano-Zbożowej odpowiadał Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO

Rynek rzepaku w Polsce wciąż mocno się rozwija. Kolejne stające przed producentami rolnymi i przetwórcami wyzwania powodują, że często muszą oni podążać ramię, w ramię. Czy udaje się w tych działaniach łączyć interesy obu grup?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)