Podatek cukrowy przyczyni się do spadku zapotrzebowania przetwórstwa na owoce i warzywa o 95 tys. ton rocznie
Warsaw Enterprise Institute wskazuje negatywne konsekwencje opłaty cukrowej. W ocenie WEI, podatek cukrowy jest kolejnym przypadkiem, gdy ustawodawca proponuje niebezpieczne i nieskuteczne rozwiązanie w imię szlachetnych wartości i ideałów walki o zdrowie publiczne.
„WEI apeluje o zaniechanie prac nad nową regulacją, która w proponowanej formie, nie tylko nie spełni swojego prozdrowotnego celu, ale przyczyni się do nieodwracalnej utraty konkurencyjności przez polskie firmy, pociągnie na dno polską branżę rolno-spożywczą i doprowadzi do zubożenia sporą grupę obywateli” – podano w komunikacie.
Podatek cukrowy zagrożeniem dla polskiej gospodarki
WEI zwraca również uwagę na niekonsekwencję polityki fiskalnej państwa. Podatek od konsumpcji jest przykładem podatku regresywnego. Osoby mniej zamożne płacą nieproporcjonalnie więcej niż osoby zamożne. Opłata cukrowa uderzy również w drobnych producentów, przetwórców i pośredników z branży rolno-spożywczej. Jak podaje WEI, polskie małe i średnie firmy odpowiadają za aż 70 proc. polskiego rynku napojów.
Ustawa przyczyni się do spadku zapotrzebowania na owoce i warzywa do przetwórstwa
Sieci handlowe będą przerzucały koszty na dostawców, żeby utrzymać możliwie konkurencyjne ceny w sklepach. Kolejną grupą, która w łańcuchu dostaw będzie musiała wziąć na siebie koszty nowego podatku i ewentualne konsekwencje niższej sprzedaży tanich napojów, to rolnicy. Nowy podatek na wyroby gotowe to dodatkowy problem z zagospodarowaniem i zbytem ich surowców. Branża szacuje, że ustawa przyczyni się do spadku zapotrzebowania na owoce i warzywa dla przetwórstwa o około 95 tys. ton rocznie.
Źródło: www.wiadomoscihandlowe.pl
Najważniejsze tematy