KE: rekordowy spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn
r e k l a m a
Partnerzy portalu

KE: rekordowy spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn

08.07.2020autor: Kamila Szałaj

Komisja Europejska przewiduje dobre prognozy dla produkcji rolniczej w tym roku mimo epidemii koronowirusa, która wywołała raczej szok popytowy niż podażowy. Ale spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn będzie rekordowy.

Komisja Europejska opublikowała wczoraj raport na temat perspektyw dla poszczególnych rynków rolnych w 2020 roku. Wynika z niego, że łańcuch dostaw żywności okazał się odporny na kryzys. Potwierdzają to dobre prognozy dla sektorów, takich jak nabiał, cukier, wieprzowina czy pomidory.

Rekordowo wysokie ceny jabłek w Polsce


Jeśli chodzi o sektor owoców i warzyw, ceny jabłek były bardzo wysokie w ostatnich miesiącach, ze względu na mniejsze zbiory w sezonie 2019/20 i wysoki popyt. 

KE zauważa, że w Polsce ceny jabłek były rekordowo wysokie, co można tłumaczyć bardzo niskimi zapasami (58 000 t) oraz perspektywą średnich zbiorów w tym sezonie. Spowodowane jest to oczywiście wiosennymi przymrozkami.

KE informuje, że eksport świeżych jabłek w UE gwałtownie spadł w okresie styczeń-kwiecień (-32 proc.) w porównaniu do analogicznego okresu rok temu. Wszystko wskazuje na to, że wysyłki nadal pozostaną na niskim poziomie i finalnie w 2020 roku eksport jabłek będzie niższy o 15 proc. (r/r).

r e k l a m a

Dużo mniej brzoskwiń i nektaryn 

Rekordowo mało będzie brzoskwiń i nektaryn. KE przewiduje plony na poziomie 3,1 miliona ton. Winne są oczywiście niekorzystne warunki pogodowe i likwidacja wielu sadów pestkowych w Europie. Mała produkcja przełoży się jednak na ceny, które już wzrosły o 19 proc. w pierwszych siedmiu tygodniach sezonu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. 

KE przewiduje spadek konsumpcji brzoskwiń i nektaryn do 5,3 kg na mieszkańca (-18 proc. rok do roku). Prognozuje się spadek eksportu o 51 proc.

Stabilna produkcja pomidorów 

Stabilna pozostanie natomiast produkcja świeżych pomidorów. Bo chociaż mniej niż zazwyczaj zbiorą ich Hiszpanie, zostanie to zrekompensowane oczekiwanym wzrostem zbiorów w Polsce. 

Oczekuje się, że produkcja świeżych pomidorów w UE spadnie o 2 proc. w 2020 r., a spożycie o 1 proc.  spożycia świeżych pomidorów w UE

Spodziewany jest także spadek eksportu o 7 proc. Natomiast wzrośnie import.  

Pełen raport do pobrania TUTAJ.  

ksz, na podst. Komisji Europejskiej
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zapasy jabłek w Polsce dużo mniejsze niż rok temu

Według danych WAPA w polskich chłodniach zostało 58 tys. ton jabłek. 

czytaj więcej

Co zagraża produkcji jabłek i gruszek?

Sektor jabłek i gruszek w Unii Europejskiej jest zagrożony – zwraca uwagę Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw Unia Owocowa wraz z innymi europejskimi stowarzyszeniami. Coraz niższa rentowność i spadek konsumpcji znacznie utrudniają zrównoważony rozwój sektora.

czytaj więcej

Jabłonie do sadu ekologicznego: odmiany o mniejszej podatności

Produkcja jabłek metodami ekologicznymi nie jest łatwa. Głównie z powodu znacznie mniejszej liczby dostępnych środków produkcji w porównaniu z produkcją integrowaną. W szczególności problem ten dotyczy naszego kraju. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)