Jakie owoce i warzywa najchętniej spożywali Polacy w lipcu?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie owoce i warzywa najchętniej spożywali Polacy w lipcu?

04.08.2020autor: Kamila Szałaj

W lipcu truskawki cieszyły się największą popularnością spośród wszystkich owoców. Spożywało je 86 proc. Polaków w tym 21 proc. przynajmniej 4-5 razy w tygodniu - wynika z realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14 proc. Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcu. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16 proc. Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
 
W lipcu truskawki cieszyły się największą popularnością spośród wszystkich owoców. Spożywało je 86 proc. Polaków w tym 21 proc. przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.
 
Na drugim miejscu znalazły się jabłka (67 proc.), a na trzecim banany (65 proc.). Codziennie pierwszy z tych owoców spożywało 4 proc. badanych, natomiast banany jedynie 1 proc.
 
Inne owoce okazały się mniej popularne, np. czereśnie w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 59 proc. respondentów.
 
W porównaniu do czerwca wzrosła popularność większości owoców.
 
Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
 
Top trzy wśród warzyw, pomidory (94 proc.), młode ziemniaki (94 proc.) oraz ogórki (90 proc.). Przy czym odpowiednio 18 proc., 16 proc. i 6 proc. respondentów spożywało je codziennie.

W czerwcu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84 proc.), kapusta (67 proc.) oraz papryka (58 proc.). Marchew codziennie jadło 6 proc. respondentów, kapustę (1 proc.) natomiast paprykę (5 proc.).
 
Rzadziej jedzone są kalafior (59 proc.), fasola szparagowa (45 proc.), burak ćwikłowy (42 proc.), brokuły (35 proc.) oraz cukinia (29 proc.). Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie marchew odnotowała spadek, natomiast pomidory pozostały na tym samym poziomie.
r e k l a m a

Warzywa i owoce posiłkach

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia.

Polacy najczęściej jedli je podczas trzech (25 proc.) lub czterech (21 proc.) posiłków w ciągu dnia.
 
fot. pixabay.com
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rekordowe ceny jabłek. Zapasy na wyczerpaniu

Utrzymują się wysokie ceny jabłek, zarówno wczesnych, jak i tych z ubiegłorocznych zbiorów. W hurcie są cztery razy droższe niż rok temu.

czytaj więcej

Cydr miał być hitem eksportowym. Teraz znika z półek sklepowych

– Jeśli nic nie zmieni się w kwestii legislacji, to o cydrze będziemy mogli zapomnieć w przeciągu 3-4 lat – takie alarmujące informacje docierają od krajowych producentów do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. 

czytaj więcej

Na Broniszach inflacji nie widać. Szokująco tanie śliwki i kiepskie ceny jabłek dobijają sadowników

Na Rynku Hurtowym w Broniszach nie widać inflacji. Śliwki kosztują 75 gr/kg, a jabłka tyle samo co rok temu. Droższe są tylko te owoce, których brakuje przez pogodę. Niestety, koszty nawozów i prądu nie grają tu żadnej roli i nie przekładają się na cenę towaru. Po ile obecnie rolnicy sprzedają swoje owoce na Broniszach? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)