60 mln dla producentów jabłek
W ramach Porozumienia Rolniczego w Ministerstwie Rolnictwa odbyło się posiedzenie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku owoców i warzyw.
W spotkaniu w ramach Porozumienia Rolniczego uczestniczył sekretarz stanu, pełnomocnik rządu do spraw przetwórstwa i rozwoju rynków rolnych Norbert Kaczmarczyk. W posiedzeniu brali także udział przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB oraz Departamentu Rynków Rolnych MRiRW. Sektor owoców i warzyw reprezentowali producenci i przetwórcy.
Jakie tematy zostały omówione podczas posiedzenia?
Podczas spotkania przedstawiono przebieg i efekty mechanizmu „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów jabłek”, działania możliwe do realizacji przez sektor ogrodniczy w ramach środków z Krajowego Planu Odbudowy. Dyskutowano również o aktualnej sytuacji na rynku owoców i warzyw.
Pozytywny odbiór mechanizmu wsparcia dla producentów jabłek
Przedstawiciele sektora owoców i warzyw pozytywnie ocenili mechanizm wsparcia dla producentów jabłek, wskazując, że blisko 60 mln zł trafi do producentów. Przewodniczący Zespołu podziękował resortowi rolnictwa za zaangażowanie w szybkie wdrożenie mechanizmu, który zakończył się sukcesem.
Minister Norbert Kaczmarczyk zwrócił szczególną uwagę na znaczenie polskiego przetwórstwa i poinformował o alokowaniu blisko 4,5 mld zł w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO).
Przedstawiciel Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB charakteryzował sytuację rynkową, zwracając uwagę na wysokie ceny skupu, w szczególności owoców miękkich. Podkreślił jednocześnie, że dokładniejsza ocena sytuacji na tym rynku będzie możliwa po opublikowaniu przez GUS pod koniec lipca br. wstępnego szacunku zbiorów.
Z jakimi problemami muszą radzić sobie producenci owoców i warzyw?
Producenci owoców i warzyw oraz przetwórcy wskazywali między innymi na:
- wysokie ceny energii, które znacząco podwyższają koszty produkcji zarówno surowca, jak i produktów przetworzonych;
- oraz fałszowania kraju pochodzenia owoców i warzyw.
fot i źródło: gov.pl
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Najważniejsze tematy