Masło jest i będzie w modzie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Masło jest i będzie w modzie

13.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Obserwowany od kilku lat trend powrotu konsumentów do masła wciąż się utrzymuje. Zdaniem ekspertów nie zastopuje go nawet pandemia koronawirusa.

Masło jest produktem naturalnym, powstającym w wyniku zmaślenia śmietanki, a to co naturalne jest obecnie w cenie. Na jego korzyść przemawia także wielość kulinarnych zastosowań. Masła nie używa się tylko do smarowania pieczywa, ale też do smażenia czy pieczenia. Nic więc dziwnego, że ta kategoria produktów cieszy się coraz większą popularnością. Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu w Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol jest o przyszłość produktów z tej kategorii spokojna. – Edukacja konsumentów przyniosła większą świadomość i zainteresowanie zdrowym żywieniem, w związku z tym spożycie masła cały czas rośnie. Koronawirus tego nie zatrzyma. Owszem, cena jest ważnym kryterium przy zakupie, natomiast klienci potrafią rozpoznać dobry jakościowo produkt i jeśli mają do niego zaufanie, sprawdzili go, to z doświadczenia wiemy, że po niego sięgną – mówi.

Z danych Centrum Monitorowania Rynku (CMR) wynika, że masło jest dostępne w niemal każdym sklepie o powierzchni do 300 mkw. Klienci takich placówek mają średnio do wyboru cztery-pięć wariantów masła, przy czym najchętniej wybierają te oferowane przez firmy Mlekovita, Sobik i Mlekpol. W 2019 roku do maseł od dwóch pierwszych producentów należało odpowiednio 23% i 21% udziałów w wartości sprzedaży. Na paragonach najczęściej pojawiało się masło Polskie z portfolio Mlekovity w opakowaniu 200 g (sięgała po nie co piąta osoba kupująca produkty z tej kategorii). Klienci sklepów małoformatowych kupują masło przez cały rok, ale najwięcej sprzedaje się go w grudniu i miesiącu z Wielkanocą, kiedy przygotowywane są świąteczne wypieki. Najważniejsze dni dla tej kategorii to piątki i soboty, kiedy część osób robi większe zakupy (masło często sąsiaduje wtedy w koszyku z mlekiem, śmietaną, serem żółtym czy makaronem).

Więcej na Wiadomości Handlowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Rośnie popyt na napoje mleczne

Kategorie napojów mlecznych i jogurtów pitnych podlegają wahaniom sezonowym. Najlepsza sprzedaż przypada na wiosnę i lato.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Zapraszamy na Sesję Mleko podczas VIII Forum Rolników i Agrobiznesu!

Przed nami Forum Rolników i Agrobiznesu. Tematem Sesji Mleko będzie: Opłacalność produkcji mleka: wydajność, koszty i dodatkowe dochody.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Gdzie szukać rezerw? Wyzwania dla producentów mleka

Profilaktyka mastitis, prawidłowy dobór odmian roślin i tajniki weryfikacji nasienia buhajów – to najważniejsze tematy spotkania hodowców w Nekli k. Bydgoszczy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)