r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mleczne>Krowie na zdrowie – pierwszy pokos lucerny w gospodarstwie pokazowym: jakie plony?
Krowie na zdrowie – pierwszy pokos lucerny w gospodarstwie pokazowym: jakie plony?
12.06.2021autor: Dorota Kolasińska
Program Krowie na zdrowie, który jest prowadzony przez firmę Corteva Agriscience ma pomóc rolnikom zwiększyć efektywność łąk i pastwisk, plonowania oraz przekazać najważniejsze wg. firmy wskazówki dotyczące żywienia.
W inicjatywie biorą udział gospodarstwa mleczne z całej Polski, w tym gospodarstwo rodziny Ficaków, w Bogaczewie (woj. warmińsko-mazurskie), które jest również gospodarstwem pokazowym. W tym sezonie akurat analizowano plon pierwszego pokosu lucerny Barenbrug B&G-12 Lucerne Plus. Mimo nietypowej pogody plony były niezłe.
Mieszanka była zasiana na tym polu 4 lata temu i do dziś zapewnia wysokie plony zielonki praktycznie niezależnie od pogody – jest odporna na suszę i dobrze zimuje w warunkach północnej Polski. Stanowisko glebowe jest mocne i zasobne (kl. III), utrzymane w dobrej kulturze o bogatym płodozmianie. Lucerna jesienią ubiegłego roku była nawożona przedzimowo 100 kg/ha K (+Mg+Na+S) 40 (+6+4+12,5). Przed ruszeniem wegetacji wiosną z kolei zastosowano 250 kg/ha nawozu wieloskładnikowego NPK (S) 6-20-30(7), co pobudziło rośliny do wzrostu i zapewniło rozwój pomimo niskich temperatur tegorocznej wiosny.
Mieszanka była zasiana na tym polu 4 lata temu i do dziś zapewnia wysokie plony zielonki praktycznie niezależnie od pogody – jest odporna na suszę i dobrze zimuje w warunkach północnej Polski. Stanowisko glebowe jest mocne i zasobne (kl. III), utrzymane w dobrej kulturze o bogatym płodozmianie. Lucerna jesienią ubiegłego roku była nawożona przedzimowo 100 kg/ha K (+Mg+Na+S) 40 (+6+4+12,5). Przed ruszeniem wegetacji wiosną z kolei zastosowano 250 kg/ha nawozu wieloskładnikowego NPK (S) 6-20-30(7), co pobudziło rośliny do wzrostu i zapewniło rozwój pomimo niskich temperatur tegorocznej wiosny.
Kiedy przeprowadzić pokos lucerny?
Lucernę w gospodarstwie Ficaków skoszono w fazie pączkowania (sobota 29 maja) i po przewiędnięciu przeprowadzono zbiór (poniedziałek 31 maja). Średni plon kiszonki (35% s.m.) wyniósł 14 ton z hektara. Po zakończeniu procesów fermentacyjnych gotowa kiszonka będzie poddana analizie, a uzyskane wyniki przedstawimy w dalszych relacjach. Zebrany materiał charakteryzował się bardzo bogatym ulistnieniem, które jest gwarancją wysokich plonów białka – składnika, który dziś jest jednym z najdroższych w dawce pokarmowej dla krów. Bardzo dobre pasze objętościowe o wysokiej zawartości białka pozwalają tanio i bezpiecznie żywić bydło oraz znacząco wpływają na wynik bilansu finansowego produkcji.oprac. dkol na podst. inf. prasowej
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a