Sytuacja na unijnym rynku wołowiny
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sytuacja na unijnym rynku wołowiny

15.04.2021autor: wk

Rynek wołowiny cały czas zmaga się z negatywnymi efektami epidemii COVID-19. Producenci liczą, że sytuacja ustabilizuje się wraz z zaszczepieniem większości mieszkańców Unii Europejskiej. Ale na horyzoncie kolejne kłopoty: reforma Wspólnej Polityki Rolnej oraz trwające prace nad umową o wolnym handlu z krajami Mercosur. 

13 kwietnia 2021 r. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Copa-Cogeca poświęcone aktualnej sytuacji na rynku oraz toczących się negocjacji nad reformą Wspólnej Polityki Rolnej, w której wzięli udział eksperci Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych; Jerzy Wierzbicki oraz Jacek Zarzecki. 


Sytuacja rynkowa

Większość uczestników spotkania przypomniała, że epidemia COVID-19 od ponad roku negatywnie wpływa na europejski rynek wołowiny. Wraz z kolejnymi falami pandemii przychodzą bowiem kolejne lockdowny, a to wiąże się z zamykaniem branży HoReCa. Oznacza to zawsze mniejszy popyt na kulinarne elementy wołowe. Tylko w niewielkim stopniu utratę tego rynku można odrobić poprzez wzrost konsumpcji wołowiny w domu. Najbardziej obiecująco wygląda obecnie sytuacja w Wielkiej Brytanii, gdzie otwarto właśnie punkty gastronomiczne i puby. Wszyscy liczą, że sytuacja w 2021 r. wróci do normy po zakończeniu akcji szczepienia w krajach Unii Europejskiej. 

Sytuację w Polsce przedstawił Jerzy Wierzbicki ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz wiceprzewodniczący grupy roboczej „Wołowina i cielęcina„ Copa-Cogeca”, który podkreślił, że obecne ceny skupu w Polsce są stosunkowo wysokie, ale cały czas niższe niż w krajach Europy Zachodniej. W przypadku byków i buhajków jest to ok. 20% mniej, w jałówkach jest to nawet dwadzieścia kilka procent mniej. 

– W zeszłym roku eksport był mniejszy o ok. 3%, ale zaskakujący jest pierwszy kwartał tego roku. Mamy spadek ubojów i eksportu o 25%. To jest dla nas zaskakujące i staramy się znaleźć wyjaśnienie tego stanu rzeczy. Przekłada się to się na wysokie ceny, bo jest wysoki popyt i braki w dostawach żywca do rzeźni. W efekcie ceny są w miarę dobre. Konsumpcja wołowiny w Polsce, mimo zamknięcia restauracji, lekko wzrosła – powiedział Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

r e k l a m a

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Nowa ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej: ubój bydła do 12 miesiąca życia na użytek własny?

Rząd planuje zezwolić na ubój bydła do 12 miesiąca życia na potrzeby własne. Do konsultacji została przesłana kompleksowa zmiana przepisów dotyczących Inspekcji Weterynaryjnej. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – delikatne korekty stawek

W tym tygodniu zakłady w kwestii zmian w cennikach nie są solidarne. Niektóre podnoszą stawki, niektóre nie, a jeszcze inne obniżają. Ile płaci zakład w Twojej okolicy?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – stabilizacja stawek na przyzwoitym poziomie

Zakłady zajmujące się skupem bydła deklarują, że stawki w tym tygodniu nie powinny się zmienić. Sytuacja jest na razie stabilna.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)