Czy opas wolców i jałówek jest opłacalny?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy opas wolców i jałówek jest opłacalny?

13.02.2020autor: Dorota Kolasińska

Wykorzystując tanie pasze gospodarskie z powodzeniem można opasać jałówki i wolce, uzyskując wartościową tuszę oraz mięso dobrej jakości. Czy opas jałówek i wolców w Polsce jest opłacalny? Na to pytanie odpowiada prof. Nogalski z UWM w swoim artykule. 

Należymy do krajów, w których wołowinę pozyskuje się głównie w stadach bydła mlecznego. Mniej niż 10% pogłowia stanowią krowy ras mięsnych i mieszańce ras mlecznych i mięsnych. Konsekwencją posiadanej bazy bydlęcej, ale również dużego rozdrobnienia wśród producentów oraz zróżnicowanych technologii opasu jest stosunkowo niska jakość produkowanej wołowiny i związana z tym niższa cena, jaką uzyskujemy w eksporcie.

Eksport tusz buhajków dominuje

Dominują w nim tusze buhajków mlecznych opasanych w systemie półintensywnym z wykorzystaniem pasz gospodarskich. Intensywne formy opasu są mniej popularne ze względu na rachunek ekonomiczny, w którym koszty pasz stanowią co najmniej 70% wszystkich nakładów. Opas buhajków jest bardziej efektywny niż jałówek, wolców, czy też bydła dorosłego. Mimo tego w produkcji wołowiny dobrej jakości opas wolców i jałówek ma rację bytu.

Ceny jałówek wyższe niż ceny byczków

Ceny jałówek od pewnego czasu utrzymują się na stabilnym poziomie, uzyskując często wyższą cenę niż byczki. Z wolcami jest inaczej, jednak w niektórych krajach doceniana jest w szczególności jakość ich mięsa, a tusze uzyskują wyższe ceny. W Polsce opas wolców nie jest jeszcze popularny, ale warto sprawdzić jak je opasać, żeby tusza była najbardziej wartościowa pod kątem jakości kulinarnej, docenianej w innych krajach. 

Cały artykuł prof. Zenona Nogalskiego z UWM w Olsztynie przeczytasz w najnowszym wydaniu dodatku bydło mięsne i opasy (1/2020) na str. 14-18. Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę. 



autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 2/2020?

Niebawem na rynku pojawi się wydanie Bydło mięsne i opasy 2/2020. Sprawdź, co ciekawego znajduje się w tym numerze!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Czworaczki u angusów – wszystkie zdrowe!

Właściciele farmy w stanie Waszyngton w USA byli przyzwyczajeni do bliźniaczych porodów, bo zdarzały się w ich gospodarstwie bardzo często. 20 lutego podczas porannego obchodu pracownicy mieli niezłą niespodziankę...

czytaj więcej
Bydło mięsne

Pastwisko dla bydła mięsnego – jakie gatunki traw?

Wykorzystanie pastwisk w żywieniu bydła mięsnego jest jednym z łatwiejszych sposobów na poprawę opłacalności produkcji mięsa wołowego. W dodatku Bydło mięsne i opasy prof. Goliński podpowiada jak efektywnie korzystać z pastwiska i jakie gatunki traw idealnie nadają się do wypasu!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)