Ceny bydła – stawki już nie wzrosną?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – stawki już nie wzrosną?

20.04.2021autor: Dorota Kolasińska

Zakłady ubojowe bydła zakończyły trwające trzy tygodnie podwyżki, na razie nie możemy spodziewać się wzrostów. Gdzieniegdzie nawet skupujący robią korekty cenników...

Niestety dobra passa się skończyła. Stawki za bydło osiągnęły najwyższy pułap z możliwych w obecnej sytuacji rynkowej. Pracownicy skupów zaznaczają, że oferują stawki, na granicy ich opłacalności i więcej na razie nie zapłacą za bydło. 

Mimo, że zapotrzebowanie na wołowinę utrzymuje się, nadal czekamy na otwarcie gastronomii, ogródków i restauracji. Jedzenie na mieście sprzyja wzrostowi popytu. Być może po majówce, znów będzie potrzebny żywiec w większej ilości, ale trzeba cierpliwie czekać, aż w krajach UE obostrzenia związane z koronawirusem będą łagodniejsze. 

Obecnie za byka w klasie R otrzymamy maksymalnie 14,4 zł/kg, a za jałówkę w tej samej klasie 14,5 zł/kg. Nadal dobra sytuacja utrzymuje się w przypadku krów, gdyż najwyższa cena za klasę R to 12,8 zł/kg. 
Sytuacja na rynku w tym momencie zależy od tego, jak my i nasi kontrahenci z UE będziemy funkcjonować w koronawirusie. Liczymy na to, że zmiany ograniczeń będę skutkowały wysokim popytem na wołowinę i cenami dla rolników w najbliższych tygodniach. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,98 zł/kg, za byka w klasie O 13,59 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,61 zł/kg, a za klasę O 12,90 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,84 zł/kg, a w klasie O za około 11,68 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Pixabay


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – dalej mało towaru na rynku

Zakłady ubojowe, mimo, że nie są zbyt zadowolone, to nadal lekko podnoszą stawki. Szczególnie za byki i krowy. Na rynku brakuje towaru.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – zakłady biją się o towar?

Mimo, że wydaje się, że stawki za bydło osiągnęły już najwyższy z możliwych pułap, to nadal lokalnie zdarzają się podwyżki. Z czego to wynika? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – rynkowe wahania stawek

Zakłady ubojowe bydła nie mogą się zdecydować na określenie trendu – podwyżek lub obniżek. Stawki skaczą, to do góry, to do dołu. Z zagranicy docierają niedobre wieści… 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)