r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – stawki już nie wzrosną?
20.04.2021autor: Dorota Kolasińska
Zakłady ubojowe bydła zakończyły trwające trzy tygodnie podwyżki, na razie nie możemy spodziewać się wzrostów. Gdzieniegdzie nawet skupujący robią korekty cenników...
Niestety dobra passa się skończyła. Stawki za bydło osiągnęły najwyższy pułap z możliwych w obecnej sytuacji rynkowej. Pracownicy skupów zaznaczają, że oferują stawki, na granicy ich opłacalności i więcej na razie nie zapłacą za bydło.
Mimo, że zapotrzebowanie na wołowinę utrzymuje się, nadal czekamy na otwarcie gastronomii, ogródków i restauracji. Jedzenie na mieście sprzyja wzrostowi popytu. Być może po majówce, znów będzie potrzebny żywiec w większej ilości, ale trzeba cierpliwie czekać, aż w krajach UE obostrzenia związane z koronawirusem będą łagodniejsze.
Obecnie za byka w klasie R otrzymamy maksymalnie 14,4 zł/kg, a za jałówkę w tej samej klasie 14,5 zł/kg. Nadal dobra sytuacja utrzymuje się w przypadku krów, gdyż najwyższa cena za klasę R to 12,8 zł/kg.
Sytuacja na rynku w tym momencie zależy od tego, jak my i nasi kontrahenci z UE będziemy funkcjonować w koronawirusie. Liczymy na to, że zmiany ograniczeń będę skutkowały wysokim popytem na wołowinę i cenami dla rolników w najbliższych tygodniach.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,98 zł/kg, za byka w klasie O 13,59 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,61 zł/kg, a za klasę O 12,90 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,84 zł/kg, a w klasie O za około 11,68 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Pixabay
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Mimo, że zapotrzebowanie na wołowinę utrzymuje się, nadal czekamy na otwarcie gastronomii, ogródków i restauracji. Jedzenie na mieście sprzyja wzrostowi popytu. Być może po majówce, znów będzie potrzebny żywiec w większej ilości, ale trzeba cierpliwie czekać, aż w krajach UE obostrzenia związane z koronawirusem będą łagodniejsze.
Obecnie za byka w klasie R otrzymamy maksymalnie 14,4 zł/kg, a za jałówkę w tej samej klasie 14,5 zł/kg. Nadal dobra sytuacja utrzymuje się w przypadku krów, gdyż najwyższa cena za klasę R to 12,8 zł/kg.
Sytuacja na rynku w tym momencie zależy od tego, jak my i nasi kontrahenci z UE będziemy funkcjonować w koronawirusie. Liczymy na to, że zmiany ograniczeń będę skutkowały wysokim popytem na wołowinę i cenami dla rolników w najbliższych tygodniach.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,98 zł/kg, za byka w klasie O 13,59 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,61 zł/kg, a za klasę O 12,90 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,84 zł/kg, a w klasie O za około 11,68 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Pixabay
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a