Ceny bydła – listopadowy letarg

Zakłady wraz z coraz bardziej zaawansowaną jesienną aurą popadają w melancholijny nastrój, a wraz z nim wstrzymują się z dalszymi podwyżkami. Jedynie w dwóch zakładach podniesiono ceny...
Ostatnie systematyczne wzrosty cen byków, które miały miejsce przez kilka minionych tygodni niestety przyhamowały. Większość zakładów utrzymała ceny z zeszłego tygodnia. Jedynie w dwóch zakładach podniesiono ceny o 10-20 gr/kg wbc, co wpłynęło na podwyżkę średniej ceny za byki w klasie R jedynie o 3 gr.
Najwięcej za byczki w klasie R płaci P.P.H.U. Gramar (12,4 zł/kg), a za jałówki ZM Biernacki i ZM Mokobody (13 zł/kg wbc).
Na razie w branżowych kuluarach nie słychać nic o podwyżkach. Wiele osób zastanawia się natomiast czy od stycznia rozpocznie się handel z Turcją, a jeśli się zacznie, to czy w ogóle Turcy będą chcieli kupować od nas wołowinę, bo podobno zastąpili wołowinę europejską mięsem z krajów Mercosuru (jak wiadomo tańszą...). Jest szansa, że uzyskamy niebawem te informacje.
Ile płacą zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,99 zł/kg, za byka w klasie O 11,61 zł/kg wbc.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,43 zł/kg, a w klasie O 10,22 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,50 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol

Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy!


Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy